Tech&IT

Clienti nemultumiti doresc sa actioneze in judecata Apple, dupa recentul ErrorGate (Error 53)

In cursul saptamanii trecuta, Apple a anuntat oficial faptul ca va invalida (a se intelege brick-uii) toate telefoanele ce nu au fost reparate de un retailer autorizat. Pana aici, toate bune. Pana in momentul in care o serie de utilizatori au inceput sa se trezeasca cu telefoanele brick-uite, Error 53 fiind atribuita celor care s-au pomenit cu un telefon inutilizabil peste noapte. Telefon pe care pana la urma au dat niste bani, astfel, un grup de avocati, atat din Marea Britanie, cat si din Statele Unite, doresc sa actioneze in judecata Apple pentru incidentul neplacut.

Apple declara ca au luat aceste masuri pentru siguranta utilizatorului, pentru a se evita eventuale brese de securitate. Din pacate sa pierzi un telefon de 650+ Euro pentru ca nu l-ai reparat unde trebuie este un pic escesiv, chiar si dupa standardele Apple. Pe langa asta, nu discutam de eventualitatea pierderii unor date, fotografii, conversatii, toate acestea fiind imposibil de accesat teoretic.

Protejam datele amprentelor folosind o enclava securizata, ce este cuplata cu senzorul touch ID. Cand un iPhone este reparat de un reprezentant de service autorizat Apple sau un magazin Apple in asa fel incat este afectat senzorul touch ID, cuplul este re-validat. Aceasta verificare asigura ca dispozitivul si capabilitatile sistemului iOS raman securizate.
Fara acest cuplu unicizat, un senzor touch ID malitios ar putea inlocui originalul, capatand astfel accesul catre enclava securizata (secure enclave). Cand iOS detecteaza o eroare de cuplu, senzorul touch ID, inclusiv Apple Pay, este dezactivat, astfel incat dispozitivul sa ramana securizat.

Declaratie Apple

Potrivit site-ului The Guardian, PVCA, o firma de avocatura din America doreste sa duca in instanta compania Apple, invocand dreptul de a alege al cumparatorului, pe cand in Anglia, Apple se pare ca incalca legea flagrant, mai exact Criminal Damage Act 1971, care spune clar ca nu ai voie sa distrugi proprietatea altui individ.

Un considerent care incepe sa devina mai evident este incercarea producatorului de a implementa o strategie de hardware-DRM. Aceasta arhitectura de „securitate” are ca efect restrictionarea utilizatorului la doar optiunile oferite de Apple, si limiteaza piata de servicii de reparatii aftermarket la doar partenerii agreati Apple, si la preturile Apple.

In soft, DRM-ul ingreuneaza experienta de utilizare, incetineste dispozitivul si calca utilizatorii pe nervi. Iar in hardware, se demonstreaza din ce in ce mai des ca efectele sunt aceleasi.

[Guardian]

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button