Am participat astăzi, 29 mai, la Connect România 2024, organizat de Cisco, eveniment care marchează 25 de ani de prezență a companiei în România și 20 de ediții ale acestei conferințe anuale. Conferința a debutat într-o notă inedită, cu un moment muzical impresionant, incluzând Balada de Ciprian Porumbescu, interpretată de un trio exotic. În spatele acestora, pe un ecran imens apăreau imagini frumoase din natură.
Keynote-ul de la Cisco Connect România 2024
În deschidere, Dorin Pena, directorul general al Cisco România, a subliniat evoluțiile majore ale infrastructurilor digitale din ultimii 25 de ani. „Singurul lucru sigur e viitorul”, a spus Pena, pentru a evidenția importanța adaptării și cercetării /inovației continue. De la servere fizice, la microservicii și virtualizare, infrastructurile digitale au trecut de la un rol secundar, la unul esențial în societatea modernă.
Acesta a prezentat și date din raportul despre ”Pregătirea în Securitate Cibernetică”, publicat recent de Cisco:
- 25% dintre angajații europeni utilizează sau se conectează la cel puțin șase rețele diferite săptămânal (la nivel global: 29%).
- 82% dintre companiile europene spun că angajații lor accesează platformele companiei de pe dispozitive nemonitorizate (la nivel global: 85%).
- 46% au declarat că incidentele de securitate cibernetică au avut un impact financiar de peste 300.000 dolari pentru o organizație (la nivel global: 52%).
- 49% dintre organizațiile europene au declarat că au experimentat un incident de securitate cibernetică în ultimele 12 luni (la nivel global: 54%).
- 69% cred că este probabil (sau foarte probabil) ca un incident de securitate cibernetică să le perturbe afacerea în următoarele 12-24 luni (la nivel global: 73%).
Pena a evidențiat și explozia AI, menționând atât modelele generale închise, cât și modelele open-source care păstrează confidențialitatea datelor în curtea companiei. Pe platforma Hugging Face există acum peste 300.000 de modele pe care companiile le pot antrena.
Cisco a anunțat recent Cisco Hyper Shield, care va fi disponibilă din august 2024, o soluție integrată de securitate digitală bazată pe Linux, care utilizează:
- tehnologia eBPF (Extended Berkeley Packet Filter) pentru a oferi protecție precisă și adaptabilă
- învățarea automată;
- Splunk, companie specializată în analiza volumelor mari de date, va ajuta la luarea deciziilor în timp real, analizând date la viteze foarte mari.
Splunk a fost achiziționată de Cisco în 2023.
Mihaela Rodica Suciu, General Manager al Distribuție Energie Electrică România, a vorbit despre provocările și soluțiile tehnologice pentru gestionarea unei rețele cu aproape 4 milioane de utilizatori. Cu 6500 de angajați, cu o medie de vârstă de peste 48 de ani, Distribuție Energie Electrică România caută să-și îmbunătățească eficiența operațională și securitatea. Suciu a amintit de atacul cibernetic suferit în 2023 și a subliniat importanța securității energetice.
Cătălina Niculiță, Solution Engineering Manager Cisco pentru România și țările CIS, a vorbit despre:
- Cisco AI Stack, care include infrastructura AI gestionată prin Nexus și UCS, integrând instrumente și cadre de management AI, securitate bazată pe Splunk și suport pentru centre de date, edge computing și cloud public, cu accent pe sustenabilitate și operațiuni simplificate.
- Cisco Validated Framework, care oferă soluții de design validate pentru implementarea și operarea infrastructurii IT, evaluând criterii precum funcționalitatea, monitorizarea, reziliența, ușurința de configurare, granularitatea, flexibilitatea și compatibilitatea integrării, toate susținute de comunitățile Cisco și resursele de formare.
- Cisco Validated Designs (CVDs) pentru simplificarea și automatizarea infrastructurii AI, evidențiind rețelele AI/ML performante, infrastructura AI simplificată și gata de utilizare și playbook-urile CVD, care susțin modelele AI comune, precum modelele de limbaj mare, modelele de viziune computerizată și modelele generative. A folosit ca exemplu ”Gpt in a box”.
- UCSX-Direct, o soluție de infrastructură de la Cisco destinată edge computing.
- eBPF (2014), modul de servicii care se introduce direct în kernelul de Linux.
- Isovalent a creat Cilium, Cisco a cumparat Isovalent.
- Cisco Silicon One Cisco Catalyst 9000 X.
- Aplicația Webex events dezvoltată de Cisco, pe care am folosit-o pentru intrarea la Cisco Connect România 2024.
Probabil cel mai important moment al keynote-ului a fost prezentarea susținută de Martin Lohnert, Managing Director la Soitron Group. Acesta a adus în discuție o problemă critică și actuală: vulnerabilitățile echipamentelor industriale din România.
Martin a vorbit despre importanța securității cibernetice și riscurile asociate cu AI. Soitron Group, fondată în 1991, are birouri în 87 de țări și peste 800 de angajați, inclusiv o echipă în România. Compania oferă soluții de infrastructură, software și servicii, inclusiv proiecte de rețea, centre de date și servicii de securitate cibernetică.
Martin Lohnert a atras atenția asupra faptului că în România există 1.670 de echipamente industriale conectate la internet fără autentificare, făcându-le vulnerabile la atacuri cibernetice. Aceste echipamente includ sisteme UPS, panouri fotovoltaice și controlere industriale, multe dintre ele utilizând software vechi, neactualizat. Aceasta le face ținte atractive pentru atacatori, în special pentru cei care folosesc inteligența artificială pentru a exploata aceste vulnerabilități.
Lohnert a subliniat importanța monitorizării și securizării acestor echipamente, avertizând că multe dintre ele sunt ignorate de echipele IT din cauza faptului că funcționează fără probleme aparente. Această lipsă de atenție poate duce la breșe de securitate majore, afectând infrastructuri critice precum sistemele industriale, utilitățile publice și echipamentele esențiale din domeniul sănătății.
Dragos Diaconu, General Manager la Arctic Stream, a vorbit despre conceptul twin digital și implementarea tehnologiei SDA-Access în sectorul bancar. În finalul keynote-ului, Elisabeta Lipă a vorbit despre sport, despre digitalizarea aplicată în sport, performanța personală și de echipă. A fost un moment emoționant, inspirațional și acesta ieșit din tiparele conferinelor tradiționale de tehnologie.