China are în plan implementarea tehnologiei 5G-Advanced (5G-A), cunoscută și sub numele de 5.5G, în peste 300 de orașe până la sfârșitul anului 2024, potrivit RCRWireless, care citează presa locală chineză. China Mobile a raportat o creștere netă de 138 milioane de abonați 5G în 2023 și o creștere a profitului net cu 5% față de anul precedent.
Ce telefoane sunt compatibile și care sunt primele orașe 5.5G
China Mobile și-a propus lansarea a peste 20 de telefoane compatibile cu 5G-A în cursul acestui an. Printre primele dispozitive care vor beneficia de această nouă tehnologie se numără seria de flagship-uri OPPO Find X7. Compania de telecomunicații permite utilizatorilor să experimenteze în premieră performanța rețelei 5.5G cu telefonul OPPO Find X7 Ultra în săli dedicate pentru demonstrații. Alte telefoane Android de top lansate în 2024, precum Galaxy S24 Ultra și OnePlus 12, ar putea fi, de asemenea, compatibile cu rețelele 5G-A.
OPPO Find X7, lansat în ianuarie 2024, are un procesor MediaTek Dimensity 9300 ( 4nm ), 16GB de RAM LPDDR5x și până la 1TB de stocare UFS 4.0. Telefonul are o cameră principală Sony LYT-808 de 50MP, o cameră ultrawide de 50MP și o cameră telephoto periscop OmniVision OV64B de 64MP. Ecranul LTPO are diagonala de 6.78 inch și o rată de refresh de 120Hz. Bateria de 5000mAh se încarcă rapid la 100W.
Oppo Find X7 Ultra are un ecran LTPO AMOLED de 6.82 inch, cu 1miliard de culori și o rată de reîmprospătare de 120Hz. Este alimentat de chipsetul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm) și vine cu Android 14, cu interfața ColorOS 14. În ceea ce privește memoria RAM și de stocare, opțiunile sunt 256GB cu 12GB RAM, 256GB cu 16GB RAM, sau 512GB cu 16GB RAM. Memoria internă este de tip UFS 4.0.
Camera principală dorsală are un senzor de 50 MP și este însoțită de o cameră telephoto periscop de 50 MP, încă o cameră telephoto periscop de 50 MP și o cameră ultrawide de 50 MP. Camera selfie este de 32 MP. Bateria este de 5000 mAh cu încărcare rapidă de 100W prin cablu și 50W wireless.
Beijing, Shanghai și Guangzhou sunt printre primele orașe care vor beneficia de noile rețele. 5.5G, sau 5G Advanced, reprezintă o evoluție semnificativă față de rețelele 5G actuale, promițând viteze de download de până la 10Gbps și de upload de până la 1Gbps. Acest progres tehnologic este comparabil cu tranziția de la rețelele 4G la 4G-Advanced sau 4G LTE, oferind viteze îmbunătățite și latență redusă.
Motivele pentru care nu trecem direct la 6G
- Ciclul tehnologic de 10 ani: Industria telecomunicațiilor urmează un ciclu tehnologic de aproximativ 10 ani pentru fiecare generație de rețele mobile. Acest ciclu permite timp pentru cercetare și dezvoltare, testare, standardizare și implementare pe scară largă.
- Investiții semnificative: Fiecare nouă generație de rețele mobile necesită investiții semnificative în infrastructură și echipamente. Aceste costuri sunt adesea prea mari pentru a fi suportate deodată, motiv pentru care se face o tranziție treptată.
- Compatibilitatea dispozitivelor: Nu toate dispozitivele sunt compatibile cu noile tehnologii. Prin urmare, este necesar un timp de tranziție pentru ca utilizatorii să-și actualizeze dispozitivele.
- Standardizare: Înainte ca o nouă generație de rețele mobile să fie implementată pe scară largă, trebuie să fie standardizată la nivel global. Și acest proces poate dura ani de zile.
- Testare și cercetare: 6G este încă în stadiul de cercetare și dezvoltare. Deși promite viteze de 100 de ori mai rapide decât 5G și o lățime de bandă crescută, este încă neclară forma finală pe care o va avea 6G până când va fi standardizată.
Scriam mai sus despre asemănarea între 5.5G și versiunile intermediare 4G. Istoria arată că de la 2G (circa 1990) până în prezent fiecare generație a avut îmbunătățiri și evoluții intermediare:
2G
- GPRS (General Packet Radio Service), uneori numit 2.5G, a fost o îmbunătățire a rețelelor 2G care a permis utilizarea internetului pe telefoane și a crescut viteza de până la 80 Kbps download și 20 upload.
- EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution), cunoscut și sub numele de 2.75G, a fost o altă evoluție a rețelei GPRS, cu o viteză maximă de până la 236 Kbps download și 59 Kbps upload.
3G
- 3.5G: A introdus tehnologia HSPA (High Speed Packet Access), care a îmbunătățit viteza de transfer a datelor și a permis streaming video și apeluri video.
- 3.75G: A introdus tehnologia HSPA+ (Evolved High Speed Packet Access), care a adus îmbunătățiri suplimentare la viteza de transfer a datelor, ajungând până la 42 Mbps download.
4G
- 4G: A introdus tehnologia LTE (Long Term Evolution), care a permis viteze de transfer a datelor de până la 100 Mbps download și 50 Mbps upload. A adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește viteza de internet și suportul pentru servicii precum streaming-ul video HD.
- 4.5G: Cunoscut și sub numele de LTE Advanced Pro, 4.5G a adus îmbunătățiri suplimentare la viteza de transfer a datelor, ajungând până la 1 Gbps download. A introdus, de asemenea, tehnologii precum MIMO (Multiple Input Multiple Output) și carrier aggregation, care au permis o utilizare mai eficientă a spectrului de frecvențe.
Este important de menționat că aceste “valori intermediare” nu sunt standardizate global și pot varia în funcție de țară și de operatorul de telefonie mobilă. De exemplu, ceea ce un operator poate numi “4.5G” poate fi diferit de versiunea “4.5G” al altui operator. De asemenea, nu toate telefoanele mobile suportă aceste îmbunătățiri intermediare.
În octombrie 2023, la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, Huawei a prezentat primele soluții 5.5G. Compania spunea atunci că ”soluțiile prezentate vor fi disponibile comercial în trimestrul 2 din 2024”. Și probabil că China Mobile se bazează pe Huawei pentru implementarea tehnologiei 5G-Advanced (5G-A).
Deși 5.5G promite să satisfacă cerințele industriilor care necesită viteze super-rapide, latență aproape zero, securitate îmbunătățită și performanță stabilă, lansarea comercială a rețelelor 5G-A în alte părți ale lumii nu se întrevede înainte de 2025, dar poate fi și mai târziu ținând cont de tensiunile geopolitice și de războiul rece tehnologic dintre SUA și China via Europa.
În România avem acoperire parțială cu rețele 5G, disponibile mai ales în marile orașe, fiecare operator fiind în altă etapă a implementării noului standard și 5.5G nu se întrevede prea curând pentru noi.