EconomicBusinessMobileTech&IT

Interviu cu Radoslaw Kedzia, HUAWEI: Geopolitică, inteligență artificială și când trecem la 5,5G

”Cloudificarea” este o tendință foarte importantă

La Mobile World Congress (MWC) 2024, am avut ocazia de a sta de vorbă despre geopolitică, inteligență artificială și 5G cu Radoslaw Kedzia, Senior Vice President pentru Regiunea Europeană la Huawei. Dialogul oferă o perspectivă asupra modului în care Huawei navighează prin provocările și oportunitățile actuale ale pieței, de la presiunile geopolitice, la inovațiile în inteligența artificială și dezvoltarea infrastructurii 5G. Dialogul acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv securitatea cibernetică, eforturile de a promova competiția și diversitatea pe piață, precum și investițiile strategice ale companiei în domeniul inteligenței artificiale și în dezvoltarea tehnologiilor emergente.

Geopolitică: Europa, România, China

Zonait.ro: Care sunt provocările pe care le-a întâmpinat Huawei în ultimii ani în Europa?

Radoslaw Kedzia: Toată lumea cunoaște provocările. Este presiunea geopolitică în care, fără voința noastră, compania a fost atrasă. Suntem o companie tehnologică. Ne servim clienții. Și în acest timp, mesajele cheie pe care le-am transmis sunt că suntem la fel de de încredere ca întotdeauna. Echipamentele noastre sunt dovedite a fi cele mai sigure de pe piață. Nu am avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică.

Clienții noștri testează, supun la stres și folosesc echipamentele noastre de mulți ani. Nu au avut niciodată probleme. Și nimeni nu a produs dovezi împotriva noastră. Toate acuzațiile sunt false. Așadar, majoritatea provocărilor noastre au fost să menținem un nivel de rațiune. De asemenea, pentru piață și clienții noștri, este important să aibă de ales. Pentru că, dacă nu ai o piață unde există mulți furnizori, echipamentele devin mai scumpe.

Și inovația nu este la fel de rapidă cum și-ar dori clienții. Competiția este bună și stimularea competiției este modul prin care țările noastre au crescut timp de decenii. Dar dacă elimini competiția, va avea efecte foarte negative. Și deja putem vedea asta pentru țări precum Marea Britanie care a decis să elimine echipamentele noastre. Și calitatea pieței scade. Există chiar rapoarte care vă pot oferi detalii, dacă doriți să le vedeți. Așadar, acestea au fost provocările. Altfel, avem loialitatea și încrederea clienților noștri, ceea ce nu este foarte ușor. Pentru că sarcina clienților este să se asigure că furnizorii le oferă o soluție bună pentru puțini bani. Ei organizează licitații și au așteptări mari.

Dar să ai un glas foarte puternic din partea clienților, din partea operatorilor informați, este foarte încurajator pentru noi. Și da, putem vedea semnale că vocea rațiunii prevalează în majoritatea țărilor și sperăm să continuăm în acest mod.

Care sunt principalele investiții ale companiei în Europa, în contextul dezvoltării inteligenței artificiale?

Investițiile pe care le facem în inteligența artificială sunt concentrate în centrele noastre de cercetare și dezvoltare de produse. Folosim inteligența artificială pentru a evolua. Și încercăm să aplicăm inteligența artificială în produsele noastre de larg consum, bazându-ne pe așteptările utilizatorilor. Cred că introducerea inteligenței artificiale în telefoane și dispozitive purtabile este o tendința comună. Folosim AI în telefoanele noastre de mulți ani, pentru optimizarea imaginii, de exemplu. Sau recunoașterea subiectului, nu? Fie că este un obiect, fie că este o față, fie că este un peisaj, algoritmii îl recunosc pentru a ne asigura că expunerea și fotografia în sine este de cea mai bună calitate.

Dar acestea sunt exemple simple. Am văzut anul trecut că progresul AI a făcut un salt semnificativ înainte cu apariția lui GPT și a altor modele de limbaj de mari dimensiuni. Suntem convinși că acesta este drumul pe care îl vom urma. Așadar, noi, furnizând infrastructură și componente, ne străduim să le dăm clienților posibilitatea să aleagă platforme de la diferiți furnizori.

Ne asigurăm că platformele noastre în cloud sunt gata să fie folosite pentru a crea modele de limbaj avansate și alte tehnologii AI pe care le dezvoltăm. Puteți vedea demonstrații la standul nostru. Pangu, modelul nostru cu AI de prognoză a vremii, cunoscut pentru acuratețea sa, este un exemplu a ceea ce pot face tehnologiile noastre. Și îl prezentăm ca pe una dintre aplicațiile prin care aceste platforme de modele de limbaj mari pot fi folosite de clienții noștri.

Cum se vede România din punct de vedere al Huawei prin comparație cu alte țări europene?

România a fost una dintre primele țări unde am venit acum aproape 25 de ani. Când am început operațiunile noastre în Europa, au fost Germania și România. Avem multe centre în România. Suntem mândri că putem avea o investiție continuă și cooperare în România. Și facem tot posibilul să aducem valoare colaborării. Fiecare țară pentru noi este importantă. Fiecare client pentru noi este important. Desigur, unele țări și clienți sunt mai mari, altele sunt mai mici. Dar nu o să ignorăm un client pentru că este mic sau o țară, pentru că avem responsabilități și obligații față de toți clienții noștri.

În perioada pandemiei, am văzut că unii dintre furnizori (n.r. de echipamente de rețea) au fost puțin blocați, în incapacitate de a furniza. Sunt mândru să spun că noi am furnizat echipamente clienților noștri atât cât au avut nevoie, astfel încât să se poată asigura că rețelele funcționează optim. Acest lucru este confirmat de testele de viteză și calitate ale rețelei Umlaut și UCLA, practic clienții care folosesc componentele noastre pentru a construi rețelele au o calitate ridicată.

Cum evaluați activitatea Huawei în Europa în contextul problemelor dintre China și UE?

Vedeți, după cum am spus, suntem o companie tehnologică. Aceasta nu ar trebui să ne preocupe pentru că suntem aici pentru a servi clienții noștri și pentru a livra soluții tehnologice clienților. Cu toate acestea, am fost atrași în această luptă geopolitică. Încercăm să o înțelegem cât mai bine putem, dar nu suntem o organizație politică, deci este destul de dificil pentru noi să ne ocupăm de asta.

Singurul lucru pe care îl putem face este să arătăm cum funcționează sistemele noastre. Sistemele noastre sunt deschise. Acestea sunt testate de multe țări pentru funcționalitate, precum și securitate cibernetică. Nimeni nu a găsit nimic pe acele sisteme. Soluțiile noastre au fost certificate de Uniunea Europeană. Deci cred că înțelegem că această luptă competitivă între Est, Vest și Europa va continua. Sperăm doar că vocea rațiunii va prevala.

Inteligență artificială și 5G

Care sunt cele mai importante tendințe pe piața tehnologiei?

După cum am spus, inteligența artificială este o tendință foarte importantă. ”Cloudificarea” este o tendință foarte importantă, dar și extinderea conectivității. Este o cerere pentru viteza mare și latența scăzută. Prin urmare, dispozitivele controlate de la distanță, care comunică direct între ele, funcționează instantaneu, fără nicio întârziere. De exemplu, operatorii de macarale care mută containere în Ungaria le controlează de la distanță. Aceste macarale sunt complet autonome, fără cabluri, datorită surselor lor proprii de energie și controlului de la distanță. Așadar, condițiile meteo extreme, fie că este foarte frig sau foarte cald, sau chiar dacă plouă, nu influențează procesul de încărcare a containerelor. Și cu ajutorul inteligenței artificiale, aceste procese sunt și mai eficiente. Datorită AI, în medie, un container este manevrat de macarale de doar de două ori, în loc de opt ori, cum se întâmplă în portul Amsterdam. Astfel, inteligența artificială și conectivitatea avansată nu doar că îmbunătățesc viața de zi cu zi a oamenilor, ci și sporesc eficiența organizațiilor.

Ce ne puteți spune despre implementarea 5G și despre adoptarea 5.5G?

Cred că trebuie să ne uităm la asta din două perspective. 5G este adoptat la scară largă în estul și vestul lumii. Europa este puțin mai lentă. De exemplu, știm că țările europene implementează 5G, dar se luptă și cu monetizarea 5G, pentru că nu le oferă un randament. Deci, o parte din ceea ce facem la MWC 2024 este despre cum să conectăm tehnologia cu afacerea. În trecut aveam tehnologia pe de o parte și afacerea pe de altă parte. Acum le combinăm pentru a ajuta operatorii să monetizeze 5G-ul. 5.5G este o tranziție inevitabilă care se întâmplă acum și în Europa, dar nu toate țările europene au același ritm de adopție.

Și este evident din analiza terților că acele țări care își interzic furnizorii sunt mai lente în adoptare și calitatea rețelei este mai scăzută. Dar putem vedea că cererea pentru rețele cu viteza de 10Gbps și latență scăzută devine din ce în ce mai mare, în special pentru țările foarte dezvoltate unde industria este înfloritoare, crește și devine tot mai digitalizată.

Ce aduce tehnologia 5.5G în plus față de 5G?

În primul rând, este o rețea independentă, deci nu trebuie să aibă 4G pentru a funcționa ca rețeaua 5G anterioară*. În al doilea rând, are viteze mult mai mari, capacități mult mai mari și latență mult mai mică. Utilizează divizarea rețelei la maximum, astfel încât operatorul poate dedica părți ale rețelei pentru anumite servicii. Deci, dacă au un client care folosește, de exemplu, un serviciu de streaming, se concentrează doar pe lățimea de bandă. Dacă există un serviciu de jocuri, se pot concentra pe uplink și latență. Și pentru unele servicii IoT, nu trebuie să aibă o lățime de bandă mare, dar poate latența ar trebui să fie mai mică. Pot împărți virtual rețeaua în porțiunile care se potrivesc cerințelor de afaceri.

Ce noutăți prezentați la MWC Barcelona?

Sunt câteva lucruri noi. În primul rând, trebuie să spun că este o evoluție, nu o revoluție. Pentru că am văzut revoluția între 2G și 3G și a costat clienții un preț mare, pentru că au trebuit să construiască efectiv o rețea nouă pentru 3G. Noile tehnologii care vin sunt evolutive. Deci, ceea ce încercăm să facem, încercăm să ajutăm clienții noștri să își îmbunătățească rețeaua. Vrem să-i sprijinim nu doar în ceea ce privește frecvențele pe care le folosesc, ci și să le creștem performanța rețelelor.

Inteligenta artificiala și 5G stand HUAWEI MWC Barcelona 2024
Standul HUAWEI la MWC 2024. foto Adrian Pogingeanu

De exemplu, prezentăm antena cu 128 de fascicule de transmisie, 128 de fascicule de recepție pentru CBAN (C-Band), care păstrează o capacitate foarte mare pentru anumite zone, ca stadioanele sau gările sau mall-urile, unde traficul este imprevizibil și poate crește foarte mult, iar operatorii nu vor să aibă o congestie a rețelei și clienții lor să fie capabili să o folosească constant. Dar efectiv, folosește mult mai puțină energie pentru a oferi o acoperire bună și o capacitate crescută, datorită celor 512 BIPOs (512 Beamforming Integrated Passive Optical Subsystems) care sunt în antenă, și suntem singura companie din industrie care oferă soluția în acest moment. Deci soluțiile noastre oferă o capacitate mai mare, un consum de energie mai mic ocupând un spațiu mai mic.

Ne străduim și să facem soluțiile noastre mai ecologice. Știm că există o relație foarte puternică între câți biți sunt transmiși pe watt de energie și avem un KPI intern (n.r. indicator cheie de performanță) că soluțiile noastre ar trebui să consume tot mai puțini wați per bit. Și suntem mândri să spunem că în ultimii 10 ani am redus consumul nostru de energie în soluțiile noastre de 2,7 ori. Și puteți vedea chiar că unele dintre soluțiile noastre sunt ușoare, de numai 12 kilograme. Acest lucru este important și pentru operatori, pentru că ei, pentru a fi competitivi pe piață și prietenoși cu mediul au nevoie de o soluție mică, cu consum scăzut de energie. Pentru operatori, cel mai mare cost în acest moment este energia și chiriile pentru spațiul ocupat de echipamentelor lor.

Cum îmbunătățește inteligența artificială rețelele 5G?

Situația trebuie privită în două dimensiuni. Prima este cea a consumatorului, utilizatorul final, unde inteligența artificială poate automatiza multe procese în multe zone, ușurându-i viața. Nu trebuie să caute soluții, i se vor oferi. Și datorită faptului că rețeaua lui este mai rapidă și are întârzieri mai mici, îi vor fi oferite mult mai repede.

A doua dimensiune sunt clienții noștri, cum ar fi operatorii mobili. Aceștia pot folosi inteligența artificială pentru a-și optimiza efectiv rețelele și a le face să funcționeze la cea mai înaltă calitate posibilă, detectând defecțiunile, detectând problemele de rutare, deteriorarea serviciului, situații anormale, deoarece, comportamentul rețelei este de obicei constant. Dacă modelele se schimbă, poate fi un indiciu al unei probleme potențiale care nu este foarte vizibilă. Dar dacă folosești inteligență artificială, poți detecta anomalia foarte repede și ajuta operatorii să facă rețeaua să funcționeze la nivel optim.

Puteți împărtăși unele perspective despre cum tehnologiile 5G și viitoarele tehnologii 6G vor transforma industriile și societatea?

5G este deja aici și companiile care sunt inovative și conștiente de costuri, deja s-au transformat, iar multe altele sunt în proces de transformare. 5G oferă capacitatea de a face acest lucru mai repede. 5G oferă chiar capacități mult mai bune de a automatiza procesele și de a elimina, de exemplu, riscul pentru angajați din perspectiva sănătății și siguranței. Nu trebuie să trimiți oameni sus pe macarale să lucreze, să-și riște viața.

Nu trebuie să trimiți oameni în mine. Nu la fel de mulți ca în trecut, îi poți antrena să opereze AI în loc să-și riște viața în subteran sau în condiții de risc. Se aplică și la analiza structurilor de inginerie civilă. În trecut, trebuia să trimiți ingineri să facă inspecții ale structurilor. Acum poți folosi drone 5G pentru a face inspecții. Se aplică și agriculturii inteligente. În trecut trebuia să ai fermieri cu tractoare, care să vadă culturile, să fertilizeze și așa mai departe. Acum poți folosi drone pentru a face imagistica suprafeței de la diferite niveluri.

Poți folosi infraroșu, poți folosi senzori termici și de umiditate. Le combini în inteligența artificială și aceasta îți dă sugestii. Ce îngrășământ ar trebui să pui pentru a-ți asigura recolta. Am făcut testul în Austria, în agricultura inteligentă. Rezultatul a fost că folosesc cu 60% mai puțin îngrășământ pentru câmp, ceea ce este ecologic, prietenos cu mediul. Pe de altă parte, au obținut cu până la 40% mai multe produse de pe același câmp, ceea ce este foarte încurajator.

Încearcăm să educăm industriile să folosescă tehnologia pentru a îmbunătăți performanța. Pentru că da, suntem o companie chineză, dar suntem și o companie globală și suntem și o companie locală. Suntem parte integrantă a comunităților locale și colaborăm cu întreprinderile locale. Dacă Europa se dezvoltă și generează un PIB mai bun, toată lumea beneficiază, inclusiv noi.

* În fazele inițiale ale implementării 5G, multe rețele 5G au fost configurate să funcționeze pe baza unei infrastructuri 4G existente, într-un mod cunoscut sub numele de „rețea non-standalone” (NSA). În acest mod NSA, rețeaua 5G utilizează unele dintre elementele de bază ale rețelei 4G, cum ar fi core-ul rețelei și unele funcții de rețea, pentru a facilita conexiunile și serviciile 5G. Acest lucru a permis o implementare mai rapidă a 5G, dar cu dependența de infrastructura 4G.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button