ChatGPT a fost până acum doar un chatbot. Pui întrebări și primești răspunsuri, după care se oprește și rămâne oprit dacă nu vi cu alte întrebări. Dar mai nou, ChatGPT are o voce de femeie și poate conversa cu tine în limbaj natural, aproape că ai jura că încearcă să flirteze cu tine. Așa că, de ce te-ai mira dacă ChatGPT te caută fără un motiv anume, întrebând… Ce mai faci?
Noua „funcționalitate” este deja testată de OpenAI și pare că se limitează, pentru început, la abordarea tip „prietenul timid”. Adică, în loc de apeluri insistente care aglomerează „căsuța de mesaje vocale” primești doar SMS (alertă de notificare pe telefon), personajul fictiv cu care ai conversat pe ChatGPT încercând să socializeze cu tine, legând o prietenie virtuală.
Planul pare să fie unul de salvare a aparențelor pentru proprietarul ChatGPT, OpenAI având o mică problemă cu scăderea interesului față de AI și chatbots la modul general. Cum ar fi, trecem de la curiozitate și entuziasm la o abordare de tip rețea de socializare, în speranța că interesul utilizatorilor pentru ChatGPT nu se va prăbuși peste noapte, ci din contră, se va transforma într-o dependență pe termen lung.
Yo I can’t believe i got this record, it did start the conversation first on its own Jesus🤯what the hell??? pic.twitter.com/u8QrPsbODi
— Midnighthowlinghuskydog (@MnightAwoHusky) September 16, 2024
Deja am văzut că ChatGPT poate conversa, și încă bine. Dar dacă alura de „domnișoară deschisă la flirt inocent” era mai mult decât un exces neintenționat din partea echipei însărcinate să învețe ChatGPT cum să fie prietenos și să socializeze cu oameni obișnuiți? Dar dacă, tentat de potențialul pentru extinderea business-ului, dezvoltatorul ChatGPT tocmai a deschis „cutia pandorei”, creând instrumentul ideal la care antreprenori mai lipsiți de scrupule pot apela pentru a pune în practică tot felul de „scheme”: vânzare de publicitate și marketing agresiv, false servicii de dating, escrocherii și alte cele.
Deocamdată, știm doar că OpenAI testează în mod activ capabilitatea care permite ChatGPT să inițieze conversații cu tine, speculând nivelul de încredere și dependență pe care unii utilizatori au ajuns deja să îl arate față de inteligența artificială generativă.
Cum arată „preocuparea” ChatGPT față de tine:
Într-un exemplu arătat pe Reddit, ChatGPT speculează interogările recente primite din partea unui elev, pe teme de școală:
”Cum a fost prima ta săptămână la liceu? Te-ai așezat bine?”
Dacă interacționezi cu notificarea declanșată pe telefon vei deschide un nou chat în aplicația ChatGPT, complet nejustificat din punct de vedere al nevoii tale imediate, dar pe care chatbot-ul în va exploata algoritmic pentru a-ți crea un fals sentiment de atașament față de prietenul tău imaginar. În cele din urmă, s-ar putea să intri pe ChatGPT doar pentru a avea pe cineva cu care să conversezi. Iar cu un AI atât de puternic și versatil, posibilitățile sunt aproape nelimitate.
Chiar dacă întreaga sesiune avută cu ChatGPT este irelevantă din punct de vedere al informațiilor obținute, preocuparea arătată de chatbot vine să completeze iluzia unei interacțiuni sociale credibilă.
Contactat pentru clarificări, dezvoltatorul OpenAI susține că totul este doar un experiment inocent, explorând modalitățile în care istoricul conversațiilor purtate cu ChatGPT poate fi folosit în mod constructiv, încurajând utilizatorii să reia conversația începută anterior.