ȘtiriTech&IT

Apple, dat în judecată pentru spațiul iCloud total insuficient în versiunea ”Free”

Apple oferă utilizatorilor iPhone 5GB spațiu de stocare gratuit pe iCloud pentru.. tot. De la stocare email și iMessage, la stocare poze și backup-ul integral al fiecărui dispozitiv atașat respectivului cont de utilizator, încât este practic o certitudine că vei rămâne fără spațiu de stocare încă din primele săptămâni de utilizare a unui dispozitiv setat cu un cont iCloud nou înregistrat.

Iar în caz că vă întrebați, limita de 5GB spațiu de stocare gratuit datează din anul 2011. A fost anunțată de faimosul Steve Jobs cu ocazia evenimentului de lansare iPhone 4s și părea, la vremea respectivă, un gest veritabil de generozitate pentru posesorii noilor telefoane înzestrate cu 8GB stocare internă în echiparea de bază. Dar între timp multe s-au schimbat, dimensiunile aplicațiilor crescând cu multe ordine de magnitudine, iar schimburile de poze și clipuri video cu rezoluție înaltă sunt acum ceva la ordinea zilei. Unde mai pui că și costul spațiului de stocare, fie local sau închiriat pe un server cloud, a scăzut cu multe ordine de magnitudine. În plus, dacă ar fi să comparăm, cea mai ieftină echipare iPhone 15 dispune de 16 ori mai multă stocare internă decât un iPhone 4s, Apple trebuind să „actualizeze” stocarea iCloud gratuită la cel puțin 80GB pentru a compensa „inflația” din ultimii 13 ani.

Dar pentru Apple, vânzarea extensiilor pentru stocare iCloud reprezintă o veritabilă găină cu ouă de aur, stabilirea unui prag derizoriu pentru spațiul de stocare gratuit asigurând că mai toți posesorii iPhone se vor lovi de această constrângere, având de ales între plata unui abonament lunar și funcționalitate sever limitată a dispozitivului achiziționat. Iar pentru ca profitul să fie ca și garantat, Apple nu a ezitat să recurgă la practici anticoncurențiale, asigurând că doar propriul serviciu iCloud poate fi folosit la gestionarea sarcinilor de backup și stocare de bază. Singura excepție notabilă este stocarea pozelor în Cloud, Apple  admițând sub presiunea autorităților europene și alternative precum Google Photos.

Spre comparație, Google oferă 15GB spațiu de stocare în versiunea ”Free”, în continuare insuficient dar totuși de 3 ori mai mult decât ce poți avea pe iCloud. Cei drept și Google recurge la strategii care contravin intereselor consumatorilor, compania scoțând din ofertă abonamentul de 200GB. Astfel, utilizatorii de Android au de ales între abonamentul de 100GB pentru stocare Cloud (insuficient pentru nevoile majorității) și cel de 2TB (de cinci ori mai scump).

Revenind la Apple, compania este acuzată că solicită ”în mod arbitrar ca deținătorii de dispozitive mobile să folosească iCloud pentru a face copii de rezervă pentru anumite tipuri de fișiere – în principal, setările dispozitivului, precum și aplicațiile și datele aplicațiilor („Fișiere restricționate”). În ceea ce privește alte tipuri de fișiere, de exemplu, fotografii și videoclipuri („Fișiere accesibile”), deținătorii de dispozitive mobile Apple pot alege dintre alți furnizori de stocare bazat pe cloud care deservesc piața, inclusiv Google Drive, Sync . com , pCloud și altele”.

Potrivit reclamanților, Apple ” împiedecă platformele de cloud rivale să ofere o soluții cloud cu servicii complete, care să poată concura eficient împotriva iCloud”, asigurând pentru sine un avantaj competitiv necinstit.

Restricțiile Apple elimină această alegere și, făcând acest lucru, obligă efectiv deținătorii de dispozitive Apple să folosească iCloud pentru stocarea în cloud. Tehnic vorbind, Apple impune ceea ce economiștii numesc o legătură bazată pe dependență”. Adică, dacă deținătorii de iPhone sau iPad doresc să folosească stocarea în cloud pentru fișiere restricționate – și majoritatea o fac – iCloud este singura lor opțiune pentru a îndeplini această cerință. Și pentru oricine care necesită mai mult de 5 GB de spațiu de stocare, adică majoritatea clienților Apple, trebuie să plătească pentru asta

Interesant este că deși speța întregului proces este lipsa alternativelor iCloud pentru utilizatorii iPhone, acuzația ar putea să nu fie „tehnic” corectă, Apple oferind încă posibilitatea de a face backup local al dispozitivelor, folosind aplicația iPhones și spațiul de stocare local oferit de PC-uri cu Mac OS sau Windows. Totuși, backup local nu e totuna cu stocare cloud, Apple riscând sancțiuni pentru practici anticoncurențiale față de furnizorii alternativi de servicii Cloud.

Deocamdată nu este clar dacă acțiunea judecătorească demarată în Statele Unite va avea și un corespondent european, fiind șanse mari ca acuzațiile aduse să rezoneze puternic și cu anumite prevederi din legislația UE.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button