Știri ITTECH

Câteva țări europene au restricționat Wikipedia în semn de protest

Italia, Spania și Polonia au blocat zilele trecute temporar accesul la varianta completă a Wikipedia, ca semn de protest la adresa posibilei implementări ale articolelor 13 și 11, care au fost aprobate luna trecută de Comisia de Afaceri Juridice a Parlamentului European.

Acțiunea aceasta a fost luată acum, deoarece votul din parlament care va decide soarta acestor două propuneri va avea loc astăzi. Mai mulți parlamentari și câteva grupuri politice au cerut ca înainte votului să existe dezbateri în plen, precum și posibilitatea de a se stabili amendamente pentru cele două propuneri. Astfel, și în cazul în care votul va aproba Articolele 13 și 11, măcar cele două să fie într-o formă cu ceva mai puțin potențial să afecteze în moduri foarte negative internetul așa cum îl știm. Votul va avea loc în jurul orei 13  (ora locală).

Dacă nu vă amintiți clar despre ce era totul vorba, vă voi aminti. Articolul 11 din reforma de copyright propusă în Uniunea Europeană prevede stabilirea a ceva supranumit „taxa pe link-uri”, ceea ce ar presupune ca publicarea unei porțiuni dintr-un articol, chiar și una generată automat de ceva ca Facebook, să necesite obținerea unei licențe. Articolul 13 propune stabilirea unor filtre de upload pentru a împiedica încărcarea de conținut cu copyright, făcând serviciile care permit upload-uri responsabile pentru ceea ce utilizatorii încarcă.

[TechCrunch]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button