Știri ITTECH

Comisia de Afaceri Juridice a Parlamentului European aprobă taxa de link și filtrele de upload

Cu aproape o oră în urmă, în cadrul Comisiei de Afaceri Juridice a Parlamentului European, s-au desfășurat voturile pentru aprobarea sau respingerea propunerilor de-a fi adoptată o taxă pentru link și implementarea filtrelor de upload.

Ambele propuneri au fost aprobate. Taxa de link-uri trecând cu un vot de 13 pentru și 12 împotrivă, iar cea pentru implementarea filtrelor cu 15 voturi pentru și 10 împotrivă. Nu înseamnă că au devenit lege necontestabilă, încă mai există ceva loc pentru ca decizia de astăzi să fie inversată în parlament.

Taxa de link presupune obținerea unei licențe pentru a putea publica o porțiune minusculă dintr-un articol, atunci când un link la acesta este împărțit pe internet. Mai exact, acel mic bloc de text și poza pe care le vedeți pe Facebook când cineva dă share la un articol, asta va necesita o obținerea unei licențe de către Facebook de la publicația cu pricina. Legi similare există deja în Spania și Germania, la nivel local, unde s-au dovedit a fi mici dezastre.

Filtrul de upload este și mai neplăcut, punând asupra operatorilor de site-uri și servicii obligația de-a filtra orice încarcă utilizatorii, pentru a nu fi încălcat vreun drept de copyright. Ideea nu este prea diferită de ce face deja Youtube, unde am fost cu toții martori la ineficiența sistemului și problemele pe care le poate provoca prin generarea de rezultate false.

Ambele măsuri pot fi cu ușurință folosite pentru manipulare și cenzură, și dacă permiteți puțină opinie subiectivă, existența lor este o amenințare la adresa internetului și a libertății. Pot doar să sper că nu vor fi adoptate și în parlament.

[Julia Reda 1, 2]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Si Partidul Pirat din nou salveaza Internetul? 🙂
    Nu ati specificat la sursa catre Julia Reda faptul ca ea reprezinta Partidul Pirat German; ea a fost cel care a dat semnalul de alarma asupra legilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button