ȘtiriTech&IT

Cât de rezistent e Galaxy Z Flip 6 și la ce ar trebui să fii atent ca utilizator obișnuit (Video)

Cu sau fără Samsung în centrul atenției, telefoanele pliabile au evoluat foarte mult, Galaxy Z Flip 6 fiind cu adevărat un telefon pe care să-l folosești zi de zi, fără grija că ar putea „muri” înainte de vreme.

La suprafață, criticile adresate Samsung pentru lipsa de inovație rămân valide. Însă abia după ce vezi ce se află la interiorul noilor telefoane pliabile înțelegi cât de departe a ajuns producătorul sud-coreean. Deși seamănă destul de mult la exterior, Galaxy Z Flip 6 are foarte puține în comun cu predecesorul Z Flip 3, un flip-phone mai timpuriu cu care majoritatea utilizatorilor au trecut măcar o dată pe la centrul de service.

Chiar dacă nu pretinde să fie mai rezistent și mai durabil decât un Galaxy S24, Galaxy Z Flip 6 se arată surprinzător de „încăpățânat” în testele de anduranță duse la extrem pe celebrul canal YouTube JerryRigEverything.

Primul lucru de apreciat la noul pliabil este ecranul a cărui zonă de pliere este practic insesizabilă comparat modelelor de generație anterioară. Parte din explicația acestei reușite este balamaua reproiectată, care poate întinde ecranul ceva mai mult atunci când este complet depliat. Dar Samsung a adus îmbunătățiri și sandvișului multistrat ce alcătuiește ecranul OLED. Da, în continuare îți plimbi degetele peste o folie din plastic pre-aplicată din fabrică, ușor deteriorată prin abraziunea cu firicele de praf și chiar la o apăsare prea energică cu unghia. Dar sub aceasta găsim UTG (Ultra Thin Glass), un tip de sticlă minerală ultrasubțire pe care Samsung a reușit să o facă puțin mai groasă, îmbunătățind rigiditatea ecranului care stă acum ceva mai plat în zona de pliere.

Galaxy Z Flip 6

Mai departe regăsim aceeași carcasă din Armor Aluminium, dar cu o formulă ușor îmbunătățită pentru rezistență sporită la zgârieturi. În practică finisajele delicate vopsite prin anodizare se zgârie la fel de ușor, folosirea unei carcase de protecție rămânând la fel de indicată.

Revenind la mecanismul balamalei, aceasta rezistă mult mai bine la abuzuri, cum ar fi încercarea de a îndoi ecranul în direcția opusă, șansele de a rupe telefonul în mod accidental fiind practic zero. Din păcate rezistența la praf rămâne la un nivel superficial, Samsung menționând particule cu dimensiunea de 1 mm și peste, adică pietricele. Iar dacă scapi telefonul în nisipul fin de pe plajă, certificarea IP48 îți oferă o slabă consolare. Și chiar așa este, mecanismul balamalei bazându-se doar pe toleranțele extrem de mici folosite la asamblarea carcasei din aluminiu, particulele mai fine care pătrund în acest spațiu creând zgomote audibile ce pot fi auzite și în clipul video.

Iar dacă deteriorezi folia de fabrică aplicată pe ecranul pliabil ai face bine să nu încerci să o îndepărtezi singur, șansele de a rămâne cu un ecran nefuncțional fiind extrem de mari.

Galaxy Z Flip 6

Un alt minus este pentru accesul la componentele interne. Spre exemplu, pentru înlocuirea acumulatorului. Capacul din sticlă minerală este încadrat de conturul ramei din aluminiu, fapt ce previne spargerea accidentală dacă scapi telefonul pe jos, dar îngreunează foarte mult extragerea sa pentru accesarea componentelor interne.

Galaxy Z Flip 6

Per total, Samsung Galaxy Z Flip 6 pare un telefon bine construit și durabil, cu condiția să-l ții departe de contactul cu particule abrazive de praf fin. De asemenea, folosirea unei carcase de protecție este foarte indicată dacă vrei să păstrezi aspectul de telefon nou pentru cât mai mult timp.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button