GamingPCRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Cat de buna este placa video din Xbox Series X si ce inseamna pentru PC?

Microsoft a anuntat specificatiile noului Xbox Series X si fanii au ramas masca cand au vazut puterea de procesare grafica. In specs, noua consola are un chip grafic AMD bazat pe arhitectura RDNA 2 cu o putere de 12 TFLOPs. In mod complet logic, cand arunci un astfel de numar la inaintare oamenii il vor compara cu solutiile deja existente.

Cum spuneam si mai sus, Xbox Series X foloseste tehnologia RDNA 2 de la AMD. Aceasta nu este momentan disponibila pe PC, dar exista componente cu care sa poata fi comparata. Tocmai din aceasta cauza, se pare ca AMD ar avea in sfarsit ceva cu care sa lupte pe frontul solutiilor grafice. Daca comparam doar numerele, cei 12 TFLOPs de pe Xbox Series X il claseaza putin mai sus decat puterea generata de o placa RTX 2080 Super, care are 11.3 TFLOPs. Momentan, doar RTX 2080 Ti cu 13.45 TFLOPs si Radeon RX Vega 64 cu 12.66 TFLOPs reusesc sa bata noua consola.

De aici putem intelege insa ca numerele nu conteaza atat de mult. Daca ar fi sa ne luam dupa cifrele acestea, RX Vega 64 ar fi mai puternica decat RTX 2080. In realitate insa, placa de la NVIDIA este cu cel putin 20% mai puternica in jocuri. O serie de teste insa, ne arata ca Xbox Series X ar putea avea o performanta asemanatoare cu placa de la NVIDIA.

Momentan, chiar si portarile simple folosesc prea putine dintre resursele noului Xbox Series X, insa au rezultate impresionante. Mike Raynor si Colin Penty de la The Coalition ne-au aratat varianta de Xbox a lui Gears 5, care a fost produsa in doar doua saptamani. Dezvoltatorii au lucrat alaturi de Epic Games pentru a rula Unreal Engine 4 pe Series X, dupa care pur si simplu au luat varianta de PC cu setarile la Ultra si au adaugat ray tracing. In plus, jocul ruleaza la 60FPS-uri si mai este loc de optimizari. Deja avem performanta similara cu RTX 2080.

Fara accelerare hardware, toata aceasta munca ar fi fost preluata de shadere, dar ar fi consumat peste 13 TFLOPs. Pentru Xbox Series X, aceasta sarcina este preluata de hardware-ul dedicat si shaderele pot functiona in paralel pentru o performanta foarte mare. Cu alte cuvinte, Series X are echivalentul a 25 TFLOPs cu ray tracing.

Andrew Goossen, System Architect Xbox

Din declaratia lui Goossen, Xbox Series X pare a fi o adevarata bestie, insa nu m-as baza foarte tare pe un singur port, facut de un studio ce apartine de Microsoft. Mai ales cand tinem cont de faptul ca pe PC, Gears 5 ruleaza la Ultra cu peste 60FPS si pe placi mult sub RTX 2080. Mai jos am atastat rezultatele pe care le-am obtinut in Gears 5 cu o placa AMD Radeon RX 5600 XT.

Din cate puteti vedea, la detalii Ultra am obtinut 67 de FPS-uri cu o placa video care are „doar” 7.2 TFLOPs, deci cu mult sub Xbox Series X sau RTX 2080. Realist, cred ca la performante de acest fel ne putem astepta de la noile console, mai ales daca vor avea preturi sub 4.000 de lei. Mi se pare imposibil de crezut ca o consola ar putea avea performanta unei RTX 2080, care costa singura in jur de 3.500 de lei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button