ȘtiriTech&IT

SD Association anunță PCI Express 4.0 pentru carduri SD. Viteze de până la 2GB/s și eficiență sporită

SD Association, organismul responsabil cu dezvoltarea și standardizarea cardurilor de memorie SD, pregătește o nouă versiune a standardului SD Express, cu suport pentru conexiuni PCI Express 4.0 x1 și viteze de transfer de aproape 2GB/s.

Ajuns la etapa finală de testare și validare, setul de specificații SD Express version 9.1 deschide calea pentru dublarea vitezelor de transfer posibile pentru carduri SD și microSD. Spre comparație, actuala versiune microSD Express a debutat în luna februarie 2019 cu suport pentru conexiune PCI-Express 3.0 x1 la viteze de până la 985MB/s. În ambele cazuri vorbim despre lățime de bandă teoretică, neluând în considerare aspecte precum algoritmul de corecție a erorilor, formatul de împachetare a datelor, eficiența controller-ului de memorie, toate trăgând în jos în viteza obținută în mod real.

Cumpărătorii vor putea identifica noile carduri SD prin marcajul „SD Express Speed ​​Class”. Pe viitor, există și planuri pentru o clasă ce va folosi PCI Express 4.0 x2, ajungând la viteze de aproape 4GB/s.

De asemenea, vor fi introduse patru noi clase de memorie pentru formatele SD card deja disponibile: SD Express Speed ​​Class 150, ​​Class 300, ​​Class 450 și ​​Class 600, cifra atașată reprezentând viteza teoretică în MB/s, atât la citirea dar si scrierea datelor. Această clasificare ar trebui să permită cumpărătorilor să identifice cardul SD de care au nevoie pentru dispozitivul lor. Desigur, în practică rezultatele vor varia ca și până acum, unii producători fiind mai „cinstiți” decât alții.

Standardul SD Express 9.1 aduce și alte îmbunătățiri pentru gestionarea consumului de energie și căldura reziduală. Altfel spus, incidentele precum „decesul” subit al cardului microSD după copierea unui volum mai mare de fișiere ar trebui să devină cu adevărat excepția și nu o „regulă” nescrisă pentru cardurile de memorie din categoria ieftine și foarte ieftine.

Singurul mister rămas de elucidat este când vor fi puse în vânzare primele dispozitive și carduri cu SD Express 9.1. Știm doar că actuala generație de smartphones și tablete nu sunt compatibile și probabil, nici cele de anul viitor.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button