Business

BMW XM – 644 de cai putere pentru primul plug-in hybrid al diviziei M

Primul model plug-in hybrid al diviziei M a BMW (BMW) este un SUV mare și urât ca un rinocer – zic unii. Dar motorul de 644 de cai putere te lipește rapid de asfalt pentru o mașină de 3 tone și, ca să continuu paralela cu rinocerul, ai face bine să te dai la o parte când îl vezi în retrovizoare. BMW XM este una dintre cele mai complexe mașini construite vreodată și producătorul german, precum toți ceilalți producători, au pornit cu toții într-o cursă de electrificare fără precedent deși lumea nu pare foarte pregătită pentru această tehnologie.

Noua linie de design, cu grila frontală imensă și cu linii drepte, este considerată exagerată de mulți dintre europeni, însă pentru piața țintă principală – China, este întruchiparea roboților manga și anime. Atât asiaticii, ce reprezintă la finalul anului aproximativ 43% din vânzările globale, cât și americanii (aproximativ 15% din vânzări) preferă designul îndrăzneț, mare, uriaș chiar, care să sugereze un status cât mai impozant pentru cei ce te privesc în spatele volanului.

Vedem multe dintre elementele noului design și pe celelalte modele, dar nu atât de pregnant, pentru că BMW XM este destinat entuziaștilor, colecționarilor, celor care vor să impresioneze. Accelerația pentru această bestie de 3 tone este incredibilă, BMW XM atinge suta de km/oră în puțin peste 4 secunde. Sub capotă, rinocerul are o versiune evoluată a V8-ului BMW de 4,4 litri cu un arbore cotit ranforsat și o galerie de evacuare cu flux transversal ce generează 483 de cai putere.

Sistemul PHEV integrează un motor electric cu transmisie automată în opt trepte cu o putere de 194 de cai putere. Din păcate, în modul complet electric, autonomia declarată este de doar 48 de kilometri, deci e clar că motorul este adăugat doar pentru că așa e trendul.

La interior, te simți ca și cum ai avea nevoie de instrucțiuni: două hărți personalizate separate, ecran tactil, volanul plin de comutatoare care habar nu ai ce fac, două programe M care pot fi setate individual și multe altele contrastează puternic cu cockpit-ul Tesla Model X, concurentul direct. Evident, și prețul este mult peste acesta, dar cum Tesla se transformă într-un producător de masă, nu mai ieși în evidență la volanul unei mașini plictisitoare.

Profitabilitatea este cuvântul cheie în această industrie mult încercată în ultimii ani de criza semiconductorilor, de pandemie, de prețurile în creștere, dar BMW stă excelent la acest capitol, poate și pentru că cererea în segmentul premium-lux în care activează este mai inelastică. BMW (BMW) a vândut aproape 2,4 milioane de mașini în 2022 din care aproximativ 9% (215.755 de unități mai exact) au fost electrice, mai mult decât dublu față de anul precedent. Pentru acest an, previziunile companiei se ridică la 360.000 de unități electrice. Nu știm exact dacă BMW este deja profitabil pe acest segment, dar cel mai probabil nu.

Dar, din punct de vedere al businessului tradițional, profitabilitatea BMW este excelentă. Marja de profit operațional este de 10,72%, iar la acest nivel PER-ul are o valoare de 4x. Compania este un bun plătitor de dividende – DY pentru anul acesta este de 8,5%, chiar incredibil aș putea zice. Tocmai din aceste considerente, cotația acțiunilor tinde către maximul istoric de 123,75 euro per acțiune atins în 2015. Recesiune? Criză? Poate, dar nu pentru cumpărătorii de BMW.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button