CommunityMORETech&IT

Nu se știe exact de ce, dar Bitcoin a atins valoarea de 6.000 dolari

Anul trecut a fost unul brutal pentru deținătorii de bitcoin. Prețul a scăzut de la nivelul maxim de 19.500 de dolari în decembrie 2017, până la un minim de 3.100 de dolari un an mai târziu. Apoi, prețul a fluctuat cel mai mult între 3.000 și 4.000 de dolari în primele luni ale anului 2019.

Dar, recent, bitcoin a avut parte de o revenire. Pe 2 aprilie, prețul a crescut cu aproape 20% într-o singură zi, ajungând la 5.000 de dolari. Prețul a scăzut constant de atunci, iar miercuri a ajuns la 6.000 de dolari.

Este adesea dificil să se explice mișcările de prețuri, iar acest caz nu face excepție. Știrile majore despre bitcoin în ultimele săptămâni au părut preponderent negative: o posibilă interdicție a guvernului chinez cu privire la exploatarea prin minare, griji legate despre cum un schimb major de cryptomonede ar putea fi insolvabil și, recent, hackerii au furat 40 de milioane de dolari dintr-un alt schimb de cryptomonede.

Astfel de știri nu sunt neobișnuite în lumea bitcoin – comunitatea are parte de ani de zile de hackeri și guverne ostile. Dar nu pare a fi genul de știri care să determine pe oameni să vrea să cumpere mai mult bitcoin.

Pe de altă parte, în ultimele săptămâni s-au înregistrat unele semne de interes crescut față de cryptomonede de la companii majore. Fidelity se pregătește să ofere servicii de tranzacționare cu cryptomonede pentru clienții instituționali, ceea ce ar putea permite mai multor investitori mari să dețină acțiuni în bitcoin, determinând astfel o potențială creștere de preț.

Poate, cel mai important, Facebook se gândește să lanseze o cryptomonedă proprie. Introducerea de Zuck Bucks, cum i-am botezat anterior, nu ar determina în mod direct creșterea valorii bitcoinului. Însă cryptomonedele în general cresc sau scad împreună, iar intrarea companiei Facebook pe acest segment ar putea contribui cu siguranță la creșterea interesului față de alte cryptomonede.

Bineînțeles, creșterea recentă a prețurilor ar putea fi total aleatorie.

Întrebarea mai mare este în ce direcție va merge prețul de bitcoin mai departe. Bitcoin a trecut deja prin cel puțin trei cicluri importante de boom-uri și prăbușiri de-a lungul istoriei sale de 10 ani.

Cryptomoneda a atins nivelul maxim de 30 de dolari la jumătatea anului 2011, înainte de a se prăbuși până la 2 dolari la sfârșitul acelui an. Apoi a crescut cu peste 1.000 de dolari la sfârșitul lui 2013, înainte de a se prăbuși sub 200 de dolari la începutul anului 2015. A urmat un boom masiv care a împins prețul până la aproape 20.000 de dolari pe la sfârșitul anului 2017 – urmat de scăderea de anul trecut la aproape 3.000 de dolari.

Investitorii în bitcoin speră că istoria se va repeta încă o dată – că creșterile de preț din ultimele săptămâni sunt începutul unui al patrulea boom mare pentru bitcoin, care va zdrobi bariera de 20.000 dolari și să poarte moneda bitcoin la noi înălțimi. Dar cele trei boom-uri anterioare au fost determinate de valuri de noi investitori care au aflat despre cryptomonede pentru prima dată. În acest moment, aproape toată lumea a auzit de bitcoin, deci nu este clar dacă mai sunt șanse ca istoria să se repete pentru a patra oară.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button