MORE

Better Portable Graphics – Viitorul inca neexplorat al imaginilor digitale in miscare

Acum ca Jpeg vrea DRM pentru imagini, iar calitatea acestora, in frenzia optimizarii pentru mobile, scade de la zi la zi, Better Portable Graphics pare sa fie o alegere destul de interesanta pentru web developeri si designeri. BPG-ul este o un nou format de imagine, open source, care permite o calitate ridicata a unui video sau imagine statica, la jumatate din marimea pe care un GIF de exemplu l-ar ocupa sau un JPEG traditional, avantajele fiind clare din acest punct de vedere pentru orice webmaster, calitate mai mare la o marime mai mica fiind visul oricaruia dintre acestia.

Dar ce ste BPG? Practic este un format de encodare al imaginilor digitale realizat de Fabrice Bellard in 2014, bazat pe encodare intra-frame, care din pacate nu are inca sustinerea totala a browserelor utilizate de masele de useri din intreaga lume, totusi, cei interesati pot accesa libraria JavaScript pentru a implementa in site acest format.

Iar surprizele nu se opresc aici, BPG-urile avand suport nativ pentru animatie, practic avand GIF-uri la o rezolutie mult mai mare, dar la o marime mult mai mica si evident nu mai mananca atata mobile data atunci cand te dai pe net. 

Din pacate avem si ceva dezavantaje, precum timpul necesar pentru decompilarea imaginilor si din pacate inca nu avem suport pentru sunet. Momentan cel putin.

In concluzie o inovatie care risca sa pice intr-un con de umbra daca publicatii si voi, cititorii nu discutati despre ele. Poti chiar sa ceri suport nativ pentru acest format celor de la Mozilla folosind acest LINK daca te simti cu adevarat aventuros. Este un format care merita atentia voastra si credem noi, ca reprezinta viitorul internetului. Atata timp cat cineva nu descopera o vulnerabilitate majora, caz in care batranele Gif-uri si JPEG-uri raman la putere.

[bellard.org]

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button