MORE

JPEG vrea DRM in poze

JPEG, Joint Photographic Experts Group, organizatia responsabila pentru stabilirea standardului pe care il gasim in fisierele .jpg pe care le folosim cu totii in fiecare zi, intentioneaza implementeze DRM in poze.

Organizatia doreste sa stabileasca standarde noi, care vor permite implementarea mai multor nivele de criptare si protectie a drepturilor imaginii. Unele din idei nu suna rau, cum ar fi mascarea meta-datelor, permitand astfel unui utilizator sa isi protejeze mai bine informatiile personale. Altele, insa, sunt putin cam exagerate.

O idee care face parte din aceasta initiativa este implementarea de DRM care ar impiedica copierea imaginilor sau ca acestea sa fie vizionate de persoane neautorizate. Pe cat de mult ar ajuta al doilea lucru la a limita incidentele nefericite in care imagini nedorite se scurg pe internet, ar stabili un precedent oarecum periculos.

Natura DRM-ului adesea duce la raspandirea solutiilor de protectie a drepturilor in zone unde mai mult restrang libertatile altora, cum s-a intamplat cu software, muzica, filme, si in general cam fiecare alta forma de media.

Ca urmare, Electronic Frontier Foundation incearca in acest moment sa convinga comitetul JPEG sa gaseasca un compromis intre securitate si libertate,  nu  doar creeze un viitor la care ai nevoie de un cont de iTunes pentru a te uita la poze cu pisici pe internet.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button