SecuritateTech&IT

O „compilație” de atacuri cibernetice a dus la publicarea online a 3.28 de miliarde de nume și parole, printre care și adrese guvernamentale

Dacă 550 de milioane de păgubiți pe Facebook vi se pare mult, stați să vedeți ce compilație a fost publicată acum două luni gratuit pe un forum axat pe infracțiuni și atacuri cibernetice. Cu o dimensiune de 100GB și denumit COMB21, fișierul cu pricina face obiectul unei colecții de nu mai puțin de 3.28 de miliarde de parole asociate cu 2.18 miliarde de adrese de email unice, dintre care 1,502,909 sunt parole asociate adreselor de email ale reprezentanților guvernamentali, cu precădere din Statele Unite ale Americii (625,505), urmate de Regatul Unit (205,099), Australia (136,025), Brazilia (68,535) și Canada (50,726).

Fișierul, pe numele său din buletin Compilation of Many Breaches, este practic o colecție de astfel de date furate și adunate în ultimii ani, iar partea importantă este că aceste atacuri cibernetice nu au implicat breșe de securitate ale sistemelor de administrație publică, ci metode comune precum password hash cracking sau phishing.

Care domenii și ale cui parole au fost cele mai afectate de aceste atacuri cibernetice?

Adresele guvernamentale din domeniile cele mai afectate în SUA sunt următoarele:

  • State Department – state.gov (29,144)
  • Veterans Affairs Department – va.gov (28,937)
  • Department of Homeland Security – dhs.gov (21,575)
  • NASA – nasa.gov (15,665)
  • Internal Revenue Service – irs.gov (10,480)
  • Center for Disease Control and Prevention – cdc.gov (8,904)
  • Department of Justice – usdoj.gov (8,857)
  • Social Security Administration – ssa.gov (8,747)
  • U.S. Postal Service – usps.gov (8,205)
  • Environmental Protection Agency – epa.gov (7,986)

Totodată, de dragul conspirațiilor, ca să zic așa, putem să ne aruncăm o privire și peste numărul de adrese sparte de pe teritoriul Chinei și al Rusiei. Cea dintâi a adunat un total de 18,282 de parole furate, fiind urmată de Rusia, cu 1,964 de adrese furate. Cercetările au ajuns la concluzia că aceste numere mai mici se datorează tendiței utilizatorilor de a-și crea parole folosindu-se de alfabetul local, fapt care oarecum tinde să „descurajeze” hackerii obișnuiți cu alfabetul latin. Prin urmare, parolele care sunt alcătuite din caractere hanzi pentru chinezi sau alfabeul chirilic pentru ruși, după cum exemplifică această situație, au șanse mai mici să fie descoperite prin metode convenționale.

Adrese guvernamentale parole furate atac cibernetic

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button