ReviewsPCTECH

Jocurile pe ROG Strix XG32UQ arată atât de bine că aproape am uitat cât costă (review)

Monitoarele de gaming 4K nu mai sunt așa o raritate ca în anii trecuți. În același timp nici PC-urile nu mai sunt atât de limitate atunci când vorbim de gaming la rezoluții mari. Iar acum, cu RTX 4000 și Radeon RX 7000 nu doar că te poți juca la 4K, ci o poți face la 100+ FPS. Și cu așa hardware cred că putem în sfârșit să discutăm relaxați despre monitoare scumpe cu specificații serioase; monitoare precum ROG Strix XG32UQ. Ba chiar mi-a aterizat unul pe birou zilele trecute și-am zis că dacă tot îl am, hai să punem de-un review.

Și-o s-o facem mai old-school, știți voi: specificații, design și calitatea construcției, caracteristici extra, plus o bucată despre experiența mea de gaming pe acest monitor. Dar haideți să-ncepem cu începutul și să aruncăm o privire peste datele tehnice ale lui ROG Strix XG32UQ.

Diagonală 32″
Tip panou IPS
Rezoluție 3840×2160
Contrast static 1000:1 (typ)
Contrast dinamic 1,000,000:1
Luminozitate 450 nits (typ) / 600 nits (HDR)
Culori 1073.7M
Spațiu de culoare 10-bit
Rată de aspect 16:9
Timp de răspuns (GTG) 1ms
Unghi de vizibilitate 178° orizontal / 178° vertical
Curbat Nu
Rată de refresh 160Hz
Adaptive Sync NVIDIA G-Sync Compatible
AMD FreeSync Premium Pro
Filtru pentru lumină albastră Da
Flicker-Free Da
Gamă de culori DCI-P3: 96%
sRGB: 130%
Tratament ecran Non-Glare
Conexiuni 1x DisplayPort 1.4 DSC
2x HDMI 2.1
1x jack 3.5mm
2x USB 3.2 Gen 1 Tip-A

Pentru cei care nu au chef să citească tot tabelul, ori nu înțeleg foarte bine, o să fac și un rezumat. Deci, avem un panou de tip IPS cu diagonală de 32 de inch a cărui rezoluție nativă este 4K (3840×2160) și rata de refresh urcă până la 160Hz în modul overclock. Pe lângă asta avem și luminozitate bună, 450 nits în modul SDR și o valoare maximă de 600 nits atunci când rulezi conținut HDR. ROG Strix XG32UQ nu stă deloc rău nici atunci când vorbim despre acoperirea diferitelor game de culoare și avem așa: 96% acoperire DCI-P3 și 130% acoperire sRGB. Ba chiar mai bine de-atât, avem și o fișă de calibrare pe care o găsim direct în cutia monitorului.

ASUS ROG Republic of Gamers XG32UQ

Tot la partea de specificații vreau să vorbim și despre tehnologiile extra pe care le înglobează acest model. Începem cu tehnologia Trace Free, care în realitate este un overdrive variabil tunat de ASUS pentru a-ți oferi imagini cât mai fluide indiferent de cât de mult îți fluctuează media de cadre pe secundă din joc. După care avem suita Game Plus. Asta se traduce printr-o selecție de extrauri din astea “de gaming” și include cam așa: afișaj FPS, crosshair direct pe monitor, un mod de sniper care te ajută să țintești mai bine, timer pentru când nu vrei să petreci ore nesfârșite în fața calculatorului, cronometru și o funcție de aliniere a monitoarelor pentru configurațiile multi-display.

În rest e cam standard; mai o funcție de shadow boost, mai un Picture-in-Picture, plus tehnologiile de adaptive sync. ROG Strix XG32UQ este certificat NVIDIA G-Sync Compatible și AMD FreeSync Premium Pro. În combinație cu rata de refresh mare și ecranul foarte precis, vei avea sesiuni de gaming frumos colorate, dar și extrem de fluide. Nici gamerii care preferă consolele nu sunt lăsați cu ochii în soare. ASUS ROG Strix XG32UQ are două porturi HDMI 2.1, astfel PlayStation 5 și Xbox Series X vor putea urca rezoluția până la 4K120 cu suport pentru VRR (Variable Refresh Rate) și Auto Low Latency. Așa că dacă vrei un monitor de gaming pentru consolă, ai în față un candidat foarte potent.

ROG Strix XG32UQ este construit ca un tanc

Din punct de vedere al specificațiilor ROG Strix XG32UQ este un adevărat performer. Și toate această atenție la detalii o regăsim și-n construcția monitorului. Voi începe cu carapacea în care este îmbrăcat ecranul. Dacă ați mai folosit un monitor Republic of Gamers până acum, nu veți găsi prea multe noutăți. Până la urmă este direcția de design a brandului, dar pentru cei care nu au încercat până acum un model de-al producătorului, o să vă fac un rezumat.

Nu vă așteptați să găsiți un monitor minimalist și subțire. În realitate XG32UQ este destul de gros, masiv aș putea spune. Dar arată bine, iar aspectul “de gaming” adoptat de ASUS chiar se potrivește bine aici. Din față nu vei vedea decât ecranul, marginea de jos a acestuia care găzduiește un logo ROG și partea inferioară a standului. Aici am însă și-o plângere și anume că brațul pe care stă monitorul are niște picioare lungi care vor ocupa o grămadă de spațiu pe birou. Bine, asta se rezolva ușor cu un suport 3rd party dacă devine cu adevărat o problemă, deci nu e chiar atât de gravă situația… deși merită menționată.

ASUS ROG Republic of Gamers XG32UQ

Standul în sine este foarte solid. ROG Strix XG32UQ este un monitor greu așa că un braț de susținere robust era o necesitate, nu doar o opțiune. Iar cel pe care l-a ales ASUS aici oferă și ajustare pe înălțime, pivotare stânga-dreapta și sus-jos. Și așa, ca un mic bonus, capătul suportului este dotat cu o montură pentru trepied. În acest fel poți să-ți pui acolo un ecran secundar sau o cameră web pentru streaming… sau orice alt accesoriu care poate fi atașat unui trepied. La o adică, cred că și un microfon și-ar face loc destul de ușor.

Controlul monitorului și a setarilor din meniul OSD este accesibil prin intermediul butoanelor de pe partea dreapta-spate. Ai patru butoane și un joystick, toate așezate extrem de facil și destul de mari cât să fie și ușor de apăsat, dar și ușor de deosebit. Și pentru a te ghida producătorul a plasat și o legendă cu fiecare funcție pe marginea din dreapta a ecranului.

ASUS ROG Republic of Gamers XG32UQ

ROG Strix XG32UQ punctează bine și în categoria conectivitate. Ați putut vedea în tabelul de specificații că vorbim despre un I/O format din două porturi HDMI 2.1, un DisplayPort 1.4, jack de căști și două USB-uri 3.2 Gen 1. Porturile HDMI sunt cele mai importante din această combinație: îți permit conectarea celor mai noi plăci video de la NVIDIA și AMD care pot atinge fără probleme 4K la 120Hz sau mai mult, în timp ce noile console de la Sony și Microsoft utilizează același port pentru gaming cu framerate mare. Iar PlayStation 5 pe monitorul ăsta, cu HDR și modul High Framerate activat, oferă o experiență extrem de plăcută.

Cum se descurcă în sesiunile de gaming?

Și-acum ajungem la partea aia în care vorbim despre cum se comportă acest monitor în utilizare de zi cu zi. Ori în cazul de față, în sesiunile zilnice de gaming. Combinația de tehnologii și specificații tehnice îți oferă surprinzător de multe opțiuni, așa că îți poți personaliza experiența destul de mult. Cum am conectat platforma de test cu RTX 4080 la monitor, acesta a fost recunoscut drept G-Sync Compatible. Am activat și HDR-ul din Windows și am deschis câteva jocuri.

Bine, nu pot spune că am fost surprins. Imaginile sunt arătoase și fluide, iar rezoluția 4K pe un ecran relativ mic rezultă într-o densitate a pixelilor mare. Asta înseamnă că în gaming, unele texturi vor părea foarte ascuțite, de parcă ai urcat prea sus sliderul de sharpness. Dar asta nu este o problemă… ba chiar dimpotrivă. Înseamnă că jocurile, chiar și cele mai vechi, vor arată mai bine decât pe un monitor cu rezoluție 1440p spre exemplu. Iar cum mulți fac trecerea de la FullHD direct la 4K, va fi o schimbare bine-venită.

Timpul de răspuns de 1ms ajută cauza aici, iar fluiditatea imaginilor este rezultatul unei combinații dintre rata de refresh de 165Hz, tehnologia G-Sync de la NVIDIA și timpul de răspuns mic care rezultă într-un input lag minim. Bine, ăsta este și un avantaj pe care mi l-a oferit configurația platformei pentru că ai nevoie de hardware puternic pentru o experiență așa bună pe un monitor atât de performant. Dar când investești 2.000 de euro într-o RTX 4090, parcă e și păcat să nu-ți răsfeți ochii și cu un ecran ca asta.

ASUS ROG Republic of Gamers XG32UQ

ROG Strix XG32UQ nu stă rău nici pe redarea de conținut HDR. ASUS a folosit și tehnologia quantum dot în fabricarea acestui monitor ceea ce rezultă într-o acuratețe mai mare a culorilor și într-un nivel de contrast mai mare decât pe monitoarele normale. Albul este într-adevăr alb și tinde să devină orbitor în condiții slabe de iluminare, în timp ce negrul este foarte bine redat; nu se apropie de calitatea oferită de un OLED, dar pentru un IPS este peste medie, ceea ce este nice. Nu avem nici bleeding, nici alte probleme d-astea tipice panourilor IPS ieftine.

Și vreau să mai spun câteva vorbe și despre tehnologia ASUS GameVisual care le oferă utilizatorilor șapte profiluri de imagine pre-stabilite. Am folosit mult modul Racing care scade input lag-ul atunci când ai G-Sync activat. Timpul dintre momentul în care ai apăsat un buton și acțiunea corespondentă de pe ecran este isesizabil și imaginea nu prezintă artefacte, ghosting sau altă mizerie din asta vizuală. Mai avem și modul FPS care crește contrastul în zonele întunecate pentru a face adversarii mai ușor de văzut, sau modul Scenery care accentuează albastrul și verdele pentru imagini mai vii. Asta se pupă bine cu FIFA și gazonul de pe stadioane, ori cu jocuri open-world cu peisaje frumoase ca Assassin’s Creed Valhalla sau The Witcher 3.

Concluzie

A trecut ceva vreme de când am testat un monitor și chiar îmi pare bine că am mai pus mâna pe ceva nou. Mi s-a părut că pentru o vreme piața asta de monitoare de gaming a stagnat, dar acum cu puterea noului hardware putem să fim martorii unor noi pași în evoluția logică a lucrurilor. ROG Strix XG32UQ este dovada vie… bine, alimentată la curent. Avem un panou 4K la 160Hz care rulează bine și pe PC, dar și pe console. Tehnologiile extra sunt și ele numeroase și utile, imaginile arată și se mișcă grozav și la fel ca orice placă video nou apărută, este scump.

M-aștept ca ROG XG32UQ să fie disponibil undeva în jurul sumei de 1.000€ odată ce va intra în oferta magazinelor din România. Momentan nu este încă disponibil, dar dacă a ajuns la noi la review, ar cam trebui să intre în stoc până la finalul anului. Cred că deja am o idee bună despre upgrade-ul la un monitor 4K pentru configurația de acasă.

  • Specificațiile reprezintă un punct forte, în special panoul;
  • Construcția este robustă și se simte premium;
  • Conectivitatea future-proof este aleasă bine pentru GPU-urile și consolele moderne;
  • Montura de trepied permite accesorizarea monitorului.
  • Picioarele standului sunt lungi, astfel acoperă mult spațiu pe birou;
  • Nu îl vei putea utiliza la capacitate maximă fără un sistem high-end.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button