PC

Review ASUS ROG GTX 1060 Strix și Radeon RX 480 Strix

Dacă intrarea în luna Iulie a acestui an a reprezentat un motiv de anticipație pentru gameri și pasionații de tehnologie de pretutindeni, datorită lansării noilor arhitecturi nVidia Pascal și AMD Polaris și de trecerea la un nou proces de fabricație – și a promisiunii de performanță suplimentară la un preț mai scăzut decât oricând – trecerea în luna August reprezintă atât o trecere de la entuziasm la pragmatism, dar și la pretenții mai ridicate.

Cei mai dezavantajați în această piață sunt primii clienți. Pentru restul – atât în cazul în care se așteaptă scăderi de prețuri dar și în cazul în care se dorește o evaluare mai atentă a pieței pentru produse ce promit rezolvarea oricăror probleme inițiale și stoarcerea de maxim potențial din device-urile respective.

ASUS, cu a lor linie ROG Strix, caută să se adreseze acelui din urmă segment, oferind produse recunoscute prin performanță de top, răcire excelentă, silențiozitate și o experiență Premium. De ce să te chinui să intri în competiția pentru cele mai scăzute prețuri când piața cere calitate fără compromisuri și este dispusă să plătească pentru ea?

Am testat în trecut modelul ASUS ROG Strix GTX 1080 și săptămâna aceasta am avut ocazia de a ne juca și cu modelele ASUS adresate gamei de mijloc, adică GTX 1060 Strix OC pe partea nVIDIA și RX 480 Strix OCpe partea AMD.

GTX 1060 Strix OC este cea mai de top variantă de GTX 1060 din oferta ASUS, și se remarcă întâi de toate prin sistemul de răcire impozant, cu trei ventilatoare ce răcesc cinci heatpipe-uri. Cooler-ul este semi-pasiv și capabil să răcească placa chiar și cu ventilatoarele oprite în condiții în care aceasta nu este în acel moment activă într-un joc solicitant.

Am înregistrat frecvențe de până la 2050Mhz în testele noastre de GTA 5 și Hitman, un avantaj de 50MHz peste modelul GTX 1060 produs de MSI și testat săptămâna trecută. La capitolul performanță, am înregistrat în medie câte un cadru sau două peste modelul MSI, ceea ce e de așteptat, având în vedere frecvența maximă mai ridicată. Ceea ce a fost neașteptat în schimb este diferența între numărul minim de cadre realizat de modelul ASUS față de cel MSI. Observăm aici o diferență enormă, între 12% și 22%, depinzând de titlu.

Pe partea AMD, RX480 Strix OC rulează predefinit la 1310MHz și folosește același sistem de răcire ca și GTX 1060 Strix OC, așadar ne-am așteptat să întâlnim iar o răcire excelentă – și nu am fost dezamăgiți. Pe partea AMD, performanța a fost consistent peste modelul de referință oferind câte unul sau două cadre pe secundă în plus în toate testele.

Ambele modele oferă o selecție de ieșiri video non-standard – ca și recent testatul GTX 1080 Strix OC, cu două ieșiri HDMI, două DisplayPort-uri și un DVI dual-link.

ASUS ROG Strix GTX 1060 si RX 480 03

Modelul AMD tinde să fie un consumator mai pretențios, consumând aproape 220W față de cei circa 170W ai GTX 1060 și este și un pic mai zgomotos. La capitolul temperaturi, în schimb – ambele modele au raportat temperaturi maxime identice, de 64 de grade celsius, cea mai scăzută valoare înregistrată în aceste două game de produse.

Am întâmpinat unele probleme de stabilitate cu modelul AMD – necesitând repetarea unor teste. Nu știm încă dacă problema este una de driver sau de pe partea hardware, dar vom reveni când avem mai multe informații.

În concluzie, jucătorul are acum opțiuni reale și viabile în segmentul Premium. Pe partea nVidia, ASUS ROG Strix GTX 1060 se remarcă în special printr-o performanță mult mai consistentă decât a competitorilor – pe partea AMD în schimb, ce oferă ASUS are de-a face mai mult cu rezolvarea problemelor inerente ale design-ului de referință. Ambele modele comunică o experiență premium.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

4 comentarii

  1. Vreau sa-mi cumpar un gtx 1060 sau un radeon rx 480, dar nu ma pot hotara, majoritatea review-urilor pe care le-am citit le declara relativ egale ca si performanta in jocuri.
    Ma puteti ajuta sa i-au o decizie ?
    Aveti un fps chart ?

  2. ia gtx 1060, majoritatea jocurilor au tehnologii in ele care ruleaza mai bine pe nvidia, respectiv, vxao, hairworks, phisics si multe altele. plus eficienta la consum si temperaturi, eu am Asus Strix 1060 si am 55 grade in load… , plus ca 1060 mai buna cu 5-10% ca 480.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button