PC

ASUS RoG STRIX GTX 1080 – Pascal impins la limite

ASUS au lansat pe piata prima placa GTX 1080 din seria Republic of Gamers, din editia STRIX, inarmata cu un design personalizat, lumini configurabile si un overclock sanatos.

Prin ce se remarca aceasta?

Ei bine, modelul oferit de ASUS incepe de la frecvente cu pana la 12% mai mari pentru procesor decat modelul Founder’s Edition, iar amatorii de overclocking primesc un conector aditional de curent pe 6 pini.

In plus, placa ofera conectori pentru atasarea de ventilatoare de sistem raportate la temperatura placii, un deliciu pentru utilizatorii ce isi construiesc propriile sisteme.

De ce?

Ei bine, Founder’s Edition ofera un ventilator de tip suflanta, care impinge aerul cald in afara carcasei, limitand astfel acumularea de caldura din interiorul sistemului. Totusi, asta nu este de mare ajutor daca interiorul carcasei este deja fierbinte.

Pentru a mentine componentele reci chiar si in conditii de stres si overclocking, e important ca acestea sa primeasca aer rece, dar nici pompatul constant de aer in carcasa nu este o solutie pe termen lung, intrucat odata cu aerul vine praful. Acum in schimb, poti conditiona utilizarea ventilatoarelor externe de momentele cand acestea sunt necesare – iar majoritatea timpului ele nu sunt.

O alta schimbare fata de founder’s edition, este renuntarea la unul din porturile DisplayPort in favoarea unui HDMI 2.0 suplimentar, schimbare pe care personal o gasim favorabila.

Sistemul de racire DirectCU III ofera 3 ventilatoare de 90mm lipite de un heatsink masiv cu 5 heatpipe-uri, dintre care 3 in contact direct cu nucleul placii.

ASUS ROG STRIX GTX 1080 09

Facand parte din seria Republic of Gamers, nu se putea ca asus sa nu includa ceva delicii vizuale, oferind sistemul de iluminare AURA RGB LED, prin care utilizatorul isi poate defini diferite efecte de lumina, unele chiar interesante.

Pe langa lumina statica, exista si efecte de respiratie, strobing sau de cicluri de culoare, pe langa asemenea „efecte speciale” precum reflexia in culoare a temperaturii placii. Acesta este un truc de marketing care ni se pare chiar interesant intr-o carcasa in care placa este la vedere. Daca vrei sa stii cat de rece sau calda e, te uiti la placa si te lamuresti pe loc.

In plus, sistemul de iluminat ofera si posibilitatea de a reactiona la… muzica. Pe dubstep e intr-un mare fel. Pe langa sistemul de LED-uri placa se mai da in spectacol cu prezenta brandului Republic of Gamers pe partea superioara, impreuna cu logo-ul RoG pe spatele carcasei.

La capitolul performanta, am comparat bineinteles cu GTX 1080 Founder’s Edition, unde am testat in suita uzuala de teste 3DMark 11, Fire Strike, Fire Strike Extreme si Fire Strike Ultra, dupa care am trecut la jocuri precum Tomb Raider si Rise of the Tomb Raider, Total War: Warhammer, GTA 5, Bioshock Infinite si Metro: Last Light.

In testele sintetice, am inregistrat avantaje consistente fata de Founder’s Edition, de la foarte mici in rezolutie 1080p (in jurul a 1%) pana la circa 7% in rezolutie 4K – iar avand in vedere experienta noastra cu overclocking-ul respectivului model, am spune ca modelul oferit de ASUS se afla aproape de limita de eficienta a frecventei arhitecturii Pascal.

In jocuri, avantajele fata de GTX 1080 Founder’s Edition sunt reflectate in mod similar. Bineinteles, depinde de la joc la joc, dar in mare, am inregistrat avansuri de pana la 7% in rezolutia Full HD in jocurile testate, dar diferenta se largeste sesizabil, cu pana la 15% in rezolutia 4K – ceea ce ne face se tragem concluzia ca indiferent la ce frecvente este dus modelul Founder’s Edition, placa este fundamental limitata de curentul oferit – iar aici se simte avantajul alimentarii suplimentare oferita de ASUS pe modelul GTX 1080 STRIX.

La capitolul temperaturi, am observat ca modelul STRIX este mult mai capabil de a se mentine racoros fata de modelul Founder’s Edition – am inregistrat temperaturi de maxim 72 de grade Celsius in timpul testelor de gaming.

In ce priveste emisiile audio, GTX 1080 ROG STRIX este un pic mai silentios decat modelul de referinta, cu toate ca ni s-a parut ca am detectat un pic mai mult zgomot electronic.

La capitolul overclocking, ROG STRIX continua trendul afisat de catre Founder’s Edition – cu o limita a stabilitatii in jurul a 2140 MHz.

In concluzie, ASUS ROG GTX 1080 STRIX ia un produs deja excelent, si il impinge la limite, aducand si flerul estetic care cam lipseste cu desavarsire din partea nVidia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button