ȘtiriSecuritateTech&IT

ASUS o dă din bară-n bară după ce routerele companiei nu au mers 48 de ore

Cine mai are nevoie de hackeri când există ASUS?

Săptămâna trecută lucram de acasă și mă miram că nu prea îmi răspund băieții la mesaje. Și ce să vezi? În contrast cu liniștea de acasă, la studio colegii erau ocupați încercând să-și dea seama ce Dumnezeului se întâmplă cu internetul. Ce credeam că ar putea fi o problemă de la providerul în sine, s-a dovedit a fi încă o bâlbă marca ASUS. Și a picat într-un moment extrem de nepotrivit, după ce compania a mai avut de explicat niște probleme legate de ceva procesoare AMD…

Problema cu routerele s-a manifestat cam așa: de dimineață, Tudor a observat că nu mai avem internet. Se mai întâmplă, na, tehnologia nu este nici ea perfectă. Fuguța, restart la router, merge treaba vreo 10 minute… după care pauză. Și s-a tot întâmplat asta: reboot la router, merge puțin, pică. Și într-un final, după ore de troubleshooting, celălalt Tudor și tatăl lui (expert în rețelistică) au intervenit și ne-au oferit câteva soluții pe care să le încercăm.

După ore bune de troubleshooting, au găsit rezolvarea: s-a făcut un back-up al setărilor, s-au reinstaurat setările din fabrică pe router și s-a importat configurația salvată înainte de factory reset. Mai târziu, cei de la ASUS au venit cu fix aceeași soluție, dar asta după ce utilizatorii au avut probleme preț de vreo 48 de ore. Nu cred că trebuie să mai subliniez faptul că asta nu arată bine deloc pentru producător, însă cauza problemei și răspunsul acestora, sau mai de grabă lipsa unuia preț de două zile, au agravat situația.

Cum au picat routerele de la ASUS?

Să fiu sincer, am zis că au lovit iarăși hackerii. Cine știe? ASUS este o companie mare și cu siguranță există și oameni care nu apreciază produsele acestora. Însă răspunsul a fost și mai îngrijorător. Cauza acestor probleme a fost un fișier corupt de pe serverele companiei. Și poate că vă întrebați cum un simplu fișier a pus în genunchi rețele din toată lumea, iar aici treaba devine și mai curioasă.

Fișierul cu pricina conține instrucțiuni pentru AI Suite, soluția de protecție a celor de la ASUS, care aparent se actualizează automat… indiferent că utilizatorii sunt ok cu asta sau nu. Și din nou, ar fi fost ok dacă știam, numai că am aflat că producătorul are acces permanent la toate routerele sale, iar fișierul corupt a ajuns chiar și pe routere ca al nostru, ale cărui actualizări automate erau dezactivate. Pe scurt, problema a fost cauzată fix de componenta software creată pentru a combate astfel de situații.

Ceea ce a debutat ca o problemă necunoscută, s-a adeverit a fi o breșă de securitate imensă. Dacă s-a întâmplat asta, oare ce îi oprește pe hackeri din a sparge serverele ASUS, infectand astfel milioane de utilizatori din întreaga lume? Compania și-a cerut scuze, însă răul a fost deja făcut, iar întrebarea de mai sus este blocată în mințile multor oameni care își iau securitatea datelor foarte în serios.

Oare sunt actualizările automate o idee proastă?

Procesul ăsta de update-uri automate este folositor. Mulți utilizatori nu sunt obișnuiți cu actualizarea regulată, iar majoritatea preferă oricum un produs pe care-l configurează odată și-l lasă în pace până la înlocuire. Doar că întâmplări ca asta mă fac să mă întreb dacă nu cumva ar trebui să-mi trec pe foaie, pe lângă lista de cumpărături, și niște remindere să-mi mai verific dispozitivele în cazul în care au nevoie de actualizări.

Din păcate, cei de la ASUS nu sunt singurii care au astfel de probleme. Recent, utilizatorii de imprimante HP s-au trezit că nu-și mai pot folosi dispozitivele din cauza unei actualizări software care le-a transformat în prespapier. O situație ironică despre care vă povestește mai multe colegul meu, Tudor. Cât despre ce avem de învățat de aici? Aparent, nici ăle’ mai mari companii nu sunt ferite de probleme, iar uneori, chiar dacă folosim produsele corect, suntem în continuare vulnerabili, deci redundanța nu e deloc o idee proastă.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button