ȘtiriTech&IT

Un utilizator de pe reddit pare să fi descoperit o problemă cu noile procesoare AMD Ryzen cu memorie 3D V-Cache

În recenzia lui AMD Ryzen 9 7950X3D vă povesteam despre memoria asta 3D V-Cache și cum este destul de sensibilă la schimbări de tensiune. Fix ăsta este motivul pentru care și eu am ales un procesor fără 3D V-Cache pentru configurația personală – îmi place să fac overclock, iar pe aceste procesoare nu este recomandat. Dar se pare că nici măcar nu trebuie să îi modifici frecvențele sau să îi aplici cine știe ce setări ca să ia foc. Iar chestia asta a început să apară pe internet ca ciupercile după ploaie.

Totul a început cu o postare pe reddit a unui utilizator de Ryzen 7 7800X3D. Acesta a făcut upgrade de la un 7600X și a ținut sistemul pornit 24/7 preț de câteva zile, ca mai apoi să-și găsească PC-ul în bootloop. Asta a dus la o inspecție mai atentă, iar în momentul în care a scos procesorul din socket a realizat că acesta era ars. Și nu doar că era ars procesorul, ci a luat după el și placa de bază.

Locația arsurii pare să fie în zona memoriei 3D V-Cache de pe procesor și evident, ambele componente sunt prăjite. Iar ăsta este doar unul (și cel mai popular) incident de această natură. Contrar a ceea ce au discutat unii oameni, faptul că placa de bază s-a întâmplat să fie ASUS este doar o coincidență, iar producătorul nu poate fi acuzat de nimic. Ba chiar mai mult decât atât, n-a trecut nici măcar o săptămână de la întâmplarea asta, iar MSI a fost primul producător care a lansat update-uri de BIOS cu limitări de tensiune pentru procesoarele AMD Ryzen 7000X3D.

Partea bună din toată chestiunea, dacă o putem numi așa, este că utilizatorul care a întâmpinat problema asta nu a rămas fără componente. Deși AMD și ASUS s-au oferit să plătească pentru înlocuire și deranjul omului, setul de piese afectate a ajuns la Steve de la Gamers Nexus. Acesta este recunoscut pentru analizele foarte detaliate pe zona hardware și sunt convins că va descoperi destul de repede care este problema. Până atunci, toți cei care aveți procesoare cu memorie 3D V-Cache, atenție foarte mare la tensiune și la setările de auto-OC de pe plăcile de bază.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button