ȘtiriPCTECHTech&IT

Plăcile video de la ASUS și Noctua au scăpat de sub control

Trebuie să ne cumpărăm cărămizi mai mari pentru comparații

Plăcile video au atins un nou apogeu de performanță. Tehnologiile astea, toate DLSS-urile și FSR-urile, iluminarea hiper-realistă și gigahertzii – toate se adună atunci când vorbim despre consum și implicit, temperaturi. În felul ăsta a crescut și nevoia unui sistem de răcire puternic, iar asta a dus la colaborarea dintre ASUS și Noctua. Iar ce a început cu o ediție de RTX 3070, continuă acum cu RTX 4080.

Dezvăluită în carne și oase la standul ASUS de la CES 2023, noua placă construită în colaborare cu Noctua este o adevărată monstruozitate. Folosește aceeași formulă ca și modelul de-acum doi ani: placa normală a fost dezbrăcată de răcirea de fabrică, s-a montat un vapor chamber construit special, s-au pus două ventilatoare maronii de 120mm peste și s-a închis cu un capac metalic. Iar toată distracția nu ocupă decât 4.3 sloturi de expansiune. Adică nici măcar nu vă gândiți că o să încapă într-o carcasă mini-tower sau în vreun build ITX.

ASUS Noctua RTX 4080
Sursă foto: TechPowerUp

Sper ca ăsta să nu devină un obicei prost al dezvoltatorilor

Fix aici văd și prima problemă cu noua placă video construită de ASUS și Noctua: dacă este nevoie de un cooler atât de masiv ca să ții o RTX 4080 la 61.7°C (interesant de specifică această valoare), unde naiba ne mai ducem odată cu generațiile următoare? Îmi tot pun întrebarea asta de când am văzut primele modele din seria RTX 4000 de la NVIDIA și sistemele masive de răcire pe care le necesită pentru a funcționa normal. Să nu credeți că modelul despre care vorbim aici este un caz singular; Founders Edition-urile noi sunt și ele imense, Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti  Eagle OC pe care am primit-o la test este și ea tot pe la 30cm, iar de aici pare că dimensiunea nu va merge decât în sus.

Speranța care mi-a mai rămas vine de la AMD. Am făcut cunoștință cu Radeon RX 7900 XTX și XT care vin într-un format mult mai prietenos, de două sloturi și vreo jumătate. Păstrează și vechii conectori de alimentare și per total, par mult mai bine construite. Din păcate am văzut că nici sistemul de răcire de aici nu e lipsit de probleme, iar cei de la AMD au recunoscut că au dat-o în bară cu sistemul vapor chamber. Dar măcar știm că e o problemă pe care o avem noi ca revieweri, nu clienții.

Revenind la RTX 4080-ul de la ASUS, nu pot spune că sunt un fan al designului. Noctua este o companie care s-a remarcat mereu prin calitatea produselor, dar niciodată prin aspectul acestora. Iar chestia asta se simte și aici. Placa este mult prea groasă, ventilatoarele alea maronii arată rău în contextul unei plăci video și chiar nu își au locul pe o astfel de distribuție. Sper doar să nu devină un trend, mai ales că nu e nevoie de răciri atât de mari; nu în condițiile în care RTX 4080 Founders Edition mi-a înregistrat un maxim de până în 65 de grade în teste.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button