GamingMOREPC&ConsolesReviewsRSS PaginaDeMedia

ASUS F1 – cinematograf portabil sau ecran pentru jocuri? Ambele! (review)

Televizoarele au evoluat. Mai mari, mai subțiri, mai deștepte. 4K, HDR, NetFlix, toate nebuniile. Însă, am văzut niște limitări în acest moment – una din punct de vedere fizic, pe la pragul de 64”, adică diagonale de 163-164cm (și pe care o înțeleg perfect, este în strânsă legătură cu suprafața camerelor din apartamentele noastre, unde se știe cât de bine stăm – mai ales dacă ne place să citim diverse studii efectuate la nivelul Comunității Europene), cât și o limitare psihologică, al prețului, de aproximativ 1000 EUR (la oferte veți găsi și modele pe la 700-800 EUR). Se pare că bătălia TV vs. Proiectoare a luat sfârșit, în favoarea televizoarelor, nu-i așa?

Dar imediat ce aruncăm un ochi la televizoarele de peste 65 inci, lucrurile scapă foarte repede de sub control și ajungem la prețuri cu 5 cifre. Și aici intervin proiectoarele, e timpul lor să strălucească, și la propriu, și la figurat. Astăzi sub lupa noastră este un proiector cu care ne putem transforma sufrageria într-o sală de cinema sau camera copiilor într-o cameră de gaming imersivă. Și nici nu trebuie să ne facem rate pe 5 ani pentru asta.

ASUS F1: proiector LED , Full HD, 1200 Lumeni, portabil. Ideal pentru gaming si home cinema.
ASUS F1: proiector LED , Full HD, 1200 Lumeni, portabil. Ideal pentru gaming si home cinema.

Ecran pentru jocuri? Da, F1 este un proiector și pentru gameri!

Da, ați citit bine, azi vă voi povesti despre experiența mea cu un proiector gaming deosebit.

OK, înainte să ne luăm un val de comentarii care mai de care mai haios legat de cât de gaming poate fi mouse-ul, tastatura, căștile, monitorul, laptop-ul, mouse-pad-ul, scaunul, covorașul, ochelarii, telefonul, carcasa, sursa și Dumnezeu știe câte alte produse din sfera IT-ului în ziua de azi, vă voi cere un minut de răbdare să vă spun ce-l face pe F1 să fie un proiector recomandat (și pentru) gaming. Răspuns simplu și la obiect: proiector Full HD, rata de refresh a imaginii: 120Hz. Cum sună?

ecran pentru jocuri - nu m-am mai jucat niciodată pe un ecran de 220cm. Este o senzație unică.
ecran pentru jocuri – nu m-am mai jucat niciodată pe un ecran de 220cm. Este o senzație unică.

Popcorn Time!

Înainte de a sări la specificațiile hardware, aș dori să punctez câteva aspecte legate strict de experiența utilizării acestui proiector timp de o săptămână.

Mini-Cinematograful din sufragerie. Autofocus precis.

Aici se schimbă totul. Ca și disclaimer, încă din start doresc să precizez că am un televizor cu dimensiuni rezonabile (110cm), deștept, etc. Însă când am conectat prima dată proiectorul la laptop și am dat drumul la un film, am reușit să spun doar un…”Uau! De la o distanță de 1,6 m de perete, am obținut o imagine clară, luminoasă, de 2,2m diagonală. Da, 220 cm de splendoare cinematografică! Are sens să vă spun cât costă un televizor cu o diagonală de 2m? Nici nu are sens să căutați, vă faceți sânge rău. Glumesc desigur.

Dar nu numai că imaginea este una imensă, dar este și foarte clară, grație tehnologiei AutoFocus care detectează imediat dacă ați mutat proiectorul mai departe sau mai aproape de perete, ajustând imediat claritatea. Și apropo de reglaje automate, într-o anumită măsură se reglează automat și distorsiunile trapezoidale, mai exact până la ± 30 grade, atunci când se proiectează din plan înclinat – este foarte greu de găsit mereu planul orizontal, ideal. Oricum, puteți sări direct și la reglaje manuale, dacă rezultatul obținut nu v-a satisfăcut pe deplin.

Atât filmele, dar si clipurile Youtube devin mai imersive:). Nici pe colegul Dan nu l-am mai văzut atât de mare pe un ecran :)
Atât filmele, dar si clipurile Youtube devin mai imersive:). Nici pe colegul Dan nu l-am mai văzut atât de mare pe un ecran 🙂

Deci avem imagine clară, mare, corecții automate și rapide. Dar asta nu e tot.

Culorile sunt vii, strălucitoare. Spațiul de culoare este de 100% NTSC. Contrastul foarte bun. Negrul este negru, albul alb. Mi se pare incredibil, mai ales că am proiectat direct pe perete, nu pe un ecran de proiecție care ar fi putut scoate totul din potențialul proiectorului. Dar chiar și așa, corecțiile sunt uluitoare. Am testat proiectorul atât pe un perete alb, cât și unul verde și unul albastru. Presetările de compensare a culorilor în funcție de culoarea pereților a funcționat impresionant de bine, peste așteptările mele.

Și câteva specificații hardware

Dar să ne întoarcem la ideea cu proiectorul de gaming. Pentru că da, vă vine să credeți sau nu, dar m-am jucat incredibil pe el, eu care sunt un die-hard PC fan (bine, recunosc, m-am mai jucat în trecut și pe console când au fost titluri ce pur și simplu nu au ajuns pe PC, dar în rest, PC-ul e PC, monitorul meu de 27 de 144Hz e baza! 🙂 )

Folosit seara, deși avem doar 1200 de lumeni, proiectorul este suficient de luminos – am mers pe setările predefinite și nu am simțit nicio clipă nevoia să dau nivelul de luminozitate mai mare. Chiar dacă ASUS F1 are 1200 de lumeni specificați ca și luminozitate maximă, să nu vă inducă în eroare acest aspect. Da, probabil nu este prima mea recomandare pentru o prezentare business într-o sala luminoasă (acolo se cere un proiector cu peste 2000 lumeni), dar într-o sală unde nu există lumină ambientală puternică ASUS F1 se va evidenția prin proiecția uriașă grație tehnologiei Short Throw implementată.

cinematograf portabil - Iluminarea LED, spațiul de culoare de 100% NTSC, contrastul de 3500:1 sunt factorii care ne aduc mai aproape cinematograful de canapea.
cinematograf portabil – Iluminarea LED, spațiul de culoare de 100% NTSC, contrastul de 3500:1 sunt factorii care ne aduc mai aproape cinematograful de canapea.

Calitatea proiectorului se evidențiază prin contrastul mare, de 3500:1, care va asigura detalii precise, clare. Și deși F1 este un proiector Full HD, pentru obținerea unui refresh de 120Hz va trebui să folosiți o rezoluție mai mică, de 720p. Probabil ați ghicit până acuma, pentru a putea obține asemenea viteze și contrast s-a apelat la tehnologia DLP și o sursă de iluminare LED. Și apropo de iluminarea LED, asta înseamnă că nu va trebui să vă faceți griji legate de durata de viață a lămpii, ca pe vremuri, că nu mai e cazul: sistemul de iluminare LED RGB are o durată de viață specificată de 30.000 ore, adică la un scenariu de utilizare de 6 ore pe zi, tot sunt aproape 14 ani în care vă puteți bucura de proiector fără să umblați la sistemul de iluminare. Consumul proiectorului este de aprox 120W, deci este unul decent, pentru ce oferă.     

Sunetul

Deși inițial am vrut să conectez la proiector sistemul meu home cinema, vă spun sincer că am renunțat. Da, firește, dacă doriți ca vecinii să vă cheme Poliția Locală la ușă să vă viziteze în toi de noapte cu factura aferentă, merge perfect un home cinema conectat la acest proiector pentru a avea un veritabil cinematograf. Dar dacă sunteți o fire mai cumpătată, cel puțin în serile din timpul săptămânii, puteți merge perfect pe mâna sistemului audio încorporat în F1: sistem creat în colaborare cu Harman Kardon, două boxe de 3W și un subwoofer de 8W sunt suficienți pentru a avea parte de o seară frumoasă, să vă bucurați de un film bun sau de ce nu, un joc.

Zgomotul

Zgomotul produs de sistemul de răcire al proiectorului? Inexistent. Și asta nu deoarece filmele, jocurile, clipurile Youtube vor acoperi zgomotul proiectorului – nu, am avut și Xbox 360 și credeți-mă, nimic nu acoperea zgomotul infernal făcut de sistemul său de răcire. În modul standard avem un nivel de zgomot de 32dBA, respectiv 28dBA în modul Teatru.

Conectică

Și am ajuns și la partea cea mai banală, dar în același timp utilă – avem două porturi HDMI, un port USB Type A, unul VGA și Mini-Jack-ul de 3,5mm. Mi-a plăcut ideea și atenția la detalii a inginerilor ASUS: portul USB poate încărca un device precum un telefon (5V/2A). Acest lucru poate deveni foarte util dacă proiectați de pe telefon prin tehnologia wireless mirroring.

proiector Full HD cu o conectică bogată, încărcare dispozitive mobile (telefonul conectat la proiector, de exemplu).
proiector Full HD cu o conectică bogată, încărcare dispozitive mobile (telefonul conectat la proiector, de exemplu).

Da, proiectorul suportă tehnologia Wireless Projection (wireless mirroring, mai exact), puteți face proiecții direct din Windows 10 de pe laptop sau fie de pe telefon, dar așteptați-vă la un lag mare între sunet/imagine. Deranjant în filme și pe Youtube. Dar slavă domnului s-au inventat cablurile HDMI lungi, de calitate, pentru orice scenariu posibil.

Alte funcții

Am zâmbit când am descoperit că F1 are integrată funcția AURA RGB. Cred că inginerii ASUS chiar vor să intre în cartea recordurilor cu câte dispozitive AURA au creat – au început cu…plăcile de bază, plăcile video, apoi toate perifericele posibile și imposibile – mouse, mousepad, tastaturi, căști, microfon, monitor, router (da, chiar și router, m-am jucat cu ROG Rapture GT-AX11000 ce avea AURA RGB).

AURA, AURA, AURA is EVERYWHERE!
AURA, AURA, AURA is EVERYWHERE!

Da, este o prostioară și un moft la prima vedere, dar dacă așezați proiectorul pe o măsuță lucioasă, se creează o iluminare plăcută sub proiector. Dar nu vă speriați, dacă nu sunteți adeptul luminițelor, dezactivarea RGB este la doar câteva click-uri distanță din telecomandă.

Concluzii

Trăgând linie, cred că prețul de 3750 Lei este unul puțin cam mare când îl comparăm cu alte proiectoare Full HD, însă deși nu este luminos, nu are contrastul sau conectica unui proiector Home Cinema precum unele proiectoare de la branduri consacrate, vorbim totuși de câteva specificații ce-l recomandă – refresh 120Hz, proiecție wireless, silențiozitate, AutoFocus rapid și performant, sistem de iluminare LED RGB cu durată de viață foarte mare, consum redus de curent, portabilitate.

Telecomandă simplă și ergonomică
Telecomandă simplă și ergonomică

Copiii îl vor aprecia. Copiii mari îl vor aprecia. Cinefilul din tine îl va aprecia! Gamerii îl vor aprecia. Și, deși nu știu dacă mai era cazul, dar F1 ne demonstrează că pentru un proiector pe care îl veți folosi pentru gaming, youtube și filme, nu ai nevoie neapărat de 3000 lumeni sau 15.000:1 contrast. Nu, se poate crea efectul cinematografic și fără a-ți arde retina. Contrastul bun se poate obține și dintr-o luminozitate mai mică, cu condiția să ai și un nivelul de negru suficient de mic.   

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button