MOREPCReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

ROG Rapture GT-AX11000, Wi-Fi 6 gaming router review – bestia din viitor!

Produs de compania taiwaneză ASUS, gaming router-ul uber-high-end ROG Rapture GT-AX11000 pe care vi-l supunem astăzi atenției este o apariție precum o navetă venită din viitor. Și nu exagerăm când facem această afirmație: pe lângă acest router Wi-Fi 6, toate echipamentele de pe piață ce folosesc o conexiune wireless  de tip a, b/g/n, chiar și .ac au devenit peste noapte, pur și simplu ”out-dated, old-school”. Dar nu vă speriați, urmează și vești bune.

logo ROG iluminat, tehnologie AURA RGB
logo ROG iluminat, tehnologie AURA RGB

802.11ax sau Wi-Fi 6: moft, sau necesitate?

Fiecare standard nou Wi-Fi a adus îmbunătățiri majore de performanță. Și nu ne întoarcem la începuturile rețelelor fără fir, să vă adorm cu povești despre cum ne bucuram de 11Mbit/s prin anii 2000. Nu, chiar nu putem spune că wireless-ul era o plăcere pe atunci. În schimb bătrânul standard ”g” a mai adus o pată de culoare în viața noastră – chiar fost o revoluție cu ai săi 54Mbit/s.

Dacă ar fi să observăm un pattern, o schemă, cam la 5 ani apare un standard nou în industrie, care într-adevăr revoluționează lucrurile. 802.11n în 2009, 802.11ac în 2014, și iată, noul erou, 802.11ax, în 2019. Era și cazul, adăugăm noi. Dacă la început standardul .ac a făcut grațios față tuturor provocărilor, cerințele actuale – streamingul 4K și penetrarea conținutului multimedia în toate casele cer mai mult decât mai poate oferi actualul standard .ac.

Wi-Fi 6: avantaje

Ați ghicit, nu suntem la ora de Rocket Science – 802.11ax, sau cum a fost mai nou botezat standardul, Wi-Fi 6, ne promite viteză. Mare. Acoperire mai mare. Numărul de clienți substanțial mai mare ce pot fi serviți în același timp. Frustrările din aeroporturi, baruri, mari aglomerări, cu niște glume de wireless-uri? Pa, la revedere! Totul e frumos, chiar foarte frumos. Doar e o singură problemă: tehnologia este frumoasă, dar lipsește aproape cu desăvârșire. Mai precis, în afară de routerul de față și alte câteva access point-uri și routere, pentru care ne ajung degetele de la mâini, nu există dispozitive care să vorbească nou limbă, Wi-Fi 6. Momentan. Măcar aceste routere vorbesc limba actuală .ac, n, g, adică sunt fully backward compatibile. Măcar atât.

ROG Rapture GT-AX11000: Spărgătorul de gheață

Precum impresionantele spărgătoare de gheață rusești cu propulsie nucleară ce mușcă din gheața groasă arctică, și routerul de față ROG Rapture GT-AX11000 a fost nevoit să ”spargă gheața” ce s-a format de câțiva ani în jurul tehnologiilor Wi-Fi.

ROG Rapture GT-AX11000, the WiFi-icebreaker
ROG Rapture GT-AX11000, the WiFi-icebreaker
Spargatorul de gheta
Spargatorul de gheta

Chiar și așa, știind că organizația WiFi Alliance nu este încă pregătită să pornească programul de certificare ”Wi-Fi CERTIFIED 6”, cineva trebuia să facă primul pas.

Și era și cazul, căci, iată, cum am promis la începutul articolului, urmează vești mari: noile telefoane Samsung din seria S10 vor fi pregătite pentru Wi-Fi 6, grație chipset-ului Snapdragon 855. Și doar nu credeați că Apple o să stea degeaba cu mâinile încrucișate, nu-i așa? Zvonurile anunță că următorul iPhone va fi și el ”future ready”, și atunci iată, vă întreb, dacă planificați să vă luați un router mega-high-end în acest moment, nu mai bine mai puneți câteva sute de lei și optați pentru un router WiFi 6 care este future proof pentru următorii 5 ani? Dar hai să vedem ce știe și dacă ne convinge noul GT-AX11000 să scoatem o diferență deloc neglijabilă din portofel față de modelul anterior GT-5300, cu care ASUS a ridicat ștacheta foarte sus.

Gaming router GT-AX11000 – dotări

Tehnologia 2,5GbE este mult mai ieftin de implementat decât cea care permitea viteze de până la 10Gbit/s, iar acestă ”economie” a contribuit la apariția mai rapidă a unor plăci de bază ce beneficiază de pot LAN cu viteză superioară de 2.5Gbit/s.

Buton oprire/pornire, Buton WPS, Boost Key (ROG logo)
Buton oprire/pornire, Buton WPS, Boost Key (ROG logo)
Port Gaming 2.5G si port WAN (in stanga)
Port Gaming 2.5G si port WAN (in stanga)

La ce este bun acest lucru? Până la apariția unor viteze superioare celor actuale (va mai curge multă apă pe Dunăre până vom vedea provideri cu peste 1Gbps), veți putea să vă conectați la un NAS cu viteze de peste 1Gbs, cu rezultate pe măsură, în funcție de scenariul de utilizare.

LED-urile WAN, LAN, Port gaming 2.5G, WPS
LED-urile WAN, LAN, Port gaming 2.5G, WPS
Porturi LAN (x4), Reset button
Porturi LAN (x4), Reset button

11000Mbps WiFi speed?!

ASUS ROG Rapture GT-AX11000 este un router Tri-band. Și asta ajută să înțelegem cum stă treaba cu ”World’s first 10 Gigabit Wi-Fi router”. Răspunsul este ușor ciudat, dar regăsim aceeași logică și la alte modele mai vechi, precum la RT-AC5300, etc: cifra din denumirea routerului reprezintă bandwidth-ul total oferit pe toate benzile. În cazul de față, se adună lățimea de bandă maximă teoretică de pe 2.4GHz, de 1148Mbps, cu lățimea de bandă de 4804Mbps de pe prima bandă de 5 GHz și similar, cu cei 4804 Mbps de pe cel de-al doilea canal de 5GHz. Evident, viteaza este valabilă doar pentru standardul 802.11ax, adică noul botezatul Wi-Fi 6, nu și pe AC.

Cum am testat

Analiza semnalului pe wireless al routerului ROG Rapture s-a realizat cu ajutorul aplicația Netspot, ce scanează la intervale regulate întregul spectru și, foarte important, generează și o medie a semnalului – pentru o acuratețe cât mai mare l-am lăsat să își faca eșantioane pe un interval de 5 minute din 5 in 5 secunde.

Netspot signal analizer
Netspot signal analizer

Am făcut testele în 6 puncte diferite, pentru a vedea comportamentul prin pereți, în toate punctele cheie ale unui apartament.

punctele de masurare
punctele de masurare
putere semnal in cele 6 puncte de masurare
putere semnal in cele 6 puncte de masurare

Apoi am trecut la studiul vitezelor de transfer wireless și pentru asta am rulat modulul PassMark Advance Network Test ce face parte din suita de teste PassMark Performance Test, intre un PC conectat la Router și un laptop de ultimă generație. Foarte important de menționat este că modelul de Zenbook UX333F ales de noi este dotat cu un modul wireless extrem de rapid, motorizat de un chipset Intel Wireless-AC 9560.

Passmark Advance Network test - transfer pe 5GHz
Passmark Advance Network test – transfer pe 5GHz

Poate părea aproape incredibil (eu personal am avut un șoc), dar am reușit să obținem viteze mai mari pe acest chipset decât apelând la o soluție externă dedicată, un adaptor AC pe USB 3.0 cu 2 antene externe, adaptor care până nu demult era una din cele mai puternice soluții pe USB.

comportament transfer date pe 5GHz in cele 6 puncte de masurare
comportament transfer date pe 5GHz in cele 6 puncte de masurare

Concluzia este destul de clară: routerul va face cu certitudine față la orice scenariu WiFi dintr-un apartament obișnuite de 55-65m2, fără să depună un efort prea mare, putând face față și unor situații mult mai grele până să ajungă să ceară ajutorul unui repeater sau un alt router – și aici ne gândim la soluția de Mesh elegantă creată de ASUS, AiMesh.

Merită investiția?

Deși astăzi l-am văzut pe ROG Rapture funcționând doar în modul ”limitat” AC ca să-l putem testa – răspunsul este DA (considerăm testul de astăzi mai mult ca un preview, dacă putem spune astfel, o primă parte a testelor, urmând să vedem cum ne ajută într-un mediu Wi-Fi 6).

Dacă vreți să vă cumpărați un router high-end acum, gândiți-vă, strică ca acesta să știe, chiar și așa, ”fără acte în regulă”, noua tehnologie Wi-Fi 6? Fie că veți achiziționa un telefon de top, de ultimă generație, fie un laptop ce va apărea în a doua jumătate a anului, veți dori să încercați noile viteze promise de tehnologie, nu-i așa?

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button