ReviewsPCTECH

ASUS ExpertBook B3 Detachable (B3000DQ1), un 2-in-1 potrivit pentru studenți

Laptop? Tabletă? Destul de greu de spus la prima vedere. Dispozitivul de care voi vorbi în acest articol este unul destul de ciudat, chiar și luând în considerare istoricul ASUS de laptopuri excentrice. ASUS ExpertBook B3000DQ1 este un transformer în adevăratul sens al cuvântului, și aici nu mă refer la filmele lui Michael Bay. Hai să îl întoarcem pe ASUS ExpertBook B3000DQ1 toate părțile și să vedem ce știe să facă, cât de bine face și mai ales cum stăm cu ergonomia, pentru că dispozitivele de tip transformer, cu tastatură detașabilă, nu sunt recunoscute pentru ergonomia lor perfectă.

Construcția și designul lui ASUS ExpertBook B3 Detachable

ASUS ExpertBook B3000 este foarte ușor de ținut și manevrat, datorită greutății de doar 0,6 kg. Sigur, aici vorbim doar de tabletă plus stylus, pentru că pe lângă ele, în pachet mai găsești o tastatură detașabilă și un back cover care are și funcția de a propti dispozitivul când îl folosești pe birou (accesorii cu care laptopul cântărește un pic peste un kg). Și aici apare principala problemă cu acest tip de dispozitive, faptul că nu le poți folosi ca lap-top, literal. Datorită formei și soluției constructive, este foarte incomod să le ții în poală, cum ai face-o cu un laptop tradițional.

Dimensiunile lui ASUS ExpertBook B3000DQ1 sunt o idee cam mari pentru o tabletă cu ecran de 10,5 inch, și anume 26 x 17 x 0,9 cm. Asta se traduce printr-o ramă (hidoasă, după părerea mea) de 1,5-1,7 cm, care face ca dispozitivul să pară învechit ca design atunci când ecranul e pornit. Panoul este un IPS cu o rezoluție de 1920×1200 (yay, 16:10!). Specificațiile indică o luminozitate maximă de 320 niți, iar rata de refresh este de 60 Hz. Ținând cont că nu costă cât un Golf din 2008, specificațiile ecranului sunt ok. Bine, asta până te uiți la o scenă întunecată în timpul unui film și vezi că negrul nu e nici pe departe negru. Eh, IPS, csf ncsf.

Sticla de pe ecran este glossy, lucioasă, ceea ce pe de o parte e bine pentru luminozitate și utilizarea în birou, pe de altă parte nu ajută cu nimic la reflexii și devine o expoziție de amprente în momentul în care începi să folosești touch-screen-ul. Culorile sunt decente, dacă vorbim de spectru sRGB, dar reproducerea culorilor în spectrul DCI-P3 nu este prea bună.

Dacă ții dispozitivul în mod landscape, în partea de sus  a ecranului ai camera selfie de doar 5 MP, și în afară de ecran și rama cât degetul nu prea ai ce vedea. Trecând la părțile laterale, pe stânga avem butoanele de volum și de pornire/oprire, pe dreapta un port USB-C, un jack audio combo și un indicator de stare pentru baterie. În partea de sus avem boxele (stereo), două microfoane și tot pe aici putem extrage stylus-ul, iar în partea de jos avem doar interfața de conectare pentru tastatura detașabilă. Pe spatele lui ASUS ExpertBook B3000DQ1, singurul element vizibil este camera „principală” de 13 MP.

Accesoriile sunt de calitate bună: back cover-ul, deși nu se poate fixa pe tabletă, fiind atașat doar magnetic, nu se desprinde în condiții normale. În plus, el poate fi folosit pentru a propti dispozitivul atât în format portret, cât și în format landscape. Materialul exterior este o pânză plăcută la atingere, material folosi și pentru partea inferioară a tastaturii. Cu ambele accesorii montate, ASUS ExpertBook B3000DQ1 arată mai degrabă ca un caiet, ceea ce este și foarte aproape de funcția sa principală.

Dar cum stăm cu tastatura? Well, deși nu e nici pe departe cea mai bună tastatură de acest gen pe care am folosit-o, nu este deloc rea. Pot tasta pe ea cu o precizie bună, după o mică perioadă de acomodare cu dimensiunile. Trackpad-ul minuscul e și el suficient de precis și are butoane fizice, integrate în el. Sistemul de fixare pe tabletă este suficient de puternic, dar nu poți ține tableta doar de tastatură. Ca să fixezi tastatura, nu e nevoie de prea mare atenție, aceasta sărind la locul ei imediat ce e plasată în zona contactelor.

Per total, experiența este una pozitivă: ASUS ExpertBook B3000DQ1 este solid, accesoriile sunt de calitate ok, aspectul per total este foarte sobru și decent, dar dimensiunile și în special rama exagerat de mare depunctează puțin la capitolul design. Faptul că are un singur port USB-C depunctează serios dispozitivul, deoarece utilizarea oricăror accesorii este condiționată de prezența încărcătorului.

Specificațiile și performanțele lui ASUS ExpertBook B3000DQ1

La capitolul specificații, situația devine foarte interesantă. Laptopul vine cu Windows 11 instalat, dar procesorul folosit nu este un Intel sau un AMD, ci un… Snapdragon de la Qualcomm, mai exact Snapdragon 7c Gen 2, un octa-core cu 1MB Cache L3 și frecvență de până la 2.55GHz. Procesorul folosește deci arhitectura ARM, dar este destinat dispozitivelor cu Windows și ChromeOS. Snapdragon 7c Gen 2 este însoțit de 8 GB de memorie LPDDR4X-4266, iar stocarea este asigurată de un… card eMMC de 128GB. Lipsa unui SSD nu sună prea bine în teorie, dar în practică viteza de transfer a modulului eMMC este suficientă pentru activități normale.

Accelerarea grafică este asigurată de un Adreno 618, un GPU perfect capabil să redea conținut 4K 60FPS. Nu că ai avea de ce să vizionezi înregistrări la asemenea rezoluții, dat fiind că ecranul e doar 1080p. În ceea ce privește conectivitatea, pe lângă acel jalnic port USB-C 3.2 Gen 1 mai avem și conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (care folosește deci și banda de 5GHz), precum și Bluetooth 5.1. Strictul necesar, deci.

Bateria are doar 38 Wh, o valoare care deși mică în valoare absolută, este suficientă pentru un procesor atât de frugal cum este cel instalat pe acest dispozitiv. Durata de funcționare în browsing și editare de text depășește 8h, ceea ce înseamnă că ASUS ExpertBook B3000DQ1 poate să reziste unei zile de cursuri sau utilizării într-o tură de normă întreagă la job. Ce e minunat este că, mulțumită platformei folosite, laptopul este complet silențios, pentru că nu necesită un ventilator. Asta îl face perfect pentru utilizarea în locuri unde zgomotul poate fi o problemă (biblioteci, săli de cursuri etc.)

Vreți să vorbim de performanțe? Eu zic că nu are rost. Laptopul se achită onorabil de sarcinile uzuale: editare de text sau de tabele, browsing, redare media, poate și light gaming, dar să nu cumva să vă imaginați că poate fi folosit pentru editare de fotografii, gaming mai serios sau multi-tasking. vă zic doar că am încercat să-l testăm cu Cinebench, dar a trebuit să-l lăsăm peste weekend să termine testul, iar rezultatul a fost undeva în zona 350 puncte pentru multi-core.

Și înainte să începeți să râdeți, să ne uităm un pic cui este destinat ASUS ExpertBook B3000DQ1: studenților și celor care au de lucrat în timp ce călătoresc, celor care au nevoie de un 2-in-1 foarte ușor pe care să nu dea o avere și care să poată îndeplini sarcini simple: editare de text, desen, redare multimedia și browsing. Le pasă acestor utilizatori de un scor dintr-un benchmark? Eu zic că nu, este însă important pentru ei ca navigarea să fie fluidă, fișierele să se deschidă repede și să poată utiliza laptopul cât mai mult. Apropo de fișiere, am testat sistemul cu CrystalDiskMark, iar rezultatele au fost în zona 200-250 MB/s pentru citire și scriere secvențială și cam 10-20 MB/s pentru citire/scriere aleatorie.

Utilizarea pe birou este o plăcere, însă nu încercați să îl folosiți prea mult în poală, e posibil să vă treziți cu dureri în locuri care nu știați că pot să doară. Redarea media a fost o experiență bună: ecranul este suficient de luminos, cu o redare ok a culorilor, iar boxele stereo compensează prin volum ceea ce le lipsește ca fidelitate. În ceea ce privește scrisul și desenatul cu stylus-ul, palm rejection-ul funcționează bine iar input lag-ul este suficient de mic cât să țină pasul cu un scris rapid. Stylus-ul în sine este destul de zgomotos, deoarece vârful acestuia are un oarecare joc, similar unui pix normal.

Situația nu a mai fost la fel de roz când i-am dat ceva mai multe de făcut: de exemplu să instaleze diverse programe în timp ce încercam să lucrez la el. Dificultăți am avut și când am încercat să folosesc stylus-ul pe post de mouse, pentru uneori că nu era foarte clar când dădeam clic pe un fișier pentru a-l deschide și când doar îl selectam, iar întârzierea între click și rularea respectivului executabil era suficient de mare cât să nu fiu sigur că a luat comanda.

Camerele nu merită menționate: își fac datoria, dar sunt mai mult acolo pentru utilitate, nu pentru calitate. Pentru Zoom sau alte programe similare, sunt suficiente, dar luați-vă gândul de la a face poze pentru social media. Dacă ai nevoie de specificațiile detaliate, poți intra pe pagina produsului.

Experiența în utilizare și concluzii

Per total, experiența mea în utilizarea dispozitivului a fost una acceptabilă, dar dacă ne uităm doar la activitățile pentru care este proiectat, ASUS ExpertBook B3000DQ1 își face foarte bine treaba. Ecranul este suficient de bun, stylus-ul e foarte util iar dimensiunile și gabaritul dispozitivului îl fac foarte portabil. Este însă destul de încet, iar unele alegeri ergonomice nu mă încântă. Concurentul lui direct ar fi Microsoft Surface Go 3. Din punct de vedere constructiv este similar, dar folosește un Intel i3 ceva mai puternic dar și mai gurmand. În rest, cele două dispozitive sunt foarte asemănătoare.

Un dispozitiv ceva mai îndepărtat, atât ca preț cât și ca funcții, ar fi Samsung Tab S6 Lite, care are însă Android, sau chiar Apple iPad, care costă însă ceeeeva mai mult. Pentru un public anume, ASUS ExpertBook B3000DQ1 este fix ce trebuie, dar pentru oricine altcineva poate fi dezamăgitor. Dacă ești student și cauți un dispozitiv portabil pe care poți lua notițe o zi întreagă, care să nu se încălzească și să poată fi folosit și pentru redare media, ASUS ExpertBook B3000 este o alegere foarte bună, mai ales că prețul va fi în zona 400 EUR.

Design și construcție - 7.5
Specificații tehnice și performanțe - 7.5
Experiența în utilizare - 8

7.7

Un dispozitiv care poate fi util studenților și persoanelor care călătoresc mult sau lucrează în timp ce fac naveta.

User Rating: Be the first one !

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Potrivit intradevar pentru studenti si nu numai, mult mai complet decat o tableta iar pretul este foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button