TECHPCReviews

PC-urile fără cabluri la vedere: moft sau perfecțiune? (review)

ASUS BTF reprezintă o gură de aer proaspăt în domeniul PC-building-ului

Vă este familiară zicala lui Benjamin Franklin despre singurele certitudini din viață – moartea și taxele? Ei bine, pentru un entuziast al PC-urilor DIY, există o altă certitudine: cablurile. Până de curând, aproape orice build era îngreunat de cabluri și fire care, adesea, stricau aspectul unui PC construit cu mult efort și sudoare. Însă, recent, lucrurile au început să se schimbe.

Companiile de hardware au decis să abordeze această problemă, iar ASUS se află în fruntea noului trend, cu ecosistemul lor BTF. Numele nu face referire la vreo colaborare cu o trupă de K-Pop, ci este o aluzie la seria de filme din anii ’80, Back to the Future. Practic, noile PC-uri cu hardware BTF au un aspect curat și futurist, asemănător unui DeLorean, dar cu performanțe reale „sub capotă”. Cum reușesc asta? Simplu: cablurile nu mai sunt pe partea frontală a plăcii de bază.

PC BTF ALB

Party-ul s-a mutat pe spate, astfel încât nu vei mai fi criticat pentru cable management, pentru că nimeni nu-l mai vede – cel puțin dacă nu deschide back panel-ul carcasei. Pentru cineva cu răbdare, organizarea cablurilor nu este o problemă majoră, dar eu nu fac parte din acea categorie de oameni organizați și meticuloși. Din acest motiv, PC-ul meu de acasă seamănă mai degrabă cu un monstru din scrierile lui H.P. Lovecraft decât cu un build perfect de la Zona.Store.

Configurația sistemului BTF by ASUS TUF

PC-ul pe care vi-l prezint azi este un custom build alb, cu un aspect extrem de curat. Și nu spun asta doar pentru că nu se văd cabluri prin side panel-ul din sticlă, ci pentru că fiecare componentă a fost aleasă cu un design specific în minte. Pentru a oferi un context mai clar, voi începe prin a vă explica care-i treaba cu carcasa. Se numește ASUS TUF Gaming GT302 ARGB, în versiunea sa albă. Este un mid-tower spațios, compatibil cu plăci de bază E-ATX, plăci video de dimensiuni mari și surse de până la 220 mm lungime.

Această carcasă a fost concepută special pentru sistemele BTF, având decupaje speciale pentru plăcile de bază din același ecosistem. Totuși, o poți folosi și pentru un build „normal”, spre deosebire de alte componente pe care le vom discuta mai târziu.

Revenind la carcasă, pot spune că are un airflow excelent, datorită panourilor mesh din față, spate, sus și jos. Singurul loc prin care nu trece aerul este side panel-ul din sticlă, dar acesta poate fi înlocuit cu un panou mesh (dacă cineva ar sacrifica aspectul pentru un airflow marginal mai bun).

PC BTF ALB

Un alt aspect apreciabil este că GT302 vine cu patru ventilatoare TUF AR140 ARGB de 140 mm incluse. Trei sunt montate în față, în spatele front panel-ului, iar al patrulea este în spate, ca exhaust. Pe tavan se poate monta un radiator de până la 360 mm, așa că poți folosi un AIO performant fără griji.

I/O-ul frontal oferă două porturi USB-A 3.2, un USB-C și un jack combo clasic. În spate, carcasa are opt sloturi PCIe, cu suport pentru montarea verticală a plăcii video.

PC BTF ALB

Acestea sunt avantajele carcasei, dar ea are și câteva dezavantaje. Primul lucru pe care l-am observat încă din magazinele online este prețul – care depășește 800 de lei. Nu e cea mai scumpă carcasă, dar poate să depășească bugetul unui utilizator obișnuit. Chiar dacă poate fi folosită și pentru un sistem non-BTF, este una dintre puținele carcase compatibile cu sistemele BTF disponibile pe piață, ceea ce justifică într-o oarecare măsură prețul.

Un alt minus este lipsa unui hub de control al ventilatoarelor, pe care l-aș fi apreciat la acest preț. Și cam asta am avut de spus despre carcasă: nu este cea mai bună, dar nici rea nu este.

Case Size Mid Tower
Motherboard Support EATX (12″x10.9″), ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
Drive Bays 2 x 2.5″ Bay, 2 x 2.5″/3.5″ Combo Bay
Expansion Slots 8, 3 (additional vertical)
Front I/O Port 1 x headphone / Microphone, 2 x USB 3.2 Gen1, 1 x USB 3.2 Gen 2×2 Type C
Tempered Glass Left Side
Dimensions 235x520x485 (WxHxD)

Acum, să trecem la placa de bază – TUF Gaming Z790-BTF WiFi. După cum era de așteptat, aceasta face parte din noua generație de plăci de bază BTF de la ASUS, așa că nu poate fi utilizată fără o carcasă compatibilă. De ce? Pentru că toate header-ele sunt poziționate pe spatele plăcii de bază. Dacă carcasa ta nu are decupajele necesare, nu vei putea conecta cablurile la placa de bază.

Singura excepție este header-ul pentru ventilatorul procesorului, care se află în față – inevitabil. Știu că poate părea ciudat să vezi un cablu pe partea frontală a unui PC a cărui atracție principală este absența cablurilor vizibile, dar, cu puțină creativitate, vei găsi modalități de a-l ascunde.

PC BTF ALB

Trebuie menționat că aceasta este o placă de bază ATX, oferind suficiente porturi de expansiune pentru majoritatea nevoilor. Avem trei sloturi PCIe: unul PCIe 5.0 x16, unul PCIe 3.0 x1 și unul PCIe 4.0 x4, alături de patru sloturi M.2 PCIe 4.0. În acest build, am folosit doar unul dintre sloturile M.2, în care am instalat un SSD Kingston de 2TB. De asemenea, placa dispune de WiFi 7, Bluetooth 5.3 și un port LAN de 2.5 Gbps, toate fiind adiții valoroase.

Un detaliu interesant este că aceasta este prima placă de bază pe care am întâlnit-o cu un slot de alimentare direct pentru placa video, numit GC-HPWR (graphics card high power connector). Acest slot suportă până la 600W, ceea ce înseamnă că poate alimenta fără probleme chiar și următoarele generații de plăci grafice. Poate fi alimentat fie prin trei cabluri PCIe clasice, fie prin conectorul 12WHPWR, specific plăcilor NVIDIA din generația actuală.

PC BTF ALB

Totuși, nu ești obligat să folosești acest slot, deoarece poți să folosești și o placă video tradițională, care-și ia puterea direct de la sursă. Personal, însă, dacă aș construi un PC pe baza ecosistemului BTF, aș opta pentru o placă video BTF, ca să-i mențin estetica curată.

TUF Gaming Z790-BTF utilizează socket-ul LGA 1700, compatibil cu ultimele trei generații de procesoare Intel. Totuși, procesoarele Arrow Lake, care urmează să fie lansate, nu vor mai fi compatibile cu acest socket, deoarece vor necesita noul socket LGA 1851. Acest aspect nu este o problemă pentru mine, deoarece am ales un procesor Intel i5-14600K, cu 14 nuclee și 20 de fire de execuție, răcit de un cooler ROG Strix LC III 360 ARGB White Edition, care se potrivește perfect cu tematica albă a build-ului.

Procesorul este un model mid-range excelent, care nu suferă de aceleași probleme de temperatură ca modelele i7 și i9 din aceeași generație. Se poate observa că intenția atunci când a fost construit acest PC a fost să fie unul accesibil pentru majoritatea utilizatorilor, motiv pentru care s-a ales gama TUF și nu ROG.

PC BTF ALB

Revenind la placa de bază, dacă intenționați să achiziționați una cu socket LGA 1700, trebuie să luați în considerare faptul că acestea nu mai sunt „future-proof”, deoarece noile plăci de bază cu socket LGA 1851 se află fix după colț, cu o posibilă dată de lansare plasată undeva pe la sfârșitul acestui an.

Pe partea de memorie RAM, placa suportă până la 192 GB DDR5, la o frecvență maximă teoretică de 7.200 MHz, în configurație Dual Channel. În acest build, am folosit 32 GB de memorie Kingston Fury Renegade la 6.800 MHz.

I/O-ul plăcii este decent, dar nimic spectaculos. Avem un DisplayPort 1.4 și un HDMI 2.1 pentru grafica integrată, șase porturi USB-A (două capabile de 10 Gbps, iar celelalte patru de 5 Gbps), plus două porturi USB-C (unul la 10 Gbps și unul la 20 Gbps). Mai sunt și conectorii WiFi pentru antenă, portul LAN și conectica audio Realtek ALC 1220P.

PC BTF ALB

Prețul plăcii este în jur de 1.500 de lei, ceea ce mi se pare rezonabil pentru ceea ce oferă, mai ales ținând cont de faptul că este o placă de bază nișată. Spre deosebire de carcasa despre care am vorbit anterior, aici nu am plângeri legate de preț.

Mai jos găsiți și un tabel cu specificațiile detaliate ale plăcii de bază, în caz că aveți alte curiozități:

CPU Intel® Socket LGA1700 for Intel® Core™ 14th & 13th Gen Processors, Intel® Core™ 12th Gen
Chipset Intel® Z790 Chipset
Memory 4 x DIMM slots, Max. 192GB, DDR5 7200(OC)/7000(OC)/6800(OC)/6600(OC)/6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600/ 5400/ 5200/ 5000/ 4800 Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) memory module ASUS Enhanced Memory Profile II (AEMP II)
Graphics 1 x DisplayPort 1.4 1 x HDMI™ 2.1 port
Expansion Slots 1 x PCIe 5.0 x16 slot Intel® Z790 Chipset 1 x PCIe 4.0 x16 slot (supports x4 mode) 1 x PCIe 4.0 x4 slot
Storage PCIe 4.0 x4 mode M.2_2 slot, type 2280, M.2_3 slot , M.2_4 slot 4 x SATA 6Gb/s ports
Ethernet 1 x Intel® 2.5Gb Ethernet TUF LANGuard
Wireless & Bluetooth Intel® Wi-Fi 7 2×2 Wi-Fi 7 (802.11be) Supports 2.4/5/6GHz frequency band Support Wi-Fi 7 160MHz bandwidth, up to 2.4Gbps transfer rate.
Audio Realtek ALC1220P 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC
Internal I/O Connectors Fan and Cooling Related
1 x 4-pin CPU Fan header
1 x 4-pin CPU OPT Fan header
1 x 4-pin AIO Pump header
4 x 4-pin Chassis Fan headers
Power Related
1 x 24-pin Main Power connector
2 x 8-pin +12V Power connectors
1 x Graphics Card High-Power slot
1 x 12V-2X6 Auxiliary Power connector
3 x 8-pin PCIe Power connectors
Storage Related
4 x M.2 slots (Key M)
4 x SATA 6Gb/s ports
USB
1 x USB 10Gbps connector (supports USB Type-C®)
1 x USB 5Gbps header supports 2 additional USB 5Gbps ports
2 x USB 2.0 headers support 4 additional USB 2.0 ports
Miscellaneous
3 x Addressable Gen 2 headers
1 x Aura RGB header
1 x Clear CMOS header
1 x COM Port header
1 x Front Panel Audio header (F_AUDIO)
1 x 20-3 pin System Panel header with chassis intrusion function
1 x Thunderbolt™ (USB4®) header
Bios 192 (128+64) Mb Flash ROM, UEFI AMI BIOS
Manageability WOL by PME, PXE
Operating System Windows® 11, Windows® 10 64-bit
Form Factor ATX Form Factor 12 inch x 9.6 inch ( 30.5 cm x 24.4 cm )

Acum să trecem la componenta pe care o așteptați cu toții: placa video. Este vorba despre modelul RTX 4070 Ti Super BTW White Edition, un model pe care l-am mai întâlnit, dar nu în această distribuție. Așa cum am menționat anterior, consider că RTX 4070 Ti Super oferă cel mai bun raport calitate-preț în acest moment, dacă ți-o poți permite.

Nu prea ai motive să te plângi atunci când o folosești, poate doar de numele ei incredibil de lung. În rest, are suficientă putere pentru a rula orice joc la setări maxime în rezoluție 2K. Personal, o consider cea mai bună opțiune mid-range și, dacă mai adăugăm faptul că este un model BTF, valoarea sa crește și mai mult în ochii mei.

PC BTF ALB

Este o placă de dimensiuni mari, ce ocupă trei sloturi și un sfert, cu o greutate considerabilă. Vine cu un conector GC-HPWR, specific plăcilor de bază ca cea pe care am folosit-o în acest build. Nu oferă opțiunea de conectare clasică la 12VHPWR, ceea ce are sens, pentru că nu o poți monta într-un sistem fără BTF.

În rest, ce să zic, e un 4070 Ti Super. Dispune de 16 GB de memorie GDDR6X cu un bus de 256-bit și un TDP de 285W. Dacă ai o sursă de alimentare mai mică de 750W, va fi necesar un upgrade. Din fericire, sistemul acesta folosește o sursă TUF Gaming 1000W Gold White Edition, oferind suficientă putere chiar și pentru un upgrade la o placă video din seria 4090 sau chiar 5000, care pare a fi destul de aproape de lansare.

PC BTF ALB

Nu vă voi plictisi cu detalii tehnice, le voi lăsa pentru tabelul de mai jos, similar cu cel al plăcii de bază, dar vreau să vorbesc puțin despre sistemul de răcire și performanțele plăcii video în general. În primul rând, cele trei ventilatoare mari sunt foarte eficiente și, în același timp, silențioase. În timpul testelor de stres din OCCT și Furmark, temperatura maximă a fost de 64 de grade Celsius, cu un zgomot abia perceptibil. Aceste rezultate oferă un mare plus acestei plăci video.

Desigur, pentru controlul iluminării RGB și al ventilatoarelor din carcasă, este utilizat software-ul Armoury Crate de la ASUS. Deși nu este cel mai performant software din această categorie, nu mă deranjează prea mult, mai ales că nu simt nevoia să-l folosesc prea des.

Totuși, trebuie să menționez cel mai mare red flag al acestui model RTX 4070 Ti Super BTW White Edition: este o placă video extrem de nișată. Prin natura sa, are o valoare de revânzare scăzută, deoarece nu cred că mulți vor fi interesați să achiziționeze o placă BTF second-hand. Nici măcar să o oferi cadou unui prieten nu este ușor, deoarece este foarte puțin probabil ca acesta să aibă o placă de bază compatibilă BTF, iar pe alte tipuri de plăci de bază nu poate fi utilizată. Ghinion.

PC BTF ALB

În plus, această distribuție este puțin mai scumpă decât alte modele similare ale aceluiași 4070 Ti Super, deci s-ar putea să te gândești de două ori înainte de a o achiziționa. Da, vei sacrifica aspectul „wireless” specific build-urilor BTF pentru a economisi în jur de 500 de lei, având în vedere că acest model costă în jur de 5.000 de lei, în timp ce celelalte versiuni de 4070 Ti Super se găsesc pe piață la aproximativ 4.500 de lei.

Asta e situația – iar diferența de preț de 500 de lei nu mi se pare exagerată, ținând cont de construcția deosebită a acestei plăci. În final, depinde de client dacă preferă să sacrifice aspectul pentru a economisi bani. Cine știe?

Bus Standard
PCI Express 4.0
OpenGL OpenGL®4.6
Video Memory 16GB GDDR6X
Engine Clock
OC mode : 2670 MHz
Default mode : 2640 MHz (boost)
CUDA Core
8448
Memory Speed
21 Gbps
Memory Interface
256-bit
Dimensions 12 x 5.43 x 2.55 inch
305 x 138 x 65 mm
Recommended PSU
750W
Power Connectors
Graphics card high-power (GC-HPWR) gold finger

Și acum, să răspund la întrebarea care probabil vă stă pe buze: Cum se descurcă acest PC în jocuri? Ei bine, pot spune din start că s-a comportat excelent! Am testat cele mai noi titluri, iar performanțele au fost impresionante atât din punct de vedere al performanțelor grafice, cât și al zgomotului și temperaturilor.

Rezultate în teste cu sistemul ASUS TUF BTF

Primul joc pe care l-am testat a fost Star Wars Outlaws, un joc care mi-a plăcut mult la lansare și pe care am vrut să-l testez pe acest sistem BTF. Am observat că jocul nu a fost optimizat foarte bine la lansare, deci a fost ocazia perfectă să văd cum se comportă după primele patch-uri.

PC BTF ALB

La rezoluție QHD, cu setări grafice maxime, inclusiv Ray Tracing, DLSS Quality, Frame Generation și Ray Reconstruction, jocul arată și rulează excepțional. Am obținut o medie de 70 de cadre pe secundă, fără stutter sau alte probleme. Cei de la Ubisoft par să fi remediat rapid problemele, iar acum nu mai ai nevoie de 20 GB VRAM pentru a rula jocul optim la 2K. Sistemul a fost silențios, iar temperaturile nu au depășit 60 de grade, chiar și în momentele de maximă solicitare.

Al doilea joc testat a fost Black Myth: Wukong, tot la rezoluție QHD și cu setări grafice maxime, Ray Tracing și DLSS, exact ca în cazul lui Outlaws. Spre surprinderea mea, frame rate-ul nu a scăzut sub 110 FPS, ceea ce este uimitor! Grafica jocului este superbă, iar pentru a avea o experiență optimă, ai nevoie de un PC cu adevărat performant.

PC BTF ALB

Ultimul joc pe care l-am testat a fost Counter-Strike 2, mai mult din plăcerea de a juca un shooter competitiv, decât pentru a testa performanțele sistemului, deoarece era clar că acest joc nu reprezintă o provocare. Media cadrelor pe secundă a fost de 370, la rezoluție nativă 2K și setările grafice maxime. I mean, nu mă așteptam la nimic mai prejos de atât, dar tot a fost genial să dau câteva headshot-uri atunci când jocul rula așa de bine.

Deci da, nici placa video și nici procesorul nu sunt afectate de formatul BTF, care nu pare să le strice performanțele, temperaturile sau zgomotul deloc. Sincer să fiu, mă așteptam la anumite probleme în full load, deci sunt uimit în mod plăcut de faptul că n-am avut de-a face cu vreo problemă.

BTF: pentru unii un moft, pentru alții o soluție perfectă

Toate acestea mi-au confirmat opinia inițială despre sistemele Back to the Future (BTF), pe care o aveam chiar înainte să pun mâna pe unul. Consider că aceste PC-uri sunt performante, se descurcă la fel de bine ca un PC tradițional în orice context, dar, evident, nu sunt lipsite de câteva dezavantaje, primul dintre acestea fiind prețul.

Este clar că atunci când îți dorești un calculator mai „special”, vei plăti ceva mai mult. Dacă faci un calcul rapid, vei observa că poți economisi câteva sute de euro alegând un sistem non-BTF. Acest ecosistem este destinat unei nișe specifice de entuziaști tech. Așadar, dacă ești un gamer obișnuit sau un utilizator standard, nu recomand să optezi pentru varianta BTF atunci când îți construiești noul PC.

PC BTF ALB

Pe de altă parte, dacă ești cu adevărat pasionat de hardware, de ce nu? Un sistem BTF va ieși în evidență prin aspectul său unic, lipsit de cabluri vizibile și fire, dar și prin tehnologiile inovatoare pe care le aduce, cum ar fi conectorul GC-HPWR pentru plăcile video.

Sper că am reușit să vă ofer o perspectivă mai clară asupra conceptului ASUS Back to the Future și a noilor inovații cu care vine. Totodată, vreau să subliniez că acesta este doar începutul, având în vedere că toate aceste componente noi au fost prezentate pentru prima dată acum mai puțin de un an, la CES, în luna ianuarie. Rămâne de văzut cum va evolua acest trend, dar eu personal sper să vedem din ce în ce mai multe componente Back to the Future, pentru că, sincer, îmi plac enorm.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button