MORE

Cat consuma un monitor de 165Hz?

Asus a lansat recent un nou monitor, numit ROG Swift PG279Q, cu suport pentru G-Sync. Cea mai interesanta caracteristica asa este prezenta optiunii de a seta monitorul sa functioneze la 165Hz. O rata de reimprospatare a imaginii care in acest moment nu prea este suportata in mod oficial de alte monitoare comerciale.

Cu o astfel de viteza, apare intrebarea destul de logica: Cat poate consuma un astfel de monitor? Iar raspunsul a fost dezvaluit de PC Perspective, intr-un articol care detaliaza setea de energie a monitorului.

ROG Swift PG279Q consuma numai 27.3W la 165MHz, o crestere cu nici 5W fata de cat consuma la 60Hz, insa testele efectuate de PCPer au dezvaluit un lucru mult mai important, consumul sistemului, chiar si cand este pe desktop, aproape ca se tripleaza.

powerdraw

Mai exact, chiar daca intre 60-120Hz sistemul echipat cu un GeForce 980Ti avea o variatie minuscula de consum, trecerea la 144Hz aproape ca dubla consumul, iar dupa ce statea la 165Hz pentru o vreme, putea sa ajunge la 200W. Asta doar stand pe desktop, fara ca procesorul si placa video sa fie stresate de vreun joc.

Motivul pentru care se intampla asta vine de la modul in care sunt construite placile video din seria Maxwell. Acestea au o frecventa de idle 135Hhz, suficient cat sa permita componentei de output a imaginii sa afiseze pana la 120 de cadre pe secunda, atat timp cat acele cadre nu arata prea multe lucruri, precum un desktop. Dar cand ajunge la 144Hz si 165Hz, placa video nu mai poate oferi suficienta latime de banda la acea frecventa, asa ca sare la urmatorul prag predefinit, 885Mhz. Aici, placa video consuma clar mai mult, chiar daca face aproape nimic.

Prin comparatie, PCPer a testat un Radeon Fury, cu un monitor FreeSync tot din seria ROG Swift, dar care suporta maxim 144Hz. Rezultatul a fost nici un fel de crestere insemnata a consumului, deoarece frecventa de idle a unui Fury este de 300Mhz, nu de 135Mhz.

Acest gen de problema nu pare de parca ar fi rezolvabila prin driver, poate doar prin firmware. Asa ca pentru a impedica consumul inutil de energie al sistemului atunci cand se afla pe desktop, va trebui sa blocati manual rata de refresh a ecranului la 120Hz, si sa il lasati sa atinga maximul doar in jocuri, acolo unde frecventa oricum va bate catre 1000MHz, placa video avand foarte mult de lucru.

[PC Perspective]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button