Aproape jumătate din tranzacțiile Bitcoin ascund ilegalități?!

Poate e greu de crezut, sau poate nu, dar unele studii spun că există o șansă de aproximativ una din patru, ca acel coleg de lângă tine care e pasionat de cryptomonede să fie implicat în activități ilegale.
După efectuarea unui studiu al datelor istorice privind tranzacțiile Bitcoin, un grup australian de cercetare a concluzionat:
Am descoperit că aproximativ un sfert din utilizatorii de Bitcoin și jumătate din tranzacțiile Bitcoin sunt asociate cu activități ilegale. În jur de 72 miliarde de dolari de activitate ilegală pe an implică Bitcoin, care este aproape de scara de pe piețele americane și europene pentru droguri ilegale.
Și apropo de 72 miliarde de dolari… încă o informație, pentru fanii teoriilor conspiraționiste: Business Insider anunță că Bitcoin a scăzut în valoare în total 72 miliarde de dolari de la începutul anului 2018. Coincidență? Probabil că da.
Cercetarea a fost condusă de Sean Foley de la Universitatea din Sydney, Jonathan R. Karlsen de la Universitatea de Tehnologie din Sydney și Tālis J. Putniņš de la Școala de Economie din Stockholm din Riga. Merită menționat că Foley și Putnins sunt ambii titulari de doctorat, în timp ce Karlsen este student la doctorat – aceștia sunt oameni de știință în adevăratul sens al cuvântului, care sunt experți în domeniile economiei și finanțelor.
Echipa a folosit ceea ce se numește estimare controlată de detectare și grupare a rețelelor, ambele forme de analiză a datelor implicând o serie algoritmi, pentru a oferi rezultatele cercetării lor. Și iată ce au descoperit:
În timp ce cryptomonedele au multe beneficii potențiale, inclusiv soluționarea mai rapidă și mai eficientă a tranzacțiilor, preocupările legate de reglementare se concentrează asupra utilizării lor în comerțul ilegal (droguri, hacks și furturi, pornografie ilegală, sau chiar angajare pentru crimă), potențialul de finanțare a terorismului, spălarea banilor și evitarea controalelor de capital.
În timp ce toate aceste informații pot părea senzaționale la prima citire, echipa subliniază că această cercetare nu indică faptul că cryptomonedele alimentează creșterea pieței negre, dar poate fi pur și simplu o metodă de plată nouă pentru aceleași tipuri vechi de crime:
O piesă crucială a acestui puzzle este înțelegerea măsurii în care comerțul ilegal online reflectă pur și simplu migrarea activității care s-ar fi petrecut de altfel pe străzi, față de alternativa în care, făcând mărfurile ilegale mai accesibile, mai convenabile de cumpărat și mai puțin riscante datorită anonimatului, mutarea online ar putea duce la o creștere a pieței negre agregate. Estimările noastre privind cantitatea de comerț ilegal facilitată de Bitcoin de-a lungul timpului contribuie la înțelegerea acestei probleme, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a face legătura între aceste estimări și tendințele de pe piața neagră offline.
Este important să ne amintim că acest lucru nu este în niciun caz definitiv și, deși se pare că o parte semnificativă a tranzacțiilor cu cryptomonede sunt implicate în activități ilegale, cercetările anterioare intră în conflict cu (unele) dintre aceste rezultate.