ȘtiriTech&IT

Apple Vision Pro, folosite într-o intervenție chirurgicală pe coloană

Cadrele medicale spun că tehnologia elimină eroarea umană

Căștile de realitate mixtă Apple Vision Pro au fost utilizate într-o procedură chirurgicală pe coloana vertebrală a unui pacient de sex masculin, la spitalul privat Cromwell din Londra, scrie Metro.

Apple Vision Pro nu sunt încă disponibile pe piața britanică

Dispozitivul de realitate augmentată, purtat de asistenta principală în timpul operației, a permis echipei să vadă informații vitale printr-un ecran virtual suprapus peste lumea reală. Această inovație le-a oferit posibilitatea să urmărească cu atenție desfășurarea procedurii și să aleagă instrumentele chirurgicale adecvate cu o acuratețe sporită.

Operația, efectuată de chirurgul Syed Aftab la doar două săptămâni de la îndemnul cancelarului trezoreriei, Jeremy Hunt, de a îmbrățișa tehnologiile AI pentru modernizarea NHS (National Health Service), a marcat un moment istoric în încorporarea inteligenței artificiale în serviciile de sănătate. În discursul său despre buget, Jeremy Hunt a promis investiții semnificative în sistemele IT ale NHS, subliniind importanța tehnologiei în optimizarea performanței.

Deși dispozitivul folosit, Apple Vision Pro, nu este încă disponibil pe piața britanică și are un preț de 3.500 de dolari în SUA, utilitatea sa depășește cu mult sfera jocurilor și divertismentului, pentru care a fost inițial conceput. Suvi Verho, asistentă principală la London Independent Hospital, a numit tehnologia „revoluționară”, evidențiind capacitatea acesteia de a „elimina eroarea umană și oferă încredere în chirurgie”.

Apple-Vision-Pro
foto Apple

Această inovație nu numai că facilitează o mai bună înțelegere și vizualizare a procedurii chirurgicale, dar software-ul AI, asociat căștii Apple Vision Pro, dezvoltată de firma americană Exex, ajută și la monitorizarea fiecărei etape a operației. În viitor, acesta va putea evalua performanța chirurgicală în raport cu alte proceduri similare, promițând o îmbunătățire continuă a standardelor medicale.

Chirurgul Aftab a subliniat potențialul enorm al tehnologiei de a transforma o echipă chirurgicală neexperimentată, într-una cu decenii de experiență acumulate, comparând eficiența sporită cu cea a echipelor de la pitstop-urile din Formula Unu. „Pur și simplu îți pui cască,” a spus el, ilustrând ușurința cu care tehnologia poate fi adoptată și implementată în practica medicală.

Privind în perspectivă, Aftab și-a exprimat optimismul cu privire la potențialul unei astfel de tehnologii de a revoluționa industria sănătății. Odată cu anunțul Apple despre dezvoltatorii axați pe asistență medicală care lucrează la aplicații pentru VisionOS, viitorul oferă perspective promițătoare pentru educație clinică, planificare chirurgicală, formare, imagistică medicală și sănătate comportamentală.

 

Articole asemanatoare

Back to top button