Community

Apple își oprește vânzarea de produse pe teritoriul Rusiei

În lumina evenimentelor recente, Apple și tot mai multe companii tech și servicii de streaming încep să ia măsuri în legătură cu invazia Ucraniei de către Rusia. După ce nume ca Meta sau Google și-au exprimat răspunsul prin restricționarea mai multor servicii pe teritoriul rusesc, și compania din Cupertino face încă un pas în această privință. Gigantul suspendase inițial serviciul Apple Pay din țară, iar acum ia măsuri mai drastice. Produsele companiei nu mai pot fi comercializate în Rusia, după ce săptămâna trecută Apple oprise exportul de gadget-uri către țară.

Pe lângă oprirea vânzărilor și suspendarea serviciului Apple Pay, compania a retras de pe App Store mai multe agregatoare rusești de știri și a dezactivat datele stocate de Maps pentru ca utilizatorii ucraineni să nu fie supuși riscurilor de pe urma informațiilor dezvăluite. În același timp, vicepreședintele Ucraniei, Mykhailo Fedorov, s-a adresat reprezentanților Apple, rugându-i pe aceștia să oprească întru totul vânzările de produse în Rusia și să dezactiveze complet App Store.

Apple se alătură mișcării de rezistență

Suntem foarte îngrijorați de invazia Rusiei asupra Ucrainei și suntem solidari cu toți oamenii care suferă de pe urma violențelor[…]Am luat mai multe măsuri ca urmare a acestei invazii. Am suspendat întreaga vânzare în Rusia a produselor noastre. Săptămâna trecută, am oprit exportul de bunuri către această țară. Apple Pay și alte servicii au fost limitate. RT News și Sputnik News nu mai pot fi descărcate de pe App Store în afara Rusiei; și am dezactivat datele despre traficul și incidentele live de pe Apple Maps în Ucraina ca o măsură de siguranță pentru cetățenii ucraineni. Vom continua să evaluăm situația și comunicăm cu guvernele relevante cu privire la acțiunile la care recurgem. Ne alăturăm tuturor celor care îndeamnă la pace.

Ceea ce-l diferențiază pe gigantul din California de alte nume importante este dispunerea de a retrage inclusiv hardware-ul. Este o mișcare îndrăzneață din partea dezvoltatorilor, în condițiile în care numai profiturile generate pe piața rusească au adus companiei aproape 3 miliarde de dolari în 2020. Și chiar dacă reprezintă doar 0.9% din întreaga valoare a producătorului, tot este o sumă importantă din perspectiva altor firme.

Apple știe că nu prea ar fi avut ce să câștige dacă ar fi permis vânzarea produselor și serviciilor sale în Rusia. Economia țării a fost pedepsită ca urmare a războiului, ceea ce oricum ar fi făcut ca iPhone-ul nostru cel de toate zilele să poată fi cumpărat foarte greu. Decizia de a suspenda activitatea pe piața rusească va afecta profiturile companiei, însă nu este o pagubă atât de mare pe cât am crede.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button