
Apple ar lucra la un smartwatch cu cameră integrată ce promite o funcționalitate inedită: analiza mediului înconjurător cu ajutorul AI. Conform informațiilor publicate de Bloomberg, acest nou tip de ceas inteligent este parte dintr-o inițiativă ambițioasă a companiei și anume, transformarea Apple Watch într-un veritabil asistent inteligent.
Două versiuni de smartwatch cu cameră integrată
Ceasul va apărea într-un model standard (Series) și o variantă mai mare, Ultra. Diferența dintre ele? Poziționarea camerei. La modelele standard, camera va fi încorporată direct în ecran, la fel ca cea de selfie pe un iPhone. Pentru modelul Ultra, camera va fi amplasată pe lateral, în apropierea butonului rotativ (care seamănă cu o rotiță clasică de ceas mecanic) și a butonului lateral.
Diferența de design nu e întâmplătoare, camera laterală le va permite utilizatorilor să îndrepte ceasul către un obiect sau „un fragment din realitate”, fără să fie nevoie să-și răsucească încheietura.
La ce va folosi camera?
Nu, nu pentru FaceTime. Ecranele Apple Watch sunt prea mici pentru convorbiri video confortabile. În schimb, cea mai importantă funcție va fi analiza vizuală a mediului, în stilul a ceea ce Apple numește Visual Intelligence. Cu alte cuvinte, ceasul va putea recunoaște obiecte, texte sau alte elemente din jur și va genera sugestii, alerte sau informații la obiect cu ajutorul AI.
Aceste funcții vor transforma ceasul într-un scanner inteligent la încheietura mâinii. De exemplu, ai putea să scanezi rapid un cod QR, să identifici un produs sau să obții informații despre un obiect doar îndreptând ceasul spre el.
Lansarea acestui smartwatch cu cameră integrată nu este iminentă. Potrivit lui Mark Gurman de la Bloomberg, dispozitivul se află încă pe „foaia de parcurs” a Apple și ar putea fi gata abia în jurul anului 2027. În paralel, compania lucrează și la AirPods cu camere și funcții AI, parte din aceeași strategie de extindere a „inteligenței vizuale” pe mai multe dispozitive.
Conceptul de smartwatch cu cameră integrată îmi amintește de filosofia din spatele AI Pin, paradoxal creat de doi foști angajați Apple. Este vorba de un gadget care nu doar că „vede”, dar și înțelege ce „vede” și transformă analiza vizuală într-o formă de interacțiune naturală cu lumea din jur. Probabil te gândești că AI Pin a dat chix cu inițiativa lor și s-ar putea să ai dreptate, dar ei au propus un dispozitiv complet nou. Pe când Apple folosește ideea lor ca o funcție în plus la un produs care are deja succes. Practic nu au cum să greșească, dacă funcția nu e folosită doar o scot de pe următoarea serie de smartwatch-uri și gata.
Cazul Mark Gurman și relația „specială” cu Apple
În acest moment, recunosc că sunt destul de sătul de dezvăluiri pe surse și zvonuri, dar făcând parte din presa de tehnologie, accept fenomenul pe principiul „it is what it is”. Totuși, acolo unde zvonurile devin un obicei, cum e cazul lui Mark Gurman de la Bloomberg, cred că e de bun-simț să-mi pun niște întrebări.
Este Gurman doar un leaker clasic, care obține informații de la angajați sau foști angajați Apple, furnizori, parteneri din lanțul de producție, dezvoltatori sau oameni din zona de testare internă?
Sau face parte dintr-un mic grup de jurnaliști suficient de „respectați și influenți” încât Apple să le livreze pe sub mână informații, într-un mod aparent neoficial, dar perfect controlat?
Steve Jobs n-a inventat relațiile privilegiate cu presa, dar le-a rafinat și folosit cu o eficiență aproape teatrală. Găsiți detalii în biografia autorizată scrisă de Walter Isaacson, o carte excelentă pentru oricine vrea să înțeleagă atât Apple, cât și pe Steve Jobs, „maestrul distorsionării realității”.
De ce ar fi o problemă?
Un cititor grăbit ar putea spune că nu e treaba lui, zvonurile sunt interesante, punct. Dar când o companie controlează până și informațiile „scurse”, când realitatea devine parte dintr-un scenariu de comunicare, atunci ceea ce credem că știm despre companie sau produsele ei devine, paradoxal, tot mai puțin real.
Dincolo de realitate, despre care unii ar spune că nu contează, e vorba de bani. Leak-urile controlate nu sunt doar un joc de PR sau un accident fericit pentru noi, presa tech. Într-un sistem în care percepția valorează miliarde, ele pot funcționa ca instrumente subtile de comunicare cu investitorii. Pentru o companie ca Apple, care „joacă mereu la cota maximă a încrederii”, chiar și zvonurile devin parte din strategia de business.
E doar o perspectivă asupra situației, poate și analiza mea distorsionează realitatea. Cine știe?