TECHRSS PaginaDeMediaTelefoane

Sus periscopul! Apple a brevetat un model de cameră foto flexibilă cu stabilizare optică

Chiar dacă acest concept a fost abordat deja de către nume cunoscute precum Samsung și Huawei, Apple își dorește să inoveze cu introducerea unei astfel de tehnologii pe telefoanele sale. Compania a înaintat un brevet interesant, care aduce în discuție o lentilă flexibilă care oferă un zoom optic simțitor mai mare față de lentilele standard.

Ideea celor de la Apple se leagă de conceptul „folded optics”, adică lentile periscop. Design-ul acesta este cel responsabil pentru un zoom optic puternic datorită amplasării lentilelor într-un mod specific în construcția telefonului. În majoritatea cazurilor, lentilele sunt dispuse în paralel cu lungimea ramei telefonului. Astfel, lumina este „curbată” și pătrunde prin senzor cu ajutorul unui set de prisme.

În comparație cu Apple, Samsung și Huawei sunt adevărați artizani ai periscopului. Chiar și așa, Mărul nu se lasă cu una, cu două. Patently Apple a reperat un design propus de companiei în 2019, dar care a primit aprobarea abia ieri. Design-ul în sine abordează un soi de lentile „pliabile”, care se pot ajusta în funcție de diverși factori. Ansamblul este format din mai multe prisme și bobine, alături de o serie de senzori de autofocus și sisteme de stabilizare optică (OIS – optical image stabilization).

În acest brevet se remarcă figura 13A. Aceasta prezintă un aranjament al lentilelor care folosește două prisme. Aranjamentul este un exemplu pentru modul în care un actuator poate deplasa un grup de lentile pe mai multe axe. Scurt pe doi, Apple încearcă să introducă tehnologia de stabilizare optică într-un design periscopic.

Apple brevet cameră periscopicăAnsamblul se comportă de așa natură încât un grup de prisme poate redirecționa lumina, creând astfel efectul unui sistem de camre „folded”. Brevetul în sine se leagă într-o oarecare măsură de alt experiment Apple, însă niciunul dintre acestea nu pare să prindă viață în decursul acestui an.

Specialiștii se așteaptă ca brevetul Apple să devină realitate cel mai devreme în 2023, însă dezvoltatorii se impliucă activ în studierea și realizarea de ilustații și exemple care să demonstreze planurile inovatoare ale acestora. Însă roadele culese de Apple vor putea fi degustate în timp, lucru valabil pentru toate noutățile în materie de tehnologie.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button