Cu mare întârziere, Apple aduce Siri în era LLM-urilor (modele de limbaj mare) care permit și altceva decât recunoașterea și îndeplinirea acelor sarcini comune, repetitive, precum redarea unei anume melodii sau.. „Siri trage pârțuri”. Concret, Siri va putea răspunde la întrebări pe subiecte abstracte și genera răspunsuri mult mai folositoare în contextul respectiv.
Referită în cercurile de dezvoltatori drept “LLM Siri”, noua versiune a serviciului de asistență preinstalat pe dispozitivele Apple merge mult mai departe decât simple sesiunile întrebări și răspunsuri, putând participa la conversații bidirecționale coerente cu utilizatorii iPhone și iPad, generând răspunsuri complexe aproape instantaneu, la fel ca rivalul Chat GPT.
Totuși, schimbarea nu se va produce imediat, Apple plănuind să lanseze noua versiune împreună cu actualizările iOS 19 și macOS 16, în perioada anului viitor. Iar atunci vom vedea doar o versiune inițială de Siri, bazată pe tehnologiile LLM dar fără a forța prea mult limitele, o competiție mai serioasă pentru ChatGPT putând fi așteptată abia din anul 2026.
Deocamdată, ce putem spune cu certitudine este Siri a rămas destul de mult în urma concurenților săi. În timp ce Alexa, Google Assistant și chiar Bixby și-au îmbunătățit abilitățile pentru conversație în limbaj naturală și gestionarea sarcinilor avansate. Dar Siri a rămas la statutul de roboțel care poate face acele trucuri cu care te-ai obișnuit. Iar în mod ironic pentru Apple, tocmai atitudinea intransigentă, centrată pe confidențialitate și dezvoltarea Siri exclusiv în ecosistemul închis al companiei ar fi dus la pierderea competitivității.
În timp ce Google și OpenAI au luat toate datele posibile, strânse de oriunde din internet și au pus la treabă algoritmii de antrenare LLM, Apple a rămas în propriul univers, destul de mare dacă ne gândim că include întreg ecosistemul iOS/MacOS, dar fără acces la tehnologii avansate și disponibilitate de a forța limitele în scopul facilitării actului creativ creatorul iPhone ajuns acum în situația de a fi dependent tocmai de acele inovații, furnizate de alții.
Siri „reîncărcat” va veni la pachet cu o integrare mai strânsă cu aplicațiile din ecosistemul Apple, asta însemnând că nu vei putea scăpa așa ușor de ajutoarele bazate pe AI, chiar dacă nu ești fan Apple Intelligence. Printre altele, noul Siri va putea oferi rezumare text și generare de conținut (sunet text și imagini), planul Apple fiind ca Siri să se simtă la fel de intuitivă și capabilă precum hardware-ul pe care rulează.
Deocamdată, LLM Siri există doar ca aplicație de sine stătătoare (disponibilă pentru iPhone, iPad și Mac) accesibilă doar pentru utilizatori înrolați în grupul de testare. Între timp, versiunea Siri pentru utilizatorii de rând va rămâne acea struțo-cămilă unde Siri preia întrebări iar apoi cere ajutorul Gemini pentru a oferi răspunsuri folositoare. Este un aranjament stânjenitor pentru o companie de talia Apple, dar necesar pentru a compensa experiența „dumb Siri” oferită în mod implicit.