ȘtiriTech&IT

Apple a prezentat noua familie de procesoare M3 și hardware-ul de rigoare, dar și câteva decizii ciudate

Well, well, well. Astăzi vorbim despre evenimentul Apple de aseară. Și da, înainte să te uiți la calendar, compania americană a ținut un nou eveniment de lansare, la scurt timp după cel dedicat noilor iPhone-uri. Dar noaptea trecută nu s-a vorbit despre telefoane, ci despre noile chip-uri M3, iMac și MacBook. Așa că, fără să mai lungim vorba aiurea, hai să vedem ce a prezentat Apple pe scenă.

M3 este aici!

Începem cu, fără dar și poate, principala atracție a serii: noile chip-uri M3. Și zic la plural pentru că, la fel ca în cazul generațiilor trecute, avem mai multe modele distincte: M3, M3 Pro și M3 Max. Principala îmbunătățire notabilă este trecerea la o arhitectură de 3nm, la fel ca în cazul chipset-ului inclus pe seria iPhone 15 Pro, care promite creșteri de performanță semnificative, inerente unui update de arhitectură. Astfel, principalele îmbunătățiri au avut loc pe parte de GPU, unde vedem și câteva chestii chiar interesante.

Prima dintre ele ar fi ceva ce Apple numesc Dynamic Caching, o funcție nouă care alocă exact cantitatea de memorie necesară pentru diverse task-uri în timp real, astfel nimic nu se pierde, totul se consumă. A doua funcție importantă adăugată pe M3 este mesh shading, o tehnică folosită de dezvoltatorii de jocuri pentru a manipula geometria într-un mod mai eficient.

Dar principala funcție nouă adăugată este suportul pentru ray tracing accelerat hardware pentru prima dată pe un Mac! După ce Apple a lansat un kit de portat jocuri DirectX 12 pe Mac, suportul pentru ray tracing este un pas binevenit în misiunea lor de a transforma produsele companiei în mașinării de gaming. Mai e cale lungă în față până când un Mac va fi la același nivel cu un PC când vine vorba de jocuri, dar nu pot să nu aplaud eforturile pe care Apple le face în direcția asta. Nu o să enumăr toate specificațiile tehnice, dar las mai jos o poză care sumarizează foarte bine totul.

Apple scary fast

Refresh de iMac și MacBook

Deși toate îmbunătățirile pe parte de putere de procesare și funcții sunt grozave, noi nu cumpărăm doar chip-ul, ci și hardware-ul din jurul lui. Așa cum te-ai aștepta, am văzut prezentate și noi modele de MacBook și iMac, așa că hai să vorbim mai multe despre ele. Și începem cu laptopurile, deoarece acolo am observat și o problemă serioasă pentru eventualii cumpărători.

Mai exact, Apple au lansat un nou MacBook Pro 14-inch alimentat, bineînțeles, de M3, și cu un preț mai mic pe deasupra, grație faptului că MacBook Pro 13-inch cu Touch Bar nu mai există, marcând astfel sfârșitul Touch Bar-ului. Dar cu prețul mai mic vine și problema pe care am menționat-o anterior. Cum Dumnezeului tu, cea mai valoroasă companie a lumii pe nume Apple, poți numi un laptop „Pro”, nomenclatură care arată clar publicul țintă, și să îl vinzi cu doar 8GB RAM acum, la final de 2023?

Eu lucrez zilnic pe un MacBook Air M1 cu 8GB RAM și vă spun sincer că pentru majoritatea nevoilor mele este suficient. Câteva (6-7) tab-uri în Chrome alături de Spotify și Whatsapp în fundal merg fără probleme, dar să te ferească cel de sus dacă vrei să editezi video în 4K sau să lucrezi proiecte mari în AutoCAD… adică fix ce fac profesioniștii care își cumpără un astfel de laptop!

(1) Apple Event - October 30 00-23-53

Rezolvarea ar fi să plătești în plus pentru 16GB sau mai mult RAM, dar atunci laptopul este more or less la același preț ca anul trecut, deci această „reducere” este doar o schemă de marketing și o problemă pentru cei care nu sunt așa tehnici și au impresia, pe bună dreptate de altfel, că modelul de bază al laptopului „Pro” de la Apple (care, apropo, costă 1.600 de dolari în SUA) este potrivit pentru activități profesioniste.

Revenind la lucruri mai bune, noile modele de MacBook-uri cu M3 Max suportă până la 128GB de memorie RAM pentru prima dată, deci și cei care au fost lăsați pe dinafară cu mai puțină memorie decât aveau nevoie generația trecută vor primi ce caută aici, la un preț mai mare bineînțeles. Dar măcar există varianta. O altă schimbare are legătură cu ecranul, care este mai luminos ca până acum, dar și cu noua culoare „Space Black” care, din poze și filmări cel puțin, arată bine.

La final vreau să ating și speța iMac-ului, pentru că acum vedem primul refresh de când au anunțat redesign-ul seriei în 2021! Până acum, indiferent de iMac-ul pe care ți-l alegeai, toate veneau cu chip-uri M1 care, deși nu sunt încete deloc nici acum, sunt relativ în urmă comparativ până și cu M2, un procesor care nu și-a făcut locul pe iMac.

(1) Apple Event - October 30 00-23-53

Dar deși all-in-one-ul celor de la Apple a sărit o generație de chip-uri, acum s-a întors mai puternic ca niciodată, alimentat de M3. Multe alte lucruri nu s-au schimbat în rest, și boost-urile de performanță și funcțiile noi rămân aceleași, așa cum am discutat mai devreme. Dar ce ar fi trebuit să se schimbe sunt accesoriile pe care Apple le include în cutiile noilor iMac-uri.

Mai exact, în timp ce până și telefoanele lor au făcut saltul la USB-C, Magic Mouse, Magic Trackpad și Magic Keyboard încă sunt disponibile doar cu port-uri Lightning. Păi cum vine asta, șerifule? Nu ar fi trebuit ca utilizatorii tăi să aibă o experiență cât mai seamless, mai fluidă și lipsită de bătăi de cap?

(1) Apple Event - October 30 00-23-53

Atunci de ce continui să îi obligi să folosească și să care după ei două tipuri de cabluri distincte, când aproape toate produsele tale se încarcă cu un singur cablu? Cel mai probabil e o chestie de tăiat costuri, dar m-am așteptat să văd un refresh și al perifericelor, pentru ca gama de produse Apple să fie cât mai omogenă cu putință. Ei bine, se pare că vom vedea asta, sper eu, la anul…

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button