Tech&ITMOREȘtiri

Apple renunță la planul de a mai scana pozele din iCloud pentru conținut ilegal

Compania Apple mereu a folosit drept unul dintre principalele puncte forte ale sale orientarea lor către intimitate (chiar dacă s-a cam dovedit că nu e chiar așa). Tocmai din acest motiv, când Apple a anunțat că va scana pozele din iCloud ale utilizatorilor pentru materiale ilegale, recepția oamenilor nu a fost prea bună.

Practic, sistemul scana pozele unor utilizatori la întâmplare și, dacă găsea ceva compromițător, sistemul alerta o echipă de tehnicieni care sunau la poliție.  Atunci, experții spuneau că această funcție ar putea fi ușor folosită în mod abuziv, în special de poliție.

Bineînțeles că Apple a dat înainte inițial, dar valul de controverse a fost atât de mare încât compania a anunțat la scurt timp că vor amâna lansarea și că o vor reprograma în viitor. Ei bine, conform publicației WIRED, Apple a renunțat la această idee complet. Sigur, ideea era una bună, dar asta nu este cea mai potrivită implementare.

În schimb, acum vor să ia o altă rută, conform unui comunicat oficial în care Apple au anunțat că vor cripta end-to-end mai multe date personale din telefonul tău. Vorbim despre: backup-uri, poze, contacte, mesaje și lista continuă. Asta sună foarte bine, dar se pare că FBI nu este de aceeași părere.

Într-o declarație dată publicației The Washington Post, un oficial FBI a declarat că această schimbare de plan din partea Apple este „profund îngrijorătoare”. El a continuat să spună că asta reprezintă o mare lovitură pentru siguranța Americanilor când vine vorba despre abilitatea autorităților de a detecta și prinde conținut ilegal.

Ambele sunt puncte de vedere valide, dar decizia finală a fost luată deja. De acum, mai toate datele importante pe care le ai în telefon vor fi criptate end-to-end. Practic, doar dispozitivele tale vor mai putea decripta și accesa acel pachet de date trimis și nici Apple, nici autoritățile nu vor mai putea să-ți umble prin ele.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button