Business

Apple și Samsung pierd avânt. Piața telefoanelor analizată la rece

Iată că anul 2022 mai marchează un record prin înregistrarea celei mai mari scăderi a vânzărilor de smartphone-uri din istorie: livrările au scăzut în trimestrul al patrulea cu 18,3% la un număr puțin peste 300 de milioane de unități. La nivelul întregului an, scăderea a fost de 11,3%, ajungându-se la un număr total de 1,21 miliarde de unități livrate, conform datelor preliminare ale IDC

Gradul de reînnoire a crescut la peste 3 ani pe marea majoritate a piețelor, mai toate modelele nou apărute nevenind cu vreo îmbunătățire semnificativă; inflația în creștere, ratele dobânzilor, de asemenea, în creștere (multe produse sunt achiziționate cu carduri de credit la care dobânda este uriașă), problemele de aprovizionare cauzate de politica zero-Covid din China au fost tot atâtea motive pentru această scădere. 

Scăderea este cu atât mai dramatică cu cât trimestrul al patrulea al anului este sezonul sărbătorilor când oamenii achiziționează de obicei telefoane pentru cadouri, dar sunt și multe promoții. Chiar și Apple a înregistrat o scădere a livrărilor cu 14,9% – deși trimestrul patru este special pentru Apple pentru că de obicei avem noile modele la începutul acestuia, livrările totalizând 72,3 milioane de unități, cu aproximativ 13 milioane mai puțin decât în trimestrul patru al anului 2021.

La nivelul întregului an 2022, atât Samsung cât și Apple, deși la rândul lor au vândut cu 4% mai puțin ca în 2021, au reușit totuși să își crească cota de piață pe spinarea celorlalți competitori – Xiaomi, Oppo și Vivo, care au înregistrat scăderi de aproximativ 20%.

Din păcate pentru această industrie, semne bune anul nu are: previziunile sunt pesimiste pentru prima parte a anului odată cu intrarea economiilor în recesiunea mult prevăzută și poate, pe final de an, să vedem un reviriment al vânzărilor de smartphone-uri. La nivelul întregului an 2023 cel mai probabil vom avea o nouă scădere a livrărilor globale. 

Iar acum, dacă tot abordăm lucrurile din punct de vedere investițional, cum credeți că vor evolua cotațiile companiilor anul acesta, mai ales Apple și Samsung?

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button