Vizat de autoritățile europene cu amenzi usturătoare, Apple va deschide în curând accesul NFC și pentru dezvoltatorii de aplicații terțe, care vor putea lansa propriile alternative Apple Pay în ecosistemul iOS.
Apple, la fel ca alte mari companii americane, nu a ezitat să-și folosească puterea financiară și legăturile avute cu politicieni și instituții din cadrul administrației SUA pentru a influența decizii-cheie și obține un cadru legislativ care favorizează mai degrabă interesele corporatiste, decât pe cele ale consumatorilor de rând. Așa se face că Apple a reușit să blocheze pur și simplu accesul la conectivitatea NFC pentru toți dezvoltatorii de aplicații, asigurând că nimeni altcineva nu poate lansa o alternativă Apple Pay pentru plăți contactless care să funcționeze pe dispozitive iPhone.
Dar potrivit legislației Digital Markets Act, strategia folosită de Apple intră sub categoria abuzului de poziție dominantă și practici de concurență neloială, invitând la amenzi de până la 10 % din profitul anual realizat la nivel global. Iar cu un dosar atât de „suculent” deja aflat pe masa judecătorilor, singura opțiune rămasă este deschiderea accesului NFC pentru companiile interesate să concureze Apple Pay cu oferte mai bune.
Iar lista include nume cu greutate, precum Samsung Wallet, Google Wallet și alți jucători din piața de servicii crypto, care ar putea adăuga opțiuni pentru plăți contactless în criptomonede.
De partea sa, Apple se angajează să permită funcționalități ușor de utilizat, cum ar fi setarea acestor aplicații ca alegere implicită în locul portofelului Apple Pay și autorizarea cu Face ID a plăților realizate. Dezvoltatorii vor avea acces la noi API-uri și vor folosi Secure Enclave, cip-ul de securitate iPhone creat de Apple pentru a permite stocarea în siguranță de informații sensibile salvate pe dispozitiv.
Opțiunile deschise de Apple nu sunt chiar „la liber”, compania impunând dezvoltatorilor anumite condiții pentru accesarea suportului NFC:
”Pentru a încorpora această nouă soluție în aplicațiile lor pentru iPhone, dezvoltatorii vor trebui să încheie un acord comercial cu Apple, să solicite dreptul NFC și SE și să plătească taxele asociate. Acest lucru asigură că numai dezvoltatorii autorizați care îndeplinesc anumite cerințe din industrie și de reglementare și care se angajează să respecte standardele continue de securitate și confidențialitate ale Apple pot accesa API-urile relevante.
API-urile NFC și SE vor fi disponibile pentru dezvoltatorii din Australia, Brazilia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA într-un viitor seed pentru dezvoltatori pentru iOS 18.1, cu locații suplimentare de urmat. Dezvoltatorii și utilizatorii vor continua să aibă acces la experiența ușoară, sigură și privată a Apple Pay și Wallet.”
Potrivit unei scrisori a vicepreședintelui Comisiei Europene, Margrethe Vestager, Apple a greșit restricționând plățile NFC doar la opțiunea Apple Pay, deoarece ”tehnologia NFC nu a fost dezvoltată de Apple. NFC este o tehnologie standardizată, gratuită.”