
Rămas în urmă la partea de inovație, Apple pare că pregătește reinventarea iPhone, renunțând la ecranul cu „breton” și majoritatea elementelor distinctive cu care asociem dispozitivele smartphone moderne. Cum ar fi rama vizibilă din metal.
Informația, deocamdată cu titlul de zvon, aparține celebrului analist Mark Gurman, care descrie un iPhone aniversar pe care Apple ar putea să-l lanseze în serie limitată. Așteptat în toamna anului 2027 iPhone 20 ar putea avea și o versiune cu design neconvențional (posibil iPhone Air sau variație a acestuia), fără ecran decupat la partea de sus, cu senzorul Face ID și camera selfie ascunse sub ecran. Despre camera selfie sub ecran știm deja, aceasta fiind o dotare emblematică pentru telefoanele Nubia Red Magic. Însă ascunderea senzorului Face ID s-a dovedit problematică până acum, tehnologia de autentificare biometrică solicitând nu doar o calitate exemplară a senzorului propriu-zis, ci și vizibilitate neobstrucționată pentru scanarea feței utilizatorului.
Totul pornește de la iPhone X (se citește zece), modelul iPhone aniversar lansat de Apple la împlinirea a 10 ani de la lansarea primului iPhone. Mark Gurman speculează că Apple nu va rata ocazia de a lansa încă un iPhone aniversar. Iar acesta nu va fi numit pur și simplu iPhone 20, Apple folosind cel mai probabil ocazia pentru a adăuga încă o denumire la catalogul de telefoane iPhone.
Ce-i drept, nu ar fi prima dată când auzim despre un smartphone cu ecran curbat, complet din sticlă și fără decupaje pentru camere, astfel de dispozitive fiind brevetate deja și de producători din lumea Android, unele ajungând chiar să fie lansate ca și produse comerciale. Dar cum prea puțini își amintesc astfel de exemple, putem deduce că niciunul nu a avut cu adevărat succes. Așa că de ce a reuși Apple unde alții au dat greș?
Conceptul de smartphone cu ecran de jur-împrejur a mai fost încercat în trecut de cei de la Xiaomi, cu modelul Mi Mix Alpha, însă dispozitivul nu a ajuns niciodată să fie lansat la scară comercială din pricina numeroaselor probleme cu fiabilitatea și ergonomia noului dispozitiv. Pur și simplu nu era deloc folositor să ai telefonul învăluit de un ecran pe care nu îl poți vedea dintr-o singură privire și nici evita atunci când nu vrei să la aplici comenzi pe interfața tot ce. Dar probabil că cei de la apple nu vor merge atât de departe, țintind mai degrabă latura estetică a unui iPhone cu aspect cât mai suplu și finisaje realizate din materiale neconvenționale. Spre exemplu, fără ramă metalică vizibilă pe conturul ecranului și fără conectori sau butoane fizice la vedere. Deja am aflat că Apple ar fi dorit un iPhone fără conector USB-C, dar a renunțat la acest plan din pricina regulilor impuse de autoritățile europene.
Dar poate că un iPhone 17 Air ultra-subțire și cu aspect futurist se va potrivii de minune cu așteptările fanilor în căutare de inovație. Probabil că o contribuție majoră la reimaginarea iPhone o vor avea și inovații recente precum acumulatorii cu tehnologie siliciu-carbon, sau microprocesoarele cu proces de fabricație pe 2 nanometri, așteptate în viitorul nu prea îndepărtat.