Fanii iPhone care s-au bucurat la vederea primelor teste de autonomie iPhone 16 ar putea avea unele obiecții față de modul în care Apple obține aceste rezultate.
Potrivit entuziaștilor care au luat la puricat algoritmul de refresh rate variabil folosit de Apple pentru a optimiza consumul ecranului, iOS 18 plafonează rata de împrospătare a ecranului la nu mai mult de 80 Hz. Și chiar dacă rata de refresh la 120 Hz este atinsă uneori, asta se întâmplă pentru fracțiuni de secundă, cât să permită bifarea acestei capabilități în lista cu specificații. În realitate, ecranul funcționează la maxim 80 Hz în cea mai mare a timpului. Comparând acest comportament modului în care rata de refresh la 120 Hz funcționează pe majoritatea telefoanelor cu Android, acuzația cum că optimizările iOS 18 constituie în esență un downgrade aplicat specificațiilor ecranului nu poate fi prea departe de adevăr.
Și chiar dacă Apple va veni cu propriile explicații pe acest subiect, adevărul este că experiența avută cu ecranul iPhone 16 Pro sau Pro Max de 120 Hz este comparabilă mai degrabă folosirii unui telefon cu ecran de 60 Hz, decât unul la 120 Hz.
If anyone still doesn't understand this, please watch this video. When scrolling through the list, iOS18 is always locked at 80Hz, and 120Hz is rarely seen.
source:weibo 孙斌1990 pic.twitter.com/lAJ10vBRad— ICE UNIVERSE (@UniverseIce) September 23, 2024
Un afișaj care acceptă o rată de refresh la 120 Hz reîmprospătează ecranul de 120 de ori pe secundă, rezultând o capacitate de răspuns îmbunătățită și mai multă claritate la vizualizarea conținutului în mișcare, precum clipuri video și la derularea listelor în aplicații de social media. Și da, este perfect acceptabilă folosirea unei rate de refresh inferioare, potrivită conținutului afișat pe ecran (ex. 60Hz pentru clipuri YouTube filmate la 60fps). Dar dacă ecranul de 120 Hz funcționează la 80 Hz chiar și atunci când ai putea beneficia de avantajele ratei de refresh mai înalte (ex. la derularea listelor de meniuri), atunci putem vorbi despre promovare înșelătoare a specificațiilor iPhone. Iar în condițiile în care Apple nu oferă nici o setare pentru dezactivarea acestui comportament, orice explicații legate de optimizarea consumului de baterie nu pot sta în picioare.
Știm deja că iOS 18 a introdus câteva optimizări care au redus ușor scorurile în benchmark-uri obținute cu telefoanele iPhone 15 Pro, îmbunătățind în schimb durata de viață a bateriei. Probabil că tot Apple a decis și că limitarea performanțelor ecranului reprezintă compromis acceptabil pentru maximizarea autonomiei bateriei. Însă a „uitat” să informeze utilizatorii despre această măsură. Iar de setări care să permită folosirea ecranelor iPhone 16 Pro/Pro Max la întregul potențial, nici nu poate fi vorba.