ȘtiriTech&IT

Apple acuză autoritățile UE că slăbesc securitatea iOS prin măsuri anti-monopol care nu ar fi de fapt necesare

Autoritățile UE forțează Apple să deschidă accesul la notificările iOS pentru dezvoltatorii de aplicații terțe, să permită alternative pentru funcția AirDrop și Airplay. Totul pentru favorizarea unui spațiu concurențial mai deschis, în care micii dezvoltatori de aplicații să poată concura cu alternative mai bune la serviciile și aplicațiile preinstalate pe dispozitivele Apple. Însă răspunsul companiei americane ia forma unui protest vehement la adresa legislației Digital Markets Act, acuzând reguli și proceduri care ar compromite securitatea dispozitivelor bazate pe iOS.

Citind printre rânduri, Apple argumentează că de fapt e un lucru bun să ai un ecosistem atât de bine controlat, în care dezvoltatorii de aplicații pot accesa funcțiile iOS în limite stabilite cu strictețe. Atât timp cât niciun dezvoltator software în afară de Apple nu poate avea acces la funcții ale sistemului de operare potențial riscante, securitatea platformei este garantată în mod automat. Doar că în practică, toate aceste piedici zădărnicesc de fapt orice posibilitatea ca un dezvoltator, altcineva decât Apple, să poată lansa alternative mai bune la aplicațiile și serviciile pe care se bazează modelul de business al companiei americane.

Însă planul autorităților UE este pe o cu totul altă „frecvență”, oficialii europeni urmărind deschiderea ecosistemului iOS nu doar pentru dezvoltatorii interesați să creeze aplicații software mai puternice și folositoare pentru fanii iPhone, ci și pentru producătorii hardware care ar dori să lanseze dispozitive care să funcționeze cu ecosistemul iOS fără a urma regulile draconice impuse partenerilor de accesorii Apple, formulate astfel încât să excludă pe oricine în afară de jucătorii privilegiați de compania americană.

Care sunt funcțiile iOS pe care autoritățile UE le vor deschise:

  • Acces la sistemul de notificări iOS
  • Dezvoltatorii de căști wireless să poată accesa funcțiile iOS exclusive produselor AirPods, cum ar fi detectare și împerechere automată bazate pe proximitate.
  • Apple trebuie să permită competitorilor să includă funcții echivalente AirDrop și AirPlay pe dispozitivele proprii.
  • Alte cerințe includ furnizarea automată a accesului la informațiile rețelei Wi-Fi pentru accesorii, activarea conexiunilor Wi-Fi peer-to-peer cu lățime de bandă mare și accesarea cipului NFC pentru a comunica date precum detaliile cardului de plată al utilizatorului către dispozitivele terțe conectate.

În mod logic, deschiderea acestor funcții pentru dezvoltatorii non-Apple ridică unele riscuri de securitate, dar cu nimic mai mari decât cele cu care se confruntă utilizatorii altor platforme mult mai deschise, precum Android.

Însă adevăratul „pericol” pentru Apple ar putea fi o altă cerință a autorităților europene, care au precizat în mod fără echivoc că se așteaptă ca toate funcțiile Apple nou deschise să accepte interoperabilitate în mod gratuit, pentru orice tip de dispozitiv conectat. UE se așteaptă, de asemenea, ca Apple să pună la dispoziție interfețele și API-urile relevante, actualizate pe măsură ce apar noi caracteristici dezvoltate pentru platformele Apple, fără a întârzia sau îngrădi în niciun fel accesul dezvoltatorilor care ar putea fi interesați să concureze cu soluții proprii inovațiile prezentate de creatorul iPhone.

Termenul oferit pentru implementarea noilor cerințe este anul 2026 (versiunea iOS 19), mai întâi la un nivel parțial, urmând ca aceste prevederi să fie respectate în integralitate din anii ce vor urma.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button