ȘtiriTech&IT

Apple, dat în judecată pentru accesarea abuzivă a conturilor iCloud și cenzurarea angajaților

Potrivit dovezilor depuse la dosar de Amar Bhakta, angajat Apple începând cu anul 2024, este o practică comună pentru compania americană să acceseze conturile iCloud ale angajaților Apple și să intervină pentru limitarea dreptului la liberă exprimare, pe subiecte care a putea fi în conflict cu interesele corporative ale angajatorului.

Procesul subliniază că Apple ignoră granițele dintre viața personală și cea profesională a angajaților, încurajând mai întâi angajații să-și conecteze dispozitivele personale la ecosistemul Apple, apoi intervenind pentru a urmări fiecare aspect al vieții privat. Iar dacă opiniile/afinitățile descoperite nu se potrivesc cu profilul angajatului ideal, atunci „dovezile” colectate abuziv sunt folosite împotriva respectivului angajat.

Potrivit acuzațiilor, Apple impune un control mult prea mare asupra datelor personale și vieții private a angajaților săi. Dar subiectul deschis este unul îndeosebi „sensibil” pentru Apple, companie care se mândrește cu standarde foarte ridicate în ce privește respectarea drepturilor utilizatorilor la propria intimitate, refuzând (uneori cu scandal) orice solicitări primite cu mandat din partea autorităților pentru accesarea datelor stocate pe dispozitive iPhone/iPad.

Aparent, politicile interne ale Apple nu se potrivesc mai deloc cu promisiunile publice afișate de companie, regimul impus angajaților fiind cât se poate de „dictatorial”, justificat prin nevoia de a proteja interesele corporative și observa nivelul de loialitate a angajaților.

Iar dacă ceea ce spune Amar Bhakta este adevărat, monitorizarea companiei se întinde dincolo de ziua de lucru și chiar și după plecarea angajaților (voluntară sau prin concediere), Apple continuând să acceseze dispozitivele personale care rămân folosite cu aceleași conturi de utilizator, înregistrate inițial ca și conturi de serviciu.

Cert este că acesta nu este nici pe departe un incident similar, procesele începute la adresa Apple vizând acuzații precum blocarea discuțiilor despre condițiile de muncă și limitarea conversațiilor despre echitatea salarială și favorizarea de gen, chiar și pe platforme non-Apple precum Slack. Potrivit actualilor și foști angajați Apple, compania acordă prioritate controlului corporativ față de transparență. Iar dacă ajungi să te lupți în tribunal cu Apple, ai de înfruntat o veritabilă armată de avocați foarte bine remunerați, în măsură să combată eficient aproape orice acuzație la adresa angajatorului.

De partea sa, Apple insistă că politicile sale urmăresc atingerea unui echilibru între drepturile angajaților și activitatea într-un ”mediu inovativ și productiv”.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button