Potrivit explicațiilor oferite de vicepreședintele diviziei Software din cadrul Apple, Craig Federighi, problema confidențialității datelor procesate pe serverele Apple Intelligence a fost rezolvată într-un mod elegant și foarte eficient.
Comparat echipamentelor folosite de Google sau Open AI, serverele Apple Intelligence sunt „rudimentare”, producătorul iPhone concepându-le fără suport de memorie persistentă (HDD-uri sau SSD-uri). Astfel, orice date încărcate de pe dispozitivele utilizatorilor pentru a fi procesate ajung prin conexiune criptată și sunt păstrate doar atât timp cât e nevoie pentru a trimite înapoi rezultatul dorit. După aceea, memoria RAM este purjată pentru a face loc următoarelor sarcini de procesare, vechile date dispărând fără urmă. În plus, simpla repornire a echipamentului este de ajuns pentru golirea oricăror date rămase în memoria de lucru.
Este greu de imaginat un server de centru de date fără hard disk-uri sau SSD-uri pentru stocarea datelor utilizatorilor, dar exact asta a făcut Apple. Sigur, anumite elemente precum sistemul de operare și software-ul de procesare AI sunt găzduite în spații de memorie persistentă, însă acestea sunt complet izolate de memoria „de lucru” și inaccesibile pentru vasta majoritate a sarcinilor de scriere date.
O altă piesă importantă din ecuație îl reprezintă tehnologiile de criptare bazate pe hardware dedicat proiectat de Apple. Cunoscut sub numele de Secure Enclave, acesta randomizează cheia de criptare a fiecărui sistem de fișiere la fiecare pornire. Asta înseamnă că, odată ce un server PCC este repornit, nu sunt reținute date și, ca măsură suplimentară de precauție, întregul volum al sistemului este irecuperabil criptografic. În acel moment, tot ce poate face serverul este să înceapă din nou cu o nouă cheie de criptare. În plus, toate instrumentele obișnuite de server care ar putea permite unui administrator (sau hacker) accesul la date confidențiale stau în afara spațiului de memorie protejată, așa că nu pot decripta datele securizate prin mecanismul implementat la nivel hardware.
În plus, Apple folosește o abordare ierarhizată pentru procesare AI, cu accent pe folosirea puterii de procesare proprii dispozitivelor, urmată de propriile servere Apple Intelligence și doar în ultimă instanță servicii terțe, precum ChatGPT:
- Cât mai multă procesare se face pe dispozitiv, fără date trimise către servere
- Dacă este nevoie de putere de procesare externă, serverele Apple sunt următoarea soluție
- Dacă nu pot ajuta, utilizatorilor li se cere permisiunea de a folosi ChatGPT
Potrivit oficialului Apple, fiecare server Private Cloud Compute reprezintă o ”bulă de confidențialitate închisă ermetic”, datele utilizatorilor fiind inaccesibile pentru Apple și efemere, fiind șterse automat imediat ce procesarea s-a încheiat.