Apple își avertizează clienții cu privire la utilizarea produselor sale în vecinătatea dispozitivelor medicale

Chiar dacă lumea visează la lucruri mărețe, mai avem cale lungă până când tehnologia se va prezenta în fața noastră ca o entitate lipsită de riscuri, iar Apple nu este mai presus. Până atunci, este important ca producătorii și cumpărătorii să fie vigilenți și să acorde atenție sporită diferitelor mențiuni în ceea ce privește condițiile de utilizare ale unui gadget. În acest sens, Apple și-a extins „parantezele” în care își avertizează clienții în legătură cu produsele sale care pot genera interferențe magnetice în prezența dispozitivelor medicale.
Producătorul a publicat o listă amănunțită care detaliază tipurile de produse care trebuie să fie operate și plasate la o distanță sigură față de aparatura medicală. Postarea vine de pe urma unui articol în care Apple a recunoscut faptul că, în anumite condiții, magneții din interiorul produselor sale pot interfera cu respectiva aparatură. Gigantul tech a oferit drept exemplu ideea de peacemaker. Aceste dispozitive pot conține senzori care răspund la detectarea magneților și a undelor radio din apropiere. Ca urmare a acestui fapt, autoritățile și experții au tras un semnal de alarmă, începând studii amănunțite cu privire la acest aspect.
Studiile au demonstrat ceva la care ne-am fi putut aștepta
În luna ianuarie, cercetătorii de la Henry Ford Heart and Vascular Institute au realizat un experiment în cadrul căruia au apropiat un iPhone 12 de inima unui pacient căruia i-a fost implantat un mini-defibrilator. Rezultatul a fost că, pe toată durata respectivului contact, implantul a încetat să mai funcționeze normal. Chiar dacă studiul a fost realizat pe un singur pacient, rezultatul este îngrijorător.
Un test similar a fost realizat și de către American Heart Association, dar într-o proporție mai mare. Un iPhone 12 Pro Max a intrat în contact cu mai multe dispozitive medicale, iar o bună parte dintre acestea sunt sensibile în fața undelor magnetice.
Apple îi avertizează pe cei aflați în astfel de situații să oprească imediat utilizarea gadget-urilor și să consulte medicul și/sau producătorul dispozitivului medical. Iată și lista postată recent de către companie:
AirPods și dock-urile de încărcare
- AirPods și Charging Case-urile
- AirPods și Charging Case-urile fără fir
- AirPods Pro și Charging Case-urile fără fir
- AirPods Max și Smart Case-urile
Apple Watch și accesoriile
- Apple Watch
- Brățările magnetice de Apple Watch
- Accesoriile magnetice care permit încărcarea Apple Watch
HomePod
- HomePod
- HomePod mini
iPad și accesoriile
- iPad
- iPad mini
- iPad Air
- iPad Pro
- iPad Smart Covers și Smart Folios
- iPad Smart Keyboard și Smart Keyboard Folio
- Magic Keyboard pentru iPad
iPhone și accesoriile MagSafe
- Modelele iPhone 12
- Accesoriile MagSafe
Mac și accesoriile
- Mac mini
- Mac Pro
- MacBook Air
- MacBook Pro
- iMac
- Apple Pro Display XDR
Beats
- Beats Flex
- Beats X
- PowerBeats Pro
- UrBeats3
Acestea nu ar fi singurele device-uri produse de Apple care conțin magneți. Compania menționează că are și alte produse asemănătoare, doar că acelea au șanse mult mai mici să interfereze cu aparatura medicală.
Pentru a evita orice potențială interferență cu dispozitivele medicale, mențineți produsele Apple la o distanță sigură față de respectivul dispozitiv (de peste 15 cm și de peste 30 cm dacă este vorba despre încărcarea wireless). Vă rugăm să consultați medicul specialist și producătorul aparatului pentru instrucțiuni specifice.