ȘtiriTech&IT

Apple ar putea schimba modul în care memoria RAM este adăugată viitoarelor telefoane iPhone

Cu puțin noroc, viitoarele telefoane iPhone vor avea mai multă memorie RAM și mai rapidă, Apple pregătind o schimbare hardware ce va avantaja aplicațiile care folosesc procesare AI de tip on-device.

Încă de la începuturile iPhone, Apple a mizat în primul rând pe eficiență, folosindu-se de controlul absolut pe care îl deține asupra părții de software și cea de hardware pentru a optimiza buna funcționare a dispozitivelor cu practic zero marjă de eroare. Iar asta însemna că dacă îți cumpărai un iPhone anul acesta, aveai certitudinea că va funcționa perfect, fără încetiniri de performanță, fără consum inexplicabil al bateriei. Doar că anul viitor o luai inevitabil de la capăt, cu o nouă generație iPhone optimizată fără marjă de manevră pentru a funcționa perfect în configurația hardware și software existentă. Iar dacă tu erai rămas cu un iPhone de anul trecut, având mai puțină memorie RAM față de cât a decis Apple că este noul „standard”, atunci ghinion. Dispozitivul tău va începe să funcționeze progresiv mai lent, fără ca tu să poți face nimic în privința asta.

Doar că între timp ceva s-a schimbat, apărând o nouă tehnologie software care nu mai este și nici nu poate fi complet sub controlul Apple. Ba chiar, respectiva inovație, AI-ul, evoluează într-o curbă cu creștere exponențială, forțând Apple să abandoneze strategia hardware-ului făcut „pe comandă”, știind că va funcționa perfect cu ecosistemul iOS până la următorul salt generațional.

De acum, iPhone trebuie să evolueze în același ritm cu dispozitivele bazate pe Android, altfel riscând să rămână în urmă cu inovațiile în materie de AI. Iar pentru asta ai nevoie de o arhitectură hardware mult mai flexibilă, care să permită adăugarea a oricât de multă memorie RAM e nevoie. Spre exemplu, fără pierzi un an proiectând un chipset complet nou.

Viitoarele modele iPhone vor avea memoria RAM instalată într-un cip separat de chipsetul principal

Pot spune cu certitudine că soluția evaluată de Apple nu va fi mai eficientă în privința consumului de baterie, separarea chipset – memorie RAM venind cu anumite compromisuri, de la spațiu suplimentar ocupat pe placa electronică, la creșteri de latențe și nevoia unei interfețe de conectare mult mai robuste (a se citi, mai energofagă decât într-o soluție SoC).

Pe de altă parte Apple arată că sunt și alte limitări în ce privește integrarea memoriei RAM cu pachetul SOC al chipsetului iPhone, decât plafonarea capacității RAM la un nivel stabilit cu mult timp înainte. Spre exemplu, dacă memoria RAM este pe același cip, există o limitare în privința frecvenței de funcționare și lățimea canalului de comunicare cu procesorul. Pentru a face memoria RAM mai rapidă, Apple dorește un pachet DRAM mai mare, care însă ar consuma spațiu prețios din pachetul chipsetului A-series, ca să nu mai vorbim de „amprenta” de temperatură și consum, care ar reduce până la urmă performanțele la partea de procesare.

Pentru scopul propus, Apple va colabora cel mai probabil cu Samsung, producătorul sud-coreean urmând să livreze memoria RAM într-un pachet separat, gata de instalat în configurația cerută pentru respectivul iPhone. Iar acest aranjament va ajuta și cu problemele legate de temperaturi, deoarece procesarea AI pe dispozitiv poate fi o sarcină foarte intensivă computațional.

Cer este că Apple ar fi putut alege să folosească un anume tip de memorie cu lățime de bandă mare (HBM), care este adesea folosită pe servere și chiar a ajuns în echiparea unor acceleratoare grafice cunoscute fanilor AMD. Dar se pare că ideea a fost respinsă din start, pe motiv că acest timp de memorie nu poate fi miniaturizată suficient pentru a încăpea într-un telefon. Dar dacă ar fi să speculez, aș spune că soluția tehnică este pur și simplu prea costisitoare, Apple refuzând-o pe motiv că ar fi „mușcat” prea mult din marjele de profit.

Apple iPhone 13

Pentru acomodarea unui pachet separat pentru memoria RAM, Apple ar putea avea nevoie să reducă dimensiunea fizică a procesorului, poate chiar și dimensiunea bateriei, astfel încât noua configurație să poată încăpea în carcasa unui iPhone.

Potrivit informațiilor obținute pe surse, Samsung tocmai ce a început cercetările la acest proiect, Apple planificând să folosească noua configurație de memorie începând cu seria iPhone 18 din 2026.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button