TECHRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Apple 1 Computer – Originalul creat de Steve Jobs și Steve Wozniak este pus la vânzare pentru 1.5 milioane de dolari

Acum aproape 50 de ani, dacă ai fi pronunțat cuvântul „cyberpunk”, toți s-ar fi așteptat nu neapărat la Apple 1 Computer, ci la progresul tehnologic de atunci, care pentru noi, cei de astazi, este praful de pe ustensilele unui arheolog.

Și totuși, asta nu înseamnă că relicvele nu se află la mare căutare de către colecționari sau de către cei pasionați de această „antropologie” thenologică. Iată și dovada – un artefact ce datează de pe vremea când Apple zicea „săru’mâna” și pentru un covrig picat din vreun buzunar al companiilor care o duceau mult mai bine.

Uitați pentru o clipă de batalioanele de iPhone-uri scoase pe bandă rulantă și de viitoarele mașini electrice ale Mărului și haideți să călătorim spre sfârșitul anilor ’70. În sânul familiei Apple își făcea loc Apple 1 Computer, fiul lui Steve Jobs și Steve Wozniak. Nu au fost produse foarte multe modele la vremea aceea, dar motivul pentru care exemplarul este scos la vânzare pentru o sumă astronomică este unul ceva mai special.

Se spune că Apple 1 Computer cel de pe eBay este construit chiar de mânuțele celor doi Steve. De aceea, materialele folosite pentru a da viață dinozaurului au fost alese atent și nu duc lipsă de extravaganță.

Un obiect de lux în rândul celor pe felie cu Apple, acest computer are o carcasă realizată din lemn de Koa, împrumutat de la prietenii din Hawaii.  Doar șase exemplare de Apple 1 Computer se bucură de așa ceva, iar cel vândut pentru suma de 1.5 milioane de dolari a fost verificat de specialiști, care au confirmat autenticitatea.

Pe lângă materialul realizat dintr-unul din cele mai populare și mai frumoase tipuri de lemn, Apple 1 Computer folosește drept monitor un Sony TV-115, un alt reper important pentru cronologia tech. Exemplarul vândut este perfect funcțional. Cu excepția unor mici ajustări pentru a asigura acest lucru, Apple 1 Computer își păstrează toate elementele originale.

Apple-1-Computer

Apple 1 a mai fost scos la vânzare în 2019, însă nu a atras prea multă atenție. De data asta se pare că lucrurile stau altfel. A revenit moda licitațiilor extravagante, cine știe…Iar dacă până și o copie de Super Mario Bros. 3 se vinde pe 156 de mii de dolari, iar altcineva a cumpărat un booster pack pentru Pokemon Trading Card Game cu 500 de mii de dolari…

Apple nu s-a chinuit să producă prea multe modele de 1 Computer până să treacă la generația a doua, dar, la vremea aceea, să pui piciorul în prag după doar 200 de unități nu ți-ar fi adus o mulțime furioasă pe cap. Sunt curios cum ar reacționa pasionații de MacBook-uri dacă s-ar trezi într-o astfel de situație

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button