ȘtiriTech&IT

App Store va afișa adresele și numerele de telefon ale dezvoltatorilor de aplicații

Obligat de prevederile UE, Apple va oblica dezvoltatorii care-și distribuie aplicațiile prin intermediul App Store să afișeze la vedere adresa și numărul de telefon la care pot fi contactați.

Destul de controversată, noua cerință pornește de la o prevedere a Digital Services Act (DSA) publicată încă din luna octombrie 2023, stabilind că dezvoltatorii considerați ”comercianți” vor trebui să furnizeze utilizatorilor date de contact actualizate, precum adresa/căsuța poștală cu care sunt înregistrați ca entitate economică și numărul de telefon la care pot fi contactați. În stilul caracteristic, Apple va afișa aceste informații doar în versiunea europeană de App Store.

Potrivit prevederilor UE, un dezvoltator este clasificat drept comerciant atunci când realizează venituri ca urmare a unei aplicații, Apple explicând că acestea pot fi orice fel de venituri, directe prin vânzarea aplicației în App Store, din achizițiile efectuate în aplicație sau de pe urma reclamelor afișate în aplicația oferită gratuit. Altfel spus, doar dezvoltatorii care distribuie aplicații gratuite fără reclame nu vor trebui să furnizeze astfel de informații.

App Store

Pentru organizații, sunt necesare doar numărul de telefon și adresa de e-mail. Utilizatorii vor găsi aceste informații sub descrierea fiecărei aplicații din App Store.

În mod previzibil mulți dezvoltatori contestă noile cerințe App Store, afișarea datelor de contact expunându-i la comunicare directă și potențial incomodă cu utilizatorii aplicațiilor respective. În plus, datele de contact afișate obligatoriu oferă un indiciu solid pentru identificarea în App Store a aplicațiilor de calitate îndoielnică răspândite de același dezvoltator, autorii acestora având mult mai mare bătaie de cap cu ascunderea urmelor.

Dezvoltatorii care nu furnizează către Apple detaliile de comerciant vor avea aplicațiile eliminate din versiunea europeană de App Store, măsura intrând efectiv în aplicare din 17 februarie 2025 . Probabil că noile cerințe vor duce la scăderea numărului de aplicații semnate de către dezvoltatori din afara UE, mai ales cele cu număr redus de instalări contorizate de la utilizatorii europeni, sau folosite în scopuri pentru care dezvoltatorul respectiv nu ar vrea să fie tras la răspundere.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button