Google adaugă platformei Android un mecanism suplimentar de protecție, care ar trebui să reducă șansele ca datele tale sensibile să ajungă la îndemâna hoților de telefoane, totodată reducând drastic șansele ca aceștia să poată debloca/revândă telefonul furat.
Concret, Google vrea să închidă o portiță prin care hoții de telefoane pot obține acces la datele tale, urmărindu-te în timp ce-ți deblochezi telefonul folosind codul PIN, sau ți-l fură imediat ce l-ai deblocat. Android va putea detecta astfel de situații urmărind aspecte precum mișcările bruște detectate de accelerometru și locația în care te afli, comutând la un protocol mai strict de validare a identității. Verificarea Identity Check funcționează prin dezactivarea inteligentă a opțiunii de rezervă PIN/parolă/model deblocare atunci când telefonul se află în afara „locațiilor de încredere” desemnate, forțând aplicațiile să se bazeze exclusiv pe mijloace de autentificare biometrică, mult mai dificil de interceptat/duplicat pentru hoții de telefoane.
Problema ține de felul în care aplicațiile de Android comută în mod progresiv de la cele mai sigure modalități de autentificare, (ex. amprentă) la alternative mai puțin sigure (cod PIN). În acest fel, avantajele metodelor de autentificare biometrică sunt practic anulate, codul PIN de 4-6 cifre sau modelul setat pentru ecranul de blocare fiind tot ce are nevoie un hoț să cunoască pentru a face cumpărături cu telefonul tău, sau pentru a te șantaje cu poze compromițătoare descărcate de pe acesta.
Google pare să folosească funcția „Trusted Places”, deja existentă pe telefoanele cu Android 14, extinzându-i funcționalitatea printr-o actualizare Google Play Services. Odată setat prin bifarea opțiunii ”Mandatory biometric”, noul sistem de protecție va activa autentificarea biometrică obligatorie ori de câte ori te afli în spații publice sau locații pe care nu le-ai marcat în prealabil ca fiind de încredere.
Iar în eventualitatea în care telefonul chiar îți este furat, vei putea folosi alte funcții Android pentru a-l bloca și, la nevoie, pentru a declanșa ștergerea de la distanță a datelor sensibile (poze, datele cardurilor bancare, etc.). Cert este că, spre deosebire de iOS, platforma Android nu oferă o soluție infailibilă pentru dezactivarea permanentă a telefoanelor furate, un hoț bine motivat putând reuși (cu ceva efort) să obțină readucerea dispozitivului la o stare de funcționare care să permită revânzarea.