Pare o glumă, dar nu e. Google merge înainte cu dezvoltarea Android 16, chiar dacă producători de calibrul Samsung nu au Android 15 lansat nici măcar în versiune Beta, disponibilă pentru testare și experimentare utilizatorilor care vor să trăiască „periculos”.
Cernând printre zvonuri și informații obținute pe surse, putem discerne câteva motive pentru care Android 15 întârzie atât de mult. Primul ar fi schimbările centrate în jurul AI, Google presând cu modernizări de anvergură, care pun presiune pe echipele de dezvoltatori și ridică tot felul de probleme neprevăzute, semnalate de utilizatori care participă la campaniile de testare beta. Al doilea motiv ar putea ține de schimbarea de strategie pregătită de Google, dezvoltatorul Android dorind unificarea Chrome OS și Android, în ideea ca „noul” Android să devină astfel mult mai puternic, integrând toate atuurile versiunea de OS dezvoltată pentru sisteme laptop, avantajând mai departe utilizatorii de tablete, cât și pe cei care preferă dispozitive cu ecran pliabil.
Google confirmă și zvonuri recente, cum că Android 16 va apărea în al doilea trimestru al anului viitor (din aprilie până în iunie), urmat de o nouă lansare minoră de Android în trimestrul al patrulea (octombrie până în decembrie), despre care presupunem că va fi numit Android 16.1 sau 16.5 sau ceva asemănător. Acesta va „prelua actualizări de funcții, optimizări și remedieri de erori”, dar „nu va include nicio modificare de comportament care afectează aplicația”.
Dar unde rămâne Android 15 în această ecuație? Devine tot mai clar că lansarea actualei versiuni majore de Android a fost cumva forțată de circumstanțe: Google trebuia să livreze ceva, orice, pentru ca producătorii de dispozitive care așteaptă să aibă o ediție nouă de Android, gata de echipat pe dispozitive din următorul ciclu de lansări hardware. Și așa pare că s-a întâmplat, producători de calibru nu chiar atât de mare grăbindu-se să anunțe că sunt ei primii cu lansarea versiunii oficiale de Android 15, în timp ce alți mari jucători, care au investit mult efort și resurse financiare în adaptarea propriilor inovații (ex. interfață, aplicații și funcții exclusive) întârzie și acum.
Cu siguranță Android 15 va ajunge la toată lumea, dar pare tot mai puțin probabil ca aceasta să fie o versiune de Android cu adevărat memorabilă, din categoria „alea bune”. Mai degrabă va oferi o experiență care se va dovedi până la urmă a fi incompletă, cu inconsistențe și probleme diverse rămase de rezolvat… la actualizarea Android 16.