Știri ITPCRSS PaginaDeMedia

AMD va lansa in 2020 mult speculata „Nvidia killer”

Big Navi ar putea vedea lumina zilei destul de curand

Directorul executiv al AMD a anuntat ca anul 2020 va gazdui lansarea unei placi video high-end bazata pe arhitectura Navi. Compania a incarcat pe propriul canal de YouTube un interviu video creat alaturi de Lisa Su. Cand a venit vorba despre o placa video high-end de la AMD care sa fie un adevarat Nvidia killer, Lisa nu a avut de spus decat ca „o sa vedem Big Navi in 2020”.

Aceasta este prima confirmare concreta din partea AMD in legatura cu o placa video high-end din tabara rosie chiar daca toate zvonurile aparute pana acum indicau spre acelasi lucru. Pe langa asta, in cadrul CES 2020, Lisa Su a mai comentat cate ceva in legatura cu Big Navi deci era imposibil sa nu auzim ceva concret.

Big Navi vs RTX

Acum cateva zile vorbeam despre o placa video AMD care a invins RTX 2080 Ti cu 30% diferenta intr-un test sintetic si despicam firul in patru in cautarea unei explicatii logice, precum ca NVIDIA ar folosi procesoare AMD cu grafica integrata pentru a pacali softul, insa odata cu acest anunt nu mai sunt asa sigur de afirmatia mea de atunci.

Misterul placii video AMD care a invins RTX 2080 Ti in teste

Singura chestiune care ar putea strica planurile AMD in legatura cu lansarea noii placi high-end este generatia Ampere de la NVIDIA. Aceasta urmeaza sa apara undeva in a doua jumatate a anului 2020 si ar insemna ca Big Navi se va lupta pentru titlul high-end cu o potentiala RTX 3080 Ti. Despre aceasta din urma, zvonurile spun ca ar putea fi cu pana la 50% mai rapida decat RTX 2080 Ti; un salt imens pe care insa cred ca il vom vedea doar in departamentul Ray Tracing prin introducerea de nuclee aditionale, dar nu si in performanta generala.

Un alt semn referitor la Big Navi este o mentiune EEC facuta pentru Radeon RX 5950XT. Placa video cu acelasi nume a fost mentionata si in vara lui 2019, indicand faptul ca asa se va numi flagship-ul AMD pentru anul 2020. Momentan tot ce pot spune este ca aceasta competitie nu va face decat bine pietei care de cativa ani a fost dominata de clasica combinatie Intel + Nvidia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button