Misterul placii video AMD care a invins RTX 2080 Ti in teste
Pregatiti-va teoriile conspirationiste si palariuta din folie de aluminiu
Era doar o zi linistita de iarna cand in clasamentul OpenVR Bechmark, cea mai puternica placa video de gaming de pe piata, GeForce RTX 2080 Ti a fost detronata de o placa video misterioasa de la AMD Radeon. Aceasta din urma a urcat pe primul loc in clasament cu un scor de 103.3FPS, in timp ce RTX 2080 Ti obtine undeva in jurul a 80 de FPS in acelasi test. Traducere: o imbunatatire de 30%! Chiar si cele mai bune scoruri obtinute de 2080 Ti-uri overclockate obtin cu 15% mai putin decat placa fara nume de la AMD.
Cum v-ati simti insa daca v-as spune ca placa video misterioasa, este de fapt tot de la NVIDIA si nu de la AMD, cum este trecuta in clasament?
Inainte de a trece aceasta zi la sarbatorile din calendar, haideti sa luam in considerare cateva chestii:
- Poate ca placa video misterioasa a fost testata pe un procesor AMD cu grafica integrata, precum Ryzen 7 4800H spre exemplu, iar software-ul de test a inregistrat placa video sub numele de AMD Radeon Graphics.
- Pe de alta parte, toate placile video de la AMD nelansate au fost inregistrate sub numele de AMD Radeon RX in trecut, iar asta intareste si mai mult prima teorie.
- Daca placa este testata cu un procesor AMD nelansat, probabil chiar ei sustin aceste teste. Dar de ce ar testa o placa video atat de puternica cu un procesor de laptop?
Ok, gata, e timpul sa ne dam palariile din folie de aluminiu jos de pe cap si sa gandim putin la rece toata treaba asta. In trecut, AMD nu prea a avut cazuri in care placile video sa fie „scurse” pe net inainte de lansare in acest mod, in schimb, NVIDIA a facut deja o traditie din a testa placile cu mult inainte de lansare. De asemenea, tot ei sunt cei care ar putea avea o tehnologie atat de puternica in acest moment, chiar daca ma doare sa o zic. AMD inca nu are ce ii trebuie ca sa bata RTX 2080 Ti.
Poate ca adevaratul motiv din spatele acestui rezultat este mai simplu decat credem: oricine a facut aceste teste, a ales un procesor AMD fix din motivul mai sus enumerat. Ca softul sa recunoasca placa grafica integrata, fara sa dezvaluie adevarata identitate a placii video din spate, astfel, pot testa linistiti pentru ca lumea stie deja cam ce performanta o sa aiba noile procesoare de la AMD si cam pe unde sunt specificatiile, insa nimeni nu vorbeste despre produsele NVIDIA momentan.
Sau poate este doar vorba despre Xbox Series X sau PlayStation 5 si AMD chiar a produs placa aia video cu suport pentru ray tracing de care se tot vorbeste de-o vreme. Cine stie?